ZETApress

hírportál

Miskolci tájékozódási futás

Tájfutó vb sajtótájékoztatóIdén július 30-a és augusztus 4-e között Miskolc ad otthont a 20. Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságnak, melynek fővédnökségét dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke vállalta el. A rendezvény részleteiről a campuson tájékoztatták ma a sajtó képviselőit ? tudatta Szűcs István sajtófőnök.

Bugár József, a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség elnöke kiemelte, hogy Miskolc és az egyetem tájfutó sportágban szerzett referenciái erősek, amelyek garanciát jelentenek az ország hírnevéhez méltó szervezésre. Miskolc 2009-ben felnőtt világbajnokságot, ezt megelőzően 2001-ben junior világbajnokságot, a Miskolci Egyetem pedig 1986-ban Egyetemi Világbajnokságot rendezett. A Miskolci Egyetem hallgatói eddig 8 Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságon vettek részt, összesen 2 ezüst és 6 bronzérmet szerezve. ? A város, az egyetem és az igazi kihívást jelentő Bükk-hegység terepe garancia arra, hogy ebben az évben is sikeres világeseményt láthatunk itt ? vélekedett Bugár József.

Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja, a Szervező Bizottság elnöke egyebek mellett elmondta, hogy a 2016-os világbajnokságot ? egy nagyon erős kínai pályázatot megelőzve ? jelentős összefogás eredményeként nyerte el Miskolc. A Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség és a Miskolci Egyetem közös rendezését Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség teljes mértékben támogatja. A szervezési feladatokat a Miskolci Egyetem sportegyesülete, a Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club (MEAFC) koordinálja. ? A sport az oktatás, a kutatás mellett kiemelt területe egyetemünknek ? hangsúlyozta dr. Deák Csaba. ? Ezt bizonyítja az is, hogy 2014-ben a területünkön avathattuk fel a Tábori László Atlétikai Centrumot, 2015-ben elindítottuk az élsportolói ösztöndíj és mentor-programunkat, és jövőre házigazdái lehetünk az Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságnak ? mondta a kancellár.

A versenyen a világ legjobb, felsőoktatási tanulmányokat folytató tájfutói vesznek részt egy ország maximum 6 férfi és 6 női sportolót nevezhet ? tudtuk meg Rakaczki Zoltántól, a Szervező Bizottság ügyvezetőjétől, a MEAFC elnökétől. ? A világbajnokságra 30 ? 35 ország, 300 ? 350 fő résztvevőjét várják. A résztvevő nemzetek küldöttségének többsége az első versenynap előtt 2-3 nappal érkezik Miskolcra, de néhány távolabbi ország esetében ez akár 7-10 napra is megnövekedhet. Több ország sportolója is a borsodi megyeszékhelyen tartja felkészülési edzőtáborait. A vendégeket a Miskolci Egyetem szállodájában (Uni-Hotel) helyezzük el. A versenyközpontot is a campus területén alakítjuk ki, sőt az étkezések és a záróünnepség helyszíne is az Egyetemváros területe lesz. A megnyitóünnepséget Miskolc egyik közkedvelt terén, a különleges kialakítású Szinva-teraszon tartják meg, ahová az egyes országok delegációi a sétáló utcán történt felvonulás végén érkeznek, így a sportszerető lakosság is találkozhat a sportolókkal.

A világbajnokság kiemelt jelentőséggel bír Miskolc és a Miskolci Egyetem hírnevének öregbítése és idegenforgalmi népszerűsítése szempontjából ? mondta többek között Kiss Gábor, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere. ? A szervezőkkel közös célunk, hogy a résztvevő hallgatók, sportvezetők, kísérők minél jobban megismerjék a Miskolci Egyetemet és Miskolc nevezetességeit. Szintén fontos számunkra, hogy a miskolci rendezésű nagyszabású nemzetközi sportesemény még népszerűbbé tegye ezt az igazán csodálatos sportágat a fiatalok körében. A város a szervezési időszak hátralevő részében is maximális támogatásáról biztosítja a szervező bizottságot, mint, ahogy tettük ezt az első pillanattól kezdve, hiszen ez az esemény rendkívül komoly értéket jelent mindannyiunk számára.

Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke komoly sportdiplomáciai sikernek nevezte, hogy idén ismét világbajnokságot jegyezhetnek. ? Szervezetünk célkitűzése, hogy évente legalább egy nagy eseményt, két évente pedig valamelyik sportág világbajnokságát Magyarországra hozzuk ? folytatta a sportvezető. ? Ezúttal a hazai felsőoktatás egyik bástyáján, a Miskolci Egyetemen rendezhetünk vb-t, melyhez a campus, a város, a szakszövetség támogatása mellett minden adott: csodálatos környezet, egyik legjobban működő sportszervezetünk, a MEAFC.

Tájfutó vb aláírásA magyar vb-csapatot 6-6 leány és fiú alkotja majd. A július 3-ig tartó válogatás összesen 7 verseny eredményét veszi figyelembe, amiből a 2-3. a világbajnokság főpróbáját is jelentő április 22-25-e közötti Magyar Egyetemi ? Főiskolai Országos Tájékozódási Futó Bajnokság volt, melyet részben a Bükk-hegységben, részben az országosan egyedülálló módon, parkokkal átszőtt egyetemi campus területén rendeztek meg. Az erőpróba különlegessége volt, hogy Magyarországon először itt próbálták ki a SPORTident időmérő rendszer csúcstechnológiáját, az érintés nélküli pontellenőrzést.

A Miskolci Egyetemet vélhetően Tugyi Levente képviseli a világbajnokságon, akinek célja a sprint versenyszámban az 1-6. között végezni 100 induló közül, a váltóversenyben pedig dobogóra állni 30 ország csapata közül. A szintén miskolci illetőségű Zsigmond Vanda (ELTE) és Bertóti Regina (Semmelweis Egyetem) is nagyon jó eséllyel pályázik a válogatottba kerülésre, majd pedig az éremszerzésre. A sajtótájékoztató zárásaként szervezetük, intézményük képviseletében Bugár József, dr. Deák Csaba és Rakaczki Zoltán a világbajnokságra vonatkozó együttműködési szerződést írt alá, mely a sportszakmai háttér biztosításán túl anyagi támogatást is magába foglalt. A rangos világesemény kísérő versenyeként, azonos időpontban és helyszínen rendezik meg a legnagyobb hazai tájfutó viadalt, a Hungária Kupa Nemzetközi Tájékozódási Futóversenyt, melyen 1400-1600 sportoló indulása várható. Bővebb információk weboldalukon és facebook-oldalukon találhatók.

Szóljon hozzá!