ZETApress

hírportál

Elindult a II. Nemzeti Bor Maraton

Tegnap 08:30-kor Dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára pisztolylövésére elrajtolt a II. Nemzeti Bor Maraton Soltvadkertről. Az első nap közel 2300 futó 144,6 km tett meg a tegnapi Villányi célig ? tudatta Görbe Roland, az NBM projektvezetője. Az előzményekről idekattintva olvashatunk.

A reggeli megnyitóünnepségen Dlusztus Imre, a Nemzeti Bor Maraton borszakmai koordinátora, Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elnöke; Lehoczki Ferenc, Soltvadkert polgármestere; Frittmann János, a Kunsági Borvidék elnöke és Balla Attila, a Nemzeti Bor Maraton (NBM) programigazgatója mondta el köszöntőjét.

A II. Nemzeti Bor Maraton 10 napja alatt 2057 kilométert tesznek meg az indulók, az idei évben már nemcsak futva, hanem kerékpárral is. 2016-ban 123 település vesz rész az ország egyik legnagyobb közösségi és szabadidősport eseményében, ahol a kiemelt indulók mellett a távok teljesítésére több településről is csatlakoznak delegáltak a nevezettekhez, illetve olyan támogató futók, akik a város közigazgatási határain belül kísérik a futókat. Bátaszéken közel 600 futó várta a rajtpisztoly eldördülését.

A II. Nemzeti Bor Maraton első napja alatt közel 2300 futó részvételével 144 kilométert tettek meg a rajthoz állók a reggeli, Soltvadkerti rajttól Kecel, Hajós, Sükösd, Baja, Bátaszék, Báta, Dunaszekcső, Lánycsók, Bóly érintésével Villányig. Villány volt az első nap kiemelt helyszíne, ahol 10 órától már folyamatos programokkal várták a kilátogatókat a Nemzeti Bor Maraton partnerei. Bor és gasztronómiai kiállítók, a Villányi Borrend köszöntője és az először megrendezésre kerülő Borvidék Szépe országos szépségkirálynő-választás villányi díjátadója is a programok része volt. Este a PASO nagykoncertjével zárultak a színpadi programok.

A Bóly?Villány futószakasz a tavalyi évben is nagy népszerűségnek örvendett az indulók között, ott volt Miklósa Erika világhírű operaénekes, Hrutka János sportmenedzser, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség társelnöke, Rippel Ferenc artista, Földházi Zsófia világ- és Európa-bajnok öttusázó. A helyszínen a futókat fogadták a borvidék elismert borászai is, többek között Tiffán Ede, Bock József és Gere Attila.

A Nemzeti Bor Maraton fővédnöke: Áder János köztársasági elnök, védnöke: Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkára, sportszakmai védnöke: Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke. A Marketing Gyémánt Díjjal kitüntetett Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke öt hazai sztárborász, a villányi borvidék három élvonalbeli termelője: Tiffán Ede, Bock József és Gere Attila, a Hajós-bajai borvidék egyik legsikeresebb pincészetének tulajdonosa: Koch Csaba, valamint a Kunság első számú borásza: Frittmann János.

Az NBM együttműködő partnerei: a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága és a Nemzeti Művelődési Intézet. Támogatóik: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyar Szabadidősport Szövetség, az MTVA, a Lochner Group, Mórahalom Város Önkormányzata, az evopro, a Törley Pezsgőpincészet, a Nicron Kft, a Sláger TV, a Borászportál és a Red Bull.

Szóljon hozzá!