ZETApress

hírportál

Rámozdultak a Hősök terén

A Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség (MEFS) Mozdulj Rá! kampányának első kiemelt rendezvénye, a Hősök terén tegnap délelőtt 10 és este 18 óra között került megrendezésre. A kampány célja, hogy felhívja a rendszeres sportolás fontosságára a figyelmet. A múlt csütörtöki sajtótájékoztató idekattintva olvasható.

A rendezvényt prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke nyitotta meg. Megnyitó beszédében kiemelte mennyire fontos a folyamatos és rendszeres sportlás, mely kihat egész életünkre. Szalay-Bobronviczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszony az esemény fővédnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a Főváros kiemelten kezeli az egészséges és rendszeres testmozgás fontosságára való figyelemfelhívó kampányt, melyben kiemelt szerepe van az egyetemen elkezdett vagy akár folytatott aktív és rendszeres sportnak.

A megnyitó után a Face Team Akrobatikus Kosár Színház Youngsters bemutatójában gyönyörködhetett a nagyérdemű, majd be is állhattak kipróbálni a trambulinról zsákolást, illetve egyéb kosaras ügyességi feladatokat. A Face Team az egész napos rendezvényen különféle bemutatókat és ügyességi versenyeket tartott, melynek a festői Hősök tere adott otthont a turisták és a meghívottak örömére, akik mind szívesen álltak be és próbálták ki az ügyességi feladatokat.

Az eseményt jelenlétével megtisztelte az Ausztráliában élő, de egy hónapra éppen hazalátogató Hódy László, aki az 1955-ben Népstadionban megrendezett és ott Európa Bajnokságot nyert magyar kosárlabda válogatott tagja volt, akik közül sajnos már csak négyen élnek. A rendezvényen egyik fő kuriózuma pedig az volt, a Mozdulj Rá! kampány keretében egyetemisták kihívásokat intézhettek három olimpikonhoz (Cseh Lászlóhoz, Heidum Bernadetthez és Joó Abigélhez) és a Hősök terén az általuk kiválasztott sportágban mérkőzhettek meg velük; a közönség pedig Dobor Dezső élvezetes közvetítésével szurkolhatott kedvencüknek. Eredmények:

Cseh Laci úszó (háromszoros Universiade győztes, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója) ? Garbai Ádám (HÖOK kabinetvezető) kosár pontdobás 0:1 aranydobással, Cseh Laci ? Zentay Tamás (SZTE) ping-pong 2:11, Cseh Laci ? Deák Tamás (BME-VIK info) szkander bal kézzel 0:1. Heidum Bernadett rövid-pályás gyorskorcsolyázó (Universiade ezüst- és bronzérmes, a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója) ? Berta András (ELTE) kosár pontdobás strandröplabdával 6:4, Heidum Berni ? Érdy Kata (TE) egy-érintő háló felett strandröplabdával 10:7. Joó Abigél judós (Universiade bajnok, a Szent István Egyetem hallgatója) ? Magas Dávid (ELTE) tollaslabda squash ütővel 8:10, Joó Abigél ? Tolnai Gyula (ELTE) pingpong 6:11, Joó Abigél ? Nagy Bence (PVSK) 10 éves versenyző barátságos mérkőzésen döntetlen.

A rendezvény másik kiemelt eseménye az egyetemi kosárlabda büntetődobó rekordkísérlet volt, mely egy időben 13 felsőoktatási intézményben rendeztek meg. A Hősök terén a Testnevelési Egyetem csapata dobta a büntetőket egy órán keresztül. Az egyetemi büntetődobó rekordkísérletben az előzetes összesített adatok alapján 13 felsőoktatási intézmény vett részt, összesen 363 fővel, 44 ezer 315 rádobott büntetőkísérlettel és 22 ezer 510 darab eredményes büntetődobással zárult a kísérlet, mely eredményességi aránya 50,79%. A résztvevő egyetemek listája: Budapesti Corvinus Egyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Debreceni Egyetem, Dunaújvárosi Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Eszterházy Károly Főiskola, Miskolci Egyetem, Óbudai Egyetem, Pető András Főiskola, Semmelweis Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Testnevelési Egyetem. Az előzetes adatok alapján a legtöbb résztvevőt a Pető András Főiskola állította ki (71 főt), a legeredményesebbnek pedig a Budapesti Corvinus Egyetem dobásai sikeredtek (75,6%), a legtöbb palánkra dobást és a legtöbb eredményes dobást is a Debreceni Egyetem hallgatói érték el.

A rendezvény záróakkordjaként egy flash mob-bal hívta fel a Face Team és a MEFS a rendszeres testmozgás fontosságára a figyelmet, melyhez nemcsak egyetemisták, turisták hanem sok kisiskolás is csatlakozott. A rendezvényhez szállított kosárlabda pályáért és palánkokért köszönet illeti a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetséget, a Face Team. Mozdul Rá! Napi 3×45 perc sport megváltoztatja az életed!

Szóljon hozzá!