ZETApress

hírportál

A Csónakház különleges illata

Kajak-kenu kiállításA Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) 75. születésnapja alkalmából ismét ország-világ elé áll a magyar kajak-kenu sport. Azért a víz az út címmel az Allee bevásárlóközpontban ma délután megnyitott interaktív sportágtörténeti kiállításán összegzi a dicső múltat, a sikeres jelent és igyekszik kijelölni saját jövőjét is.

Olimpiai és világbajnok kajakosok és kenusok jelenlétében a Magyar Kajak-kenu Szövetség ismét megnyitotta sportágtörténeti kiállítását az Allee bevásárlóközpontban. Öt esztendővel ezelőtt a szövetség ugyanitt ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját, most azonban nem egy hagyományos tárlat, hanem igazi különlegesség fogadja majd a sportág iránt érdeklődőket. A sportág május 28-án szombatig fogadja a látogatókat a Csónakházban.

? Nem egy hagyományos sportágtörténeti kiállítást szerettünk volna a látogatók elé tárni, hanem azokat a hangulatokat, azt az életérzést akartuk megmutatni, amelyek a kajak-kenu sportág igazi értékét jelentik. A víznek utánozhatatlan hangulata van, a környezet gyönyörű, a levegő tiszta, a sportág családbarát, közösségépítő, egy egész életet átívelő. Lehet egyesben vízen lenni, de akár húszas sárkányhajóban is, szabadban vagy akár fedett létesítményben télen is. Ezen a kiállításon a sportág szellemisége köszön vissza azoknak a legendás kajakosoknak és kenusoknak az életművében, akik közül néhány most itt vannak a mi Csónakházunkban ? vélekedett Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke.

És bizony szép számmal felvonultak sikerkovácsaink. Itt volt Wichmann Tamás olimpiai ezüstérmes kenus, aki a margitszigeti Sirály csónakház illatát idézte meg, s beszélt az emlékek erejéről. Az olimpiai bajnok kenus Horváth Csaba a víz szeretete mellett az elődök, a példaképek hatását emelte ki. Horváth Gábor, a kétszeres olimpiai bajnok kajakos szólt arról, milyen szeretetet táplál az ember egy kajak iránt, az ő szíve is nagyot dobbant a mahagóni fahajók láttán, míg a tavaly a milánói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon K?2 200 méteren aranyérmet szerző Tótka Sándor és Molnár Péter az előttük álló feladatról, a riói olimpiáról mesélt. ? Nagy megtiszteltetés, hogy olimpiai bajnokaink, legendáink között itt állhatunk ezen a színpadon. Bízunk benne, hogy Rióban olyan teljesítményt nyújtunk majd, amellyel csatlakozhatunk mi is a sportág aranyérmeseinek népes táborához ? fogalmazott Molnár Péter, míg Tótka Sándor arról beszélt, minden egyes edzés után a tökéletesség érzésével tudnak kiszállni a hajóból.

Az eseményen Csabai Edvin, a Magyar Kajak-kenu Szövetség szakmai igazgatója, a Kolonics Alapítvány kuratóriumi elnöke és Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedző átadta a 2015-ös idény legjobb utánpótlás versenyzőinek járó Kolonics-díjat, amelyet ezúttal a kétszeres ifjúsági világbajnok Homonnai Luca és a Héraklész-gálán az Év utánpótlás sportolójának választott Kopasz Bálint vehetett át.

Galyas André, az Alle Bevásárlóközpont centermenedzsere elmondta: igyekeznek minden esztendőben olyan kiállításokat befogadni az üzletházba, amelyek valami pluszt, mást, egyedit adnak a látogatóknak. ? Erről a kiállításról csak szuperlatívuszokban tudok beszélni, a Magyar Kajak-kenu Szövetség Csónakháza egyedülálló, talán az eddigi leglátványosabb kiállítása a bevásárlóközpontnak ? fogalmazott a menedzser, aki arra emlékeztetett: öt éve, a 70. évfordulón már volt egy közös, jól sikerült kiállításuk az MKKSZ-szel, és az első visszajelzések most is nagyon pozitívak.

A Csónakházat, amely május 28-ig tart nyitva, az épület földszinti átriumában találhatják meg az érdeklődők, akik legendás sportolók relikviáit, érmeit, különböző díjait tekinthetik meg, egy külön sarokban pedig a lapátokat és azok fejlődését lehet megcsodálni. A hajók közül néhány szintén a csónakházban kapott helyet, de több híres kajak és kenu ? mint például a női kajaknégyes londoni, mintegy 11 méter hosszú aranyhajója is ? felfüggesztve, a légtérben úszik. A helyszínen szombatonként közönségtalálkozókat is rendez a Magyar Kajak-kenu Szövetség: május 14-én, 21-én és 28-án olimpiai- és világbajnok versenyzőkkel találkozhatnak majd személyesen a kiállítás látogatói.

Szóljon hozzá!