ZETApress

hírportál

Puskás Ferenc mesekönyvben

Puskás Öcsi gyerekkoraPuskás Öcsi ? A külvárosi vagány hihetetlen kalandjai címmel mesekönyv jelent meg Puskás Ferencről, az Aranycsapat legendás csatáráról ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón az Andrássy úti Párizsi Nagyáruház Alexandra Könyvesházban.

Az I. emeleti Lotz-teremben Kemény Kristóf szerző elmondta: külföldön több példát is látott arra, hogy sztárjátékosok gyermekkori történeteit dolgozzák fel, név szerint Frank Lampardot és Theo Walcottot említette. ? Úgy éreztem, itt az ideje, hogy Öcsi bácsiról is készüljön egy mesekönyv ? fogalmazott Kristóf.

Az Alexandra Kiadó gondozásában Szökjünk ki focizni! alcímmel megjelent könyv a legismertebb magyar labdarúgó, Puskás Ferenc kisiskolás időszakát mutatja be ? a sok-sok csínytevéssel együtt. A történetek hitelességét az adja, hogy Puskás Ferenc húga, a most 87 éves Puskás Éva a kitűnő labdarúgó gyerekkorának eddig sosem hallott részleteivel szolgált. ? Öcsi tulajdonképpen szófogadó, de eleven gyerek volt, a foci kedvéért pedig hajlandó volt megkerülni a szabályokat. Örülök, hogy egy ilyen kedves mesekönyv mutatja be a gyerekkorát, mert tanulságos a története, ezért minden korosztálynak ajánlom! ? nyilatkozta Éva a könyvről.

Öcsi imád focizni. Ha tehetné, egész nap a rongylabdát rúgná a grundon. Csakhogy a házukhoz közeli pályán általában nagyobb fiúk játszanak, ezért őt és legjobb barátját, a szomszédban lakó Cucut szinte sosem veszik be a csapatba. Folyton azon jár az eszük, hogy tudnának ők is beszállni, hogy hívhatnák fel magukra a nagyok figyelmét?! Szerintetek sikerül nekik? És vajon szót fogad a lázasan ágyban fekvő Öcsi az édesanyjának, Margit néninek, aki megtiltja neki, hogy kimenjen az udvarra játszani a többiekkel? Barátkozzatok össze a külváros legvagányabb kis-srácával, éljétek át Öcsivel a kalandos gyerekkorát, vegyetek részt a csínytevéseiben, rúgjátok vele a labdát! Ő alig várja, hogy egy csapatban legyetek! ? olvasható az ajánlóban.

Bármerre járunk is a világban, rádöbbenünk, hogy Puskás Ferencről mindenütt hallottak már. Ha eláruljuk, hogy Magyarországról érkeztünk, azonnal a legendás Aranycsapat kapitányának, a Real Madrid sztárjának neve ugrik be a külföldieknek: Ó, igen, PUSKÁS! A leghíresebb magyar ember, a valaha élt talán legnagyobb futballista most gyerekként tér vissza közénk ? és történetei elsősorban a gyerekeknek szólnak.

Puskás Ferencet már kisgyerek korától legendás barátság fűzte csapattársához, Bozsik Józsefhez, akinek fia, Bozsik Péter is számos olyan titkot árult el a szerzőnek a városi házak mögötti, grundos életről, melyeket még annak idején odahaza hallott. ? Ha van sportoló, aki megérdemli, hogy mesekönyvet írjanak róla, akkor az feltétlenül Öcsi bácsi ? jelentette ki Péter, aki szerint a kötet által a barátság is más fogalmat kap. Mint mondta, bízik benne, hogy a könyv hatására a mai gyerekek is jobban megszeretik a futballt.

A Mayer Tamás különleges grafikáival illusztrált szöveg azon túl, hogy remek olvasmány, hitelesen mutatja be Öcsi és családja tanulságos életét, ahogy ez a varázslatos mesekönyv arra is rámutat: milyen erények szükségesek ahhoz, hogy megvalósítsuk gyerekkori álmunkat! Tamás feladatát nehezítette, hogy Puskás Ferencről csak két gyerekkori fénykép maradt fenn, az egyiken még kétesztendős, a másikon pedig már 14 éves. A mesekönyv megírásakor szerzője felhasználta Szöllősi György Puskás-szakértő évtizedes kutatási anyagait is. A szakértő elmondta, hogy újabb izgalmas és humoros kalandok bemutatásával tervezik a sztori folytatását is.

Szóljon hozzá!