ZETApress

hírportál

Városnéző Európa-futás

Több ezren futottak tegnap délelőtt az Európa-napi fesztiválon. Az elmúlt évek hagyományainak megfelelően ismét városnéző futással nyitották az Európa-napot május 8-án vasárnap 10 órakor a Margitszigeten ? tudatta Sticz Regina, Red Lemon Media.

A 12 év ? 12 km elnevezésű futóversenyen közel háromezer futó állt rajthoz, és a startpisztoly eldördülésével egy időben megkezdődött az Európa-napi fesztivál is, ahol változatos programok és koncertek várták az érdeklődőket. Idén 12 éve, hogy május 1-jén hazánk az Európai Unió tagja lett. Az elmúlt több mint egy évtizedben az uniós tagság további előnyei mellett számos, az EU által támogatott új beruházás és felújítás valósult meg, amelyek közül 12 budapesti létesítményt ? többek között a Lukács Fürdőt, a Vígszínházat és a Császár-Komjádi Uszodát ? érintett vasárnap délelőtt a 12 év ? 12 km elnevezésű városnéző futás.

? Együtt ünnepeljük Magyarország 12 éves uniós tagságát, amely hozzájárul az országunk gazdasági fejlődéséhez. Egy értékközösségben vagyunk, amiben érvényesíthetjük érdekeinket nemzetközi téren is. Uniós polgárok vagyunk mi magyarok is, ez az Unió és Magyarország közös ünnepe ? emelte ki köszöntőbeszédében Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője. ? A mai nap is szép példája annak, hogy a közösségünk nem csak a mindennapi politikáról, hanem a közös élményeinkről, az együttműködésről és a közös sikereinkről is szól ? hangsúlyozta Szanyi Tibor, az Európai Parlament képviselője. ? Az ilyen alkalmak lehetőséget adnak arra, hogy ne a különbségeket, hanem a közös pontokat keressük ? mondta el Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese.

A verseny Budapest egyik legzöldebb sportkomplexumából, a Margitszigeti Atlétikai Centrumból (MAC) rajtolt el és ott is ért véget. A távot az első célba érkező Balázsi Dávid 37 perc 34 másodperc alatt teljesítette, így ő vehette át elsőként a futóknak járó, Magyarország tizenkét éves EU-tagságát szimbolizáló érmét. A futók között olyan hírességek is rajtvonalhoz álltak, mint Kovács Áron rádiós műsorvezető, Gyarmati Panka világkupa győztes snowboardozó, Weisz Fanni siket műsorvezető, Pintér Adrienn Ada televíziós műsorvezető, fitnesz-edző, valamint McMenemy Márk műsorvezető és Szilágyi Csenge és Józan László, a Vígszínház színészei. Vajda Attila olimpiai bajnok kenus a szurkolók csapatát erősítette.

Kovács Áron műsorvezető a versenyeken kívül is gyakran húz futócipőt. ? Tavaly ősszel szereztem egy sérülést, úgyhogy most óvatosan indultam neki, de remek volt a hangulat, végig tudtam futni a teljes távot ? mondta el Kovács Áron, aki az Európa-napi fesztivált egy házassági évfordulóhoz hasonlította. ? Szerintem ez arról szól, hogy nem vagyunk egyedül a világban, hogy szükségünk van csapatra. Az, hogy összejövünk ezt megünnepelni, olyan, mint egy házassági évforduló: arra gondolunk, ami szép benne, és amit együtt értünk el ? fogalmazott a rádiós műsorvezető.

Józan László, a Vígszínház színésze rendszeresen sportol. ? Jelenleg az Össztánc című táncelőadás miatt muszáj fittnek lennem, így a sport a mindennapjaim szerves részévé vált. Heti 3-4 alkalommal edzek, futok, maratonokra is járok. Futás közben kikapcsolok, jönnek a pozitív gondolatok. A mai napon fantasztikus volt a hangulat s a futók lelkesedése vitt előre ? mondta el a színész. Weisz Fanni siket műsorvezető nagyon örült, hogy sokan kilátogattak a Margitszigetre. ? Szeretek új emberekkel találkozni, a többi ismert emberrel is igazi csapat kovácsolódott belőlünk a futásra. Pozitívan értékelem, hogy az emberek elfogadják egymást, és a fogyatékkal élőket is úgy kezelik, mint bárki mást. Nagyon sok jó energia ért ma, az első uniós programomon ? nyilatkozta a műsorvezető.

Ada, a fitnesztrénerként is dolgozó műsorvezető két kísérővel érkezett: Elhoztam magammal az ikerfiaimat, akik nagyon élvezték az Európa-napot. Amíg én Weisz Fannival futottam, ők barkácsoltak és kézműveskedtek. Csodás délelőttünk volt ? mondta Ada. ? Ez volt életem első 12 kilométere, nagyon élveztem, ráadásul az unokatestvéremmel együtt futottuk végig. Teljesen más hangulata van egy ilyen városnéző futásnak, mint bármilyen más sportversenynek. Gyönyörű volt átfutni a Margit hídon és csodálni a várost. Mivel 7 évig Ausztriában éltem, így az Unió szellemisége már régóta ismerős számomra, jövőre is biztosan rajthoz állok ? foglalta össze élményeit a sportolók közül Gyarmati Panka világkupa-győztes snowboardozó.

Vajda Attila olimpiai bajnok kenus a felkészülési időszak miatt a szurkolók táborát erősítve drukkolt társainak. Az ünnepséggel kapcsolatban úgy vélekedett, a valahova tartozás mindig is egy fontos szimbóluma volt uniós tagságunknak. ? Az, hogy már 12 éve az Európai Unióhoz tartozunk új kapukat nyitott meg előttünk. Szabadon utazhatunk, rengeteg új barátot szerezhetünk, eddig ismeretlen kultúrákat fedezhetünk fel, határok nélkül. Ezek olyan értékek, melyeket igazán érdemes megünnepelni ? mondta Vajda Attila.

A Margitszigeti Atlétikai Centrumban egész napos családi programok és ingyenes koncertek is várták az érdeklődőket este 9-ig. Fellépett többek között a Mary Popkids, az Ivan & The Parazol és Kovácsovics Fruzsina, a napot pedig Rúzsa Magdi koncertje zárta. A rendezvény résztvevői az évforduló megünneplése mellett megismerkedhettek az Európai uniós intézményekkel, valamint képzési és munkavállalási lehetőségekkel kapcsolatban is tájékozódhattak. Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája szervezte, együttműködésben a Miniszterelnökséggel és a Fővárosi Önkormányzattal.

Szóljon hozzá!