ZETApress

hírportál

Kongresszus a fociról

UEFA Kongresszus 2016A labdarúgás jövője múlik az egyeztetéseken. A mostani rendezvény különösen figyelemre méltó, hiszen földünk és országunk legnépszerűbb sportágának jelenéről és jövőjéről, annak irányvonalairól döntenek az itt jelenlévők ? emelte ki dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára köszöntőjében az UEFA 40. Kongresszusán.

A nagy jelentőségű budapesti tanácskozáson dr. Szabó Tünde hangsúlyozta: szeretett hazánkban a labdarúgás nem csupán a legtöbb igazolt játékost felmutató sportág, hanem egy közel másfél évszázados tradíció. Az olimpia évében, különös várakozással készültünk e sportág európai szövetségének kongresszusára ? mondta az államtitkár. Utalt arra, hogy az MLSZ tíz éve szervezett utoljára UEFA kongresszust Magyarországon. Századunkban azonban most első alkalommal láthatjuk vendégül az Európai Szövetség végrehajtó bizottságába is beválasztott Csányi Sándor elnök vezetésével az olimpiai évben, az ötkarikás játékok lázában és fényében az 54 tagországot felölelő szervezet közel 450 képviselőjét. Magyarország megpályázta a 2024. évi olimpia megrendezését is ? tette hozzá.

Eseménydús időszak elé nézünk tehát, hiszen a labdarúgás sorsa múlik az itt folytatott egyeztetéseken. Amiről Önök tárgyalnak, és amiről Önök döntenek, azzal világszerte mindig, mindenki foglalkozik. Figyelnek rá a profi és amatőr labdarúgók, a szakemberek, a drukkerek, a média, az Európai Unió vezetői, s mindemellett a sportág nemzetközi sportszövetsége is. Gianni Infantinot, az UEFA korábbi főtitkárát jó 2 hónapja választották meg a FIFA elnökének. Magabiztos győzelme jól mutatja az öreg kontinens erejét és szövetségük befolyását, képviseletük világszintű térnyerését ? hangsúlyozta dr. Szabó Tünde. Az elmúlt időszak eseményeire utalva szólt arról is, hogy a nemzetközi labdarúgás irányító szervezeteiről alkotott kép és a labdarúgó szövetségek iránti tisztelet megerősítése épp olyan fontos, mint a labdarúgás népszerűsítésének, utánpótlás-képzésének fejlesztése. Mindezek mellett a sportág tisztasága, pénzügyi, gazdasági kontrollja, átláthatósága a futball jövőjének záloga ? emlékeztetett dr. Szabó Tünde.

Szóljon hozzá!