ZETApress

hírportál

Különleges japán látogatás

TornászpalántákJelentős sportdiplomáciai siker, hogy villámlátogatást tett Magyarországon Morinari Watanabe, a Japán Torna Szövetség főtitkára, aki a Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) elnöki posztjára pályázik ? tudatta Kaszala Claudia.

A japán sportvezetőt Dr. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke látta vendégül, a kedd esti megbeszélés után a FIG elnöki posztra kandidáló főtitkár szerdán még meglátogatta a budapesti Tornacsarnokban az Európa-bajnokságra készülő női felnőtt és junior válogatott edzését, majd repült is tovább. A japán sportember európai körútja során több városba is ellátogat.

A Nemzet Sportolójától megtudtuk, hogy a japán vezetőnek konkrét, érdekes programja van, szeretne minél több szponzort bevonni, a versenyeket látványosabbá tenni, és a pénzdíjakat is megemelni. A célja az, hogy sokkal népszerűbb és elfogadottabb legyen a torna az egész világon. A magyar tornát jól ismerte, és nagy örömmel pillantott bele a válogatott edzésébe is. A FIG elnöki posztra a francia Georges Guelzec és a japán Morinari Watanabe kandidál, a tisztújító kongresszust októberben rendezik.

? Nagyon szívesen jöttem Magyarországra, jót beszélgettünk az elnök úrral. A magyar torna nagy múltra tekint vissza, négy év múlva mi rendezzük az olimpiát, és itt most láttam az edzésen, hogy milyen jó a magyar utánpótlás, ezért nagyon remélem, hogy magyar tornász nyer nálunk olimpiai érmet 2020-ban. A célom egyébként az, hogy sokkal népszerűbbé tegyem a tornát az egész világon, hogy vetekedjen akár még a labdarúgással is, és ez minden ország sportjának jót tenne ? mondta Morinari Watanabe.

? A rövid idő alatt sok mindent átbeszéltünk Watanabe úrral, kiderült, hogy közel tíz évvel ezelőtt azt a feladatot kapta Japánban, mint én most Magyarországon, hogy építse újra a tornát, azóta már világbajnokuk is van, és a világ élvonalához tartoznak. Ezen párhuzam mellett programjáról is tárgyaltunk részletesebben, bemutatott például egy új 3D-s computert, amely szinte helyettesíti a zsűrit. Megbeszéltük, hogy mindenképpen visszatér hazánkba ? árulta el Dr. Magyar Zoltán.

Szóljon hozzá!