ZETApress

hírportál

Iskolai mezei futó-vb a Margitszigeten

Huszonöt ország több mint négyszáz középiskolás versenyzőjét várják a Margitszigeten péntek estétől hétfő estig sorra kerülő iskolai mezei futó-világbajnokságra ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Hotel Thermal Jázmin II-teremben.

Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) és a Szervezőbizottság elnöke arról beszélt, hogy a Margitsziget a futás szerelmeseinek Mekkája, őt pedig egy személyes szép élmény is köti a helyszínhez, hiszen 1999-ben öttusázóként itt lett először világbajnok, és társaival teljes magyar sikert élhettek át. ? Amikor megalakult a Szervezőbizottság, az is célunk volt, hogy gyönyörű helyszínen életre szóló élményt nyújtsunk a versenyzőknek ? mondta Balogh Gábor, majd arról beszélt, hogy Magyarország megkapta a jövő évi iskolai úszó-világbajnokság rendezési jogát is. Egy újdonságról is beszámolt: fogyatékkal élők még sosem szerepeltek iskolai világbajnokságon, a Margitszigeten lesz a premier. Kiemelte, hogy ez az esemény az esetleges magyarországi olimpia remek háttéreseménye lehet az utánpótlás szempontjából.

? Egy éve kerestük meg az MDSZ vezetőit, hogy a fogyatékkal élőket is bekapcsolják az eseménybe, és példás nyitottsággal fogadták a kérésünket ? mondta Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, egyben a Fogyatékosok Országos Diák és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) elnöke. Hozzátette, a fogyatékosok bevonása azon túl hogy sportdiplomáciai siker, remek lehetőség egy olimpiai és paralimpia előtt bemutatni, hogy épek és fogyatékkal élők együtt tudnak sportolni. Magyarország mellett Románia, Szerbia és Szlovákia képviselői vesznek részt a fogyatékosok számára első alkalommal kiírt viadalon.

Miklósa Erika Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, hobbifutó, az esemény egyik arca arról beszélt, hogy egykori atlétakarrierjét sérülés törte ketté, ám a művészi pályán nagy hasznát veszi a sportban megszokott fegyelemnek, kitartásnak. Szerinte a sport közösségépítő szerepe a mai világban, amikor sok gyerek a számítógép előtt ül, nagyobb, mint valaha. Kovács István amatőr és profi ökölvívó olimpiai és világbajnok, az esemény másik arca elmondta: Ha a diáksport és a szabadidősport segítségével egészségesebb, boldogabb nemzedéket tudunk felnevelni, elértük célunkat, mert nem csak az a lényeg, hogy egy ország élsportolói világverők legyenek!

A péntek esti Folyondár utcai megnyitót követően szombaton rendezik meg a világbajnokságot, amelyen a lányok két, a fiúk három 1800 méteres kört teljesítenek. A pályát holnap fogják kijelölni. Vasárnap kulturális eseményen vesznek részt a fiatalok, míg hétfőn úgynevezett barátságváltó zárja a világbajnokságot, melyben vegyes csapatok versengenek majd egymással, s egy-egy váltótag 3-400 métert fut majd. A szervezők a verseny után két nappal kerítenek sort az úgynevezett Barátság-váltóra, amelynek útvonala a Normafát kerüli majd meg. A közös mozgás kiváló alkalmat ad arra, hogy a különböző nemzetek sportolói egy csapatba kerülve megismerkedjenek egymással. A záróparti aznap 20 órától ugyancsak a Folyondár utca 15-ben lesz. A sportesemény védnökei: Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkár és Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese.

Szóljon hozzá!