ZETApress

hírportál

Kékszalagtól Rióig

A szisztematikus munka meghozta az első eredményeket a magyar vitorlázásban. Öt olimpiai résztvevő ? Utánpótlás-eredmények ? A Balaton nemzetközi versenyhelyszín ? Folyamatos informatikai és infrastrukturális fejlesztések kerültek szóba a mai sajtótájékoztatón az Erste Bank Székházban, az Európa-toronyban.

? Az évek óta tartó, szisztematikus munka eredményei egyre inkább kézzelfoghatóak a magyar vitorlázásban. A sportág ? a szörfösökkel együtt ? öt résztvevőt küldhet a riói olimpiára, fiatal versenyzői között több olyan tehetség is van, akik a soron következő olimpiákon várhatóan sok örömet okoznak majd a magyar szurkolóknak. A sikerek mögött a klubokban és a sportági szakszövetségben folyó komoly munka rejlik, amelyet a MOB és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, számos szponzor és a gyerekek szülei is komoly anyagi erőforrásokkal támogatnak ? mondta Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára a szervezet hagyományos szezonnyitó sajtótájékoztatóján.

A vitorlázók természetesen olimpiai résztvevőikre a legbüszkébbek. Az öt résztvevő azt jelenti, hogy minden egyéni hajóban lesz magyar induló Rióban. Berecz Zsombor a finn dingi hajóosztályban az elsők között szerezett olimpiai kvótát, s a barcelonai Európa-bajnokságon nemrégiben megszerzett ezüstérme jelzi, hogy számolni kell vele a legjobbak között is az ötkarikás játékokon. Laser Standard osztályban még nem zárult le a válogató. A kvótát Tomai Balázs szerezte a tavalyi világbajnokságon, de az eddig lefutott három válogatóverseny alapján Vadnai Benjamin a legesélyesebb az indulásra. Őt és testvérét, Jonatánt méltán tartják számon a sportág legnagyobb tehetségei között, mindketten több korosztályos világ- és Európa-bajnoki cím tulajdonosai.

Érdi Mária meglepetésként néhány héttel ezelőtt szerezte meg az olimpiai indulás jogát Laser Radial osztályban. Mári négyszeres korosztályos világbajnok, akit sokan szintén a jövő egyik nagy reménységének tartanak. Róla idekattintva olvashatunk. Rajtuk kívül a szörfösök között Gádorfalvi Áron immár ötödik olimpiáján vehet részt, és sikerült a kvótaszerzés Cholnoky Sárának is. Ezzel az indulószámmal egyébként a kvótát szerző sportágak között a magyar vitorlázás az ötödik helyen áll jelenleg.

Mint Holczhauser András elmondta, a siker több pilléren nyugszik. A nemzetközi eredmények nyomán a vitorlázópalánták számára kézzelfogható példaképek jelentek meg, akik a szponzorok és a családok figyelmét is a sportágra irányítják. Ezzel felértékelődik a vitorlásiskolákban és az egyesületekben végzett oktató és utánpótlás-nevelő munka, amelyet az MVSZ koordinál. Ezen a területen nagy mértékben sikerült előrelépni az elmúlt években: a VitorlásSuli programban a szövetség akkreditálja és ellenőrzi a vitorlás oktatásban folyó műhelymunkát. Az edzőképzést hozzáigazították a nemzetközi normákhoz, a Testnevelési Egyetemen OKJ-s és 2017-től már szakedzői képzési is folyik majd. A nemzetközi vitorlás szövetséggel, a World Sailinggel folytatott együttműködés keretében az oktatásban a legmodernebb anyagokat alkalmazzák, és folyik a saját segédanyagok fejlesztése is. Mindezeket a Nemzeti Vitorlás Képzési Programban összegzik majd, amelynek megjelenés májusra várható.

A számok is egyértelmű fejlődést mutatnak. A Magyar Vitorlás Szövetségnek közel 130 tagszervezete van. A 18 év alatti sportolók száma az elmúlt években harminc százalékkal nőtt, s egyre több látogatót vonzanak a sportágat népszerűsítő rendezvények. Ezek közül Holczhauser András a GoBoating nyílt napot emelte ki, amelyen bármely diák kipróbálhatja a vitorlázást a hozzá legközelebb eső vitorlás klubban vagy iskolában. A nyílt napot, amelyen tavaly több mint ezer fő vett részt, idén június 9-én szervezik meg.

A sportág sikerességét jelzi az is, hogy egyre több népszerű és népes hajóosztály választja világversenyei színhelyéül a Balatont. 2015-ben például a legnépesebb utánpótlás-hajó, az Optimist hajóosztály Európa-bajnokságára került sor Balatonföldváron. 2016-ban a 470-es és 420-as hajóosztály junior Eb-je lesz Balatonfüreden, a Cadet hajóosztály Európa-bajnokságát Tihanyban, a Kalóz osztály junior EB-jét pedig szintén Balatonfüreden tartják. 2017-ben finn dingiben Gold Cupot (világbajnokság) és J24 EB-t, 2018-ban Dragon EB-t rendeznek a Balatonon. A Pécs melletti Orfűn pedig a modellvitorlázók Európa-bajnokságára kerül majd sor.

Az élsport mellett nem szabad megfeledkezni a sportág bázisát alkotó szabadidő-vitorlázókról sem. Egy részük rendszeresen részt vesz a balatoni és nemzetköz versenyeken, ám nagy számban vannak olyanok is, akik vitorlás túrázással vagy amatőr versenyeken való indulással csatlakoznak a sportághoz. Számukra a Yardstick Trophy amatőr versenyei jelentenek kapcsolódási lehetőséget a versenysporthoz.

A Magyar Vitorlás Szövetség terveiről szólva a főtitkár kiemelte, hogy a szervezet idén hat felnőtt és öt ifjúsági versenyt szervez majd. A legismertebb és sok látogatót vonzó Kékszalag és a balatonfüredi Évadnyitó mellett kiemelte a Nagyhajós és az Ifjúsági Bajnokságokat, amelyek a legrangosabb hazai regatták lesznek. A tervek között egy komoly infrastrukturális fejlesztés is megtalálható: folyik a Balatonfüredre tervezett nemzetközi vitorlás központ építésének előkészítése. A pályázati forrásokból finanszírozott beruházás valószínűleg idén ősszel startol majd.

A 48. Kékszalag támogatója az Erste World

A magyar vitorlás sport legkiemelkedőbb eseménye, az évente megrendezésre kerülő balatoni Kékszalag névadó támogatója 2016-ben az Erste Bank új, kiemelt prémium szegmense, az Erste World. Az erről szóló szándéknyilatkozatot csütörtökön, a Magyar Vitorlás Szövetség szezonnyitó sajtótájékoztatóján írták alá a két szervezet képviselői. A 48. Kékszalag Erste World Nagydíj rajtja július 14-én lesz, a hagyományoknak megfelelően Balatonfüreden.

? Rendkívüli módon örülünk, hogy az Erste Bank és az Erste World számára a Kékszalag és a balatoni vitorlázás értékei fontosak és támogatásra méltóak. A Kékszalag, és a hozzá kapcsolódó események: az ifjúsági versenyzőknek kiírt Kékpántlika és a kisebb katamaránok versenyzését biztosító 2Szalag verseny az év egyik legfontosabb vitorlás rendezvénye, és biztosak vagyunk benne, hogy ilyen erős támogatóval a fedélzeten idén is emlékezetes sporteseményt tudunk szervezni ? mondta Holczhauser András főtitkár. ? Nem csak egyszerűen támogatásról beszélünk, hanem arról, hogy az Erste World világa éppen olyan, mint amit a vitorlázás is képvisel. Együttműködésünk alapja, hogy a Kékszalag és az Erste World alapvető értékei megegyeznek: az emberi teljesítmény, a tradíciók és a modern technika elengedhetetlen feltételei a növekedésnek ? mondta Kállay András, az Erste Prémium, World és Private Banking Igazgatóság vezetője.

A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye, ahol évről évre közel 600 hajó, mintegy háromezer sportoló teljesíti az embert próbáló távot. A balatonfüredi rajttól az ugyancsak itt elhelyezkedő célig légvonalban 155 kilométert kell megtenni, s erre 48 óra áll a hajósok rendelkezésére. Az elmúlt évben a Safram nevű svájci katamarán nyerte a verseny, s az időrekordot a Fifty?Fifty nevű magyar tervezésű kétárbocos katamarán tartja 7 óra 13 perc 57 másodperces időeredménnyel.

Az Erste Bank kiemelt ügyfelei számára Erste World néven indított szolgáltatáspalettát. Az újonnan létrehozott, prémium szegmensbe a bank becslései szerint több tízezer, 20 és 70 millió forint közötti likvid vagyonnal rendelkező potenciális partner tartozik itthon, akik az élet minden területén, így pénzügyeikben is igen magas elvárásokat támasztanak. Az Erste World a megszokott prémium szerviznél jóval komplexebb kiszolgálási modellt jelent. Beletartozik többek között ? a kockázati szintekre optimalizált ? portfóliós megközelítésű befektetési tanácsadás ugyanúgy, mint a banki termékektől kezdve a strukturált termékekig terjedő széles termékkínálat. Az új szegmens ugyanakkor nem csak egy a sok banki szolgáltatás között; a tervek szerint az egyedi lehetőségek és ajánlatok mellett igazi közösséget építenének ki az új márka köré.

Szóljon hozzá!