ZETApress

hírportál

Túl a félezrediken

A Balatonnál már túl az 500 kilométeren a II. Nemzeti Bor Maraton. A négy nap alatt átlépte a kilencezret a résztvevők száma, és egy tízfős lengyel különítmény is félmaratont teljesített tegnap a Maratonon ? tudatta Görbe Roland projektvezető.

Már a reggeli diósdi rajtnál közel háromszázan várták a startpisztoly eldördülését és vágtak bele a nap elején induló félmaratoni távba. Martonvásárra érkezve Gárdony, Sárszentmihály, Berhida, Balatonfűzfő és a napi záró kiemelt helyszín Balatonfüred volt a cél. Az elmúlt két napot követő komor időjárás után megjött a jó idő a Balatonon, és a vártnál jóval többen vágtak bele a 4. napi futó-, illetve kerékpáros távok teljesítésébe. Közel vagyunk a rendezvény féltávjához, de az ötödik napra a részvevők száma már elérte a tavalyit.

A balatonfüredi Tagore sétány szolgált a Nemzeti Bor Maraton kiemelt helyszíneként a Balaton parton. A sétány már kora délután megtelt látogatókkal, sokan voltak kíváncsiak a helyi borvidék borkóstolóra, kézműves és gasztro vásárra. A Szent Orbán Napi Borverseny díjátadója is a program része volt, ahol közel 40 pince nevezett több mint 120 borral.

A Balatonfüred-Csopaki Borvidék Hegyközségi Tanácsának különdíját a Dobosi Pincészet, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség különdíját a Szabó és Fia Borpince kapta. A legeredményesebben szereplő borászata a Kálmán Pince, míg az Év Szőlőtermelője címet Koczor Adrienn Dóra nyerte el, az Év Ifjú Borásza címet pedig Hudák Mátyás érdemelte ki. A helyszínen a Szív Bajnokai szívbeteg gyerekek is végigsétáltak a Tagore sétányon Rippel Ferenc felvezetésével, majd 2024 méter távú futóversenyt is indítottak a szervezők.

A váltó beérkezése előtt a mesterségek utcájában a régió kézművesei és helyi mesterségek mutatkoztak be. A gyerekeket kézműves-foglalkozások és játszóház várta, délutántól pedig a kulturális műsoroknak tapsolhatott a közönség. Színpadra lépett Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara, a Kék Balaton Dalkör, a Balatonfüred Néptánc Együttes és Auth Csilla énekes, a Mary Popkids, valamint átadták a Borvidék Szépe Országos Szépségkirálynő Választás elismeréseit is. A ma reggeli balatonfüredi startot követően az északi parton, Keszthely érintésével teljesítik a távot résztvevők, hogy eljussanak délutánra a nagykanizsai Erzsébet téren lévő kiemelt rendezvényhelyszínre.

Szóljon hozzá!