ZETApress

hírportál

Mozdulj rá a Hősök terén!

Mozdulj Rá! Heti 3 x 45 perc mozgás megváltoztatja az életed! Ki győzi le Cseh Lacit, Joó Abigélt és Heidum Bernadettet? Kosárünnep és rekordkísérlet május 5- én csütörtökön.

A Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség ma délután tartotta sajtótájékoztatóját a Magyar Sport Házában a felsőoktatási hallgatók Mozdulj Rá! motivációs kampányáról és annak első kiemelt rendezvényéről, a Hősök terén május 5-én 10 és 18 óra között megrendezésre kerülő Kosárünnep 2016 című rendezvényről. A rendezvény fővédnöke: Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes. A rendezvény partnerei: Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Face Team Akrobatikus Sport Színház. A rendezvény támogatói: a Fővárosi Önkormányzat, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége és a Testnevelési Egyetem.

Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke Dobor Dezső sajtófőnöki kérdésére válaszolva elmondta, hogy felméréseik szerint a hallgatók mintegy 23%-a sportol a WHO által meghatározott rekreációs minimum, azaz heti 3 x 45 perc időtartamban. 48%-uk időnként sportol, de nem elégséges mértékig, és a többiek pedig egyáltalán nem sportolnak. Ezen szeretne változtatni kampányával a MEFS, és 4 éven belül elérni, hogy a hallgatók 50%-a sportoljon legalább heti 3 x 45 percet.

Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke kifejtette, hogy a MEFS és a HÖOK együttműködése az elmúlt években töretlenül fejlődött, amelyet megalapozott a HÖOK 2011-es hallgatói felmérése a sportolási szokásokról, ezt továbbfejlesztette a közösen fejlesztett SportPont rendszer és a rendezvényeken való közös munka, amely most egy együttműködési megállapodásban csúcsosodott ki. Ennek eredményeit egy új hallgatói felmérésben szeretnék közösen megmérni, amely pontos adatokat szolgáltatna a kampányok és erőfeszítések sikerességéről.

Szentkirályi-Szász Krisztina, a MEFS marketing és PR igazgatója részletesen tájékoztatta a sajtó munkatársait a Mozdulj Rá! kampány részleteiről és annak egyes elemeiről. Bemutatta a kampány arcait: Cseh László háromszoros Universiade győztes úszót, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóját; Joó Abigél Universiade bajnok judóst, a Szent István Egyetem hallgatóját, aki jelenlétével meg is tisztelte a sajtótájékoztatót és Heidum Bernadett Universiade ezüst- és bronzérmes rövid-pályás gyorskorcsolyázót, a Budapesti Metropolitan Egyetem hallgatóját. A kampány első elemeként kihívást lehet intézni az olimpikonokhoz, a kihívások tartalma még nekik is meglepetés lesz, hiszen a hallgatók a hét végéig küldhetik el ötleteiket. A kihívásokra május 5-én a Hősök terén kerül sor, ahol a nézők előtt fog megmérkőzni Laci, Abi és Berni a kihívóikkal.

A Mozdulj Rá! kampányhoz csatlakozik a SportPont program e-kuponrendszere, amelyben a hallgatók minden megszerzett SportPontért 1000 forint kedvezményben részesülnek a kuponrendszerhez csatlakozó sportszolgáltatóknál, így a mai napon a már megszerzett 24 ezer 493 sportpont 24 millió 493 ezer forint kedvezményt ér a jelenleg a rendszerben regisztrált 12 ezer hallgató számára. Ezzel is motiválva őket arra, hogy többet sportoljanak.

Az igazgató rámutatott egy világszinten is kiemelkedő rendezvényükre, amely ugyancsak május 5-én kerül megrendezésre. Magyar és egyben világrekord felállítására kerül sor, az egy óra alatt, egy időben felsőoktatási hallgatók, oktatók és dolgozók által eredményesen bedobott kosárlabda büntetők számában. Ez 19 felsőoktatási intézményben kerül megrendezésre, a Testnevelési Egyetem, az Edutus Főiskola és a Corvinus Egyetem diákjai a Hősök terén felállított 8 palánkon fognak dobni. A MEFS reméli, hogy a világ többi országa is felfigyel majd az eredményre és kialakul egy világszintű versengés.

Joó Abigél Európa-bajnok júdós elmondta, hogy nem elég motiváltak a hallgatók a sportolásra, leggyakrabban időhiányra hivatkoznak, pedig az esti szórakozás helyett nyugodtan sportolhatnának, és tudatosítani kellene bennük, hogy a sport remek kikapcsolódás és lehet, hogy jobban felfrissíti őket, mint bármely vendéglátóipari egységben eltöltött idő. Kérdésre válaszolva elmondta, nem is gondolkodott a felkérésnél, azonnal örömmel vállalta a kampányarc szerepét, hiszen ez egy támogatandó fontos ügy. Ha minden eleget sportoló hallgató csak még egy másikat karon fogna és elcipelné sportolni, akkor már teljesülne az 50%-os arány. Talán ezt kellene megpróbálni!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=YMh-OD10gmk[/youtube]

Takács Áron, a Face Team világhírű akrobatikus kosárlabda színház alapító-vezetője rámutatott, hogy céljaik megegyeznek a MEFS és a HÖOK céljaival, ők is folyamatosan részt vesznek a fiatalok sportolásra buzdításában, ezért is vállalták el a Mozdulj Rá! kampányban való részvételt. Roadshow-juk budapesti állomása lesz a Hősök terén május 5-ére szervezett rendezvény, ahol egész nap látványos akrobatikus bemutatókat tartanak, bárki tanulhat is kunsztokat edzőiktől. Ezen túl 16:15-től egy kosárlabdás flashmobot szerveznek, ahol várnak minden érdeklődőt az előre felvett, a MEFS youtube csatornáján látható koreográfiával, amelyet egy hét alatt bárki megtanulhat, és a világhírű csapattal együtt részt vehet a sport népszerűsítésében.

Szóljon hozzá!