ZETApress

hírportál

Sikerrel zárt a kori-vb

Őszi Szilvia felvételén a magyar csapatNagy sikerrel zárult a budapesti szinkronkorcsolyázó világbajnokság. Közel telt ház előtt történelmi győzelmet arattak az oroszok a budapesti szinkronkorcsolyázó világbajnokságon a SYMA Csarnokban. A sportág történelmében most először győzött orosz csapat, a Team Paradise (212.69).

Az oroszok eddig csak egy bronzérmet nyertek a vb-k 2000 óta íródó történetében. Második lett a Finnország 2. elnevezésű csapat, mely a vb-k történelmének 50. érmét szerezte meg ezzel az ezüsttel (207.84). Bronzérmes a USA 1. csapata (206.95), mely a kűrben a legtöbb pontot kapta és így állhatott fel a dobogóra a pénteki rövid-program után, ahol a 4. helyen végeztek. A csapatok díjazása 27 ezer (12 ezer ? kilencezer ? hatezer) dollár.

A magyar csapat, a Team Passion a 15. helyen zárta világbajnokságot (147.17) a SYMA Csarnokban. ? Elégedett a 15. hellyel? ? kérdezte Gulyás Erikát, a magyar válogatott vezetőedzőjét Dobor Dezső, a világbajnokság sajtófőnöke.

G.E: Azt gondolom, amit tudtak, megtettek a lányok és csodás programot futottak a mai napon. A szezon célja ez az eredmény volt. Nyilván örültünk volna egy jobb helynek, de tudni kell, hogy ebben a sportágban több év munkája szükséges ahhoz, hogy elhiggyék, egy csapat képes ilyen jelentőset fejlődni. Ezt legjobban az mutatja, hogy a technikai pontszámokat tekintve a mi csoportunkban a legmagasabb pontot kaptuk, ez az eredmény pedig tényleg a csapaton múlik. Sajnos a bírói pontszámokban volt az a lyuk, amin végül múlik, hogy 14. vagy 13. helyről le kell mondania a csapatnak.

? Meddig tart majd az ünneplés?

G.E: A Skaters Party után megyünk tovább már közösen, hiszen erre a Partyra az edzők nem mehetnek be, csak a versenyzők. Törzshelyünk nincs, viszont a lányok gondoskodtak arról, hogy legyen hol mulatnunk. Reméljük sokáig nyitva lesznek.

? Ezzel az eredménnyel hátrébb csúsztatok egyet. Nagy csalódás? ? kérdezte Szabó Lillát, a Team Passion csapatkapitányát.

SZ.L: Felemelő érzés volt hazai közönség előtt korcsolyázni, hiszen az az ováció, az a biztatás, amit kaptunk, leírhatatlan. A rövid program után holtversenyben álltunk a japánokkal és őket szerettük volna tartani. Sajnos ez nem sikerült, ennek ellenére örülünk, hiszen az eredeti célunk az volt, hogy az első tizenötben végezzünk, ami sikerült is. Összességében elégedett a csapat minden tagja, reméljük, legközelebb a legjobbunkat tudjuk nyújtani.

? Jól látható a nagyfokú összetartás, ez az uralkodó érzés köztetek minden nap? ? kérdezte Molnár Virágot, a csapat tagját.

M.V: Igen, ez természetes dolog. Mikor lejövünk a jégről, ugyanúgy megbeszéljük a kialakult helyzetet, és igyekszünk a leggyorsabban megoldani a problémát. Szeretnénk továbbra is ilyen rendkívül jó csapatot alkotni. Ez a program, nagyon közel áll hozzánk, hisz teljes szabadságot kaphatunk a koreográfiában, melyben kiteljesedhetünk. Nagyszerű volt érezni, a felfokozott nézőtéri hangulatot, amely pozitívan hatott az egész csapatunkra.

Életműdíjat vettek át a magyar korcsolyázás csillagai

A sportban kiváló eredményeket elérő példaképek megbecsülése, mintául állítása minden nemzet elemi érdeke. A sport játékos formában olyan képességekre tanít minket, amelyekre egy sikeres nemzet alapjai építhetőek. Ez a kitartás, az önfegyelem, a sportszerűség, a tisztelet, a kegyelet, az alázat, a küzdeni tudás ? hangsúlyozta dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára a Szinkronkorcsolya vb szombati zárónapján.

A budapesti SYMA Csarnokban zajló versenyen huszonegy ország 26 csapata méri össze tudását a XXI. század rohamosan fejlődő igen népszerű látványsportjában, mely 2008 után tért vissza ismét a magyar fővárosba. Az államtitkár felidézte a legutóbbi időszak jelentős korcsolyaversenyeit, amelyen kiemelkedő eredményt értek el a magyar sportolók, így a Lillehammer-i II. Ifjúsági Téli Olimpiát, az Európa-bajnokságokat, a junior vb-t, a világkupákat, a világbajnoki és egyetemi világbajnoki érmeket.

A szervezők most is nagyszerű munkát végeztek. Tisztelet és a legnagyobb elismerés illeti őket, hiszen az elmúlt években lenyűgöző teljesítményt nyújtva, kimagasló eredménnyel az Európa-bajnokság mellett világbajnokságokat is rendeztek hazánkban. A márciusi, debreceni junior műkorcsolya és jégtánc világbajnokságot követően, itt Budapesten, újabb tanúbizonyságát adták annak, hogy világszerte helyes döntést hoznak a nemzetközi sportvezetők, amikor versenyeiket, világbajnokságaikat, kontinentális viadalaikat, avagy nemzetközi multisport eseményeiket Magyarországra hozzák ? tette hozzá az államtitkár.

Ezután ? mint péntek reggel megelőlegeztük ? dr. Szabó Tünde és Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke életműdíjat adott át minden idők legsikeresebb magyar jégtánc-kettősének, a világbajnok, olimpiai és Európa-bajnoki ezüstérmes műkorcsolyázó kettősnek, Regőczy Krisztinának és Sallay Andrásnak, valamint a magyar műkorcsolyázás fényesen csillogó klasszisának, Almássy Zsuzsának, aki egyéniben világbajnoki bronzérmet és Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett. Ők azok a hallhatatlan olimpikonok, sport idolok, a magyar korcsolyázás fénylő csillagai, akik a televíziózás megszületésének idején, a ’60-70-es évek igazi sztárjaként, a téli sportágak legnépszerűbb magyar képviselőjeként örök nyomot hagytak a sportban ? emelte ki az államtitkár. Szintén életműdíjat kapott ebből az alkalomból a hat olimpián résztvevő gyorskorcsolyázó Hunyady Emese, aki mindent elért, amit egy versenyző kívánhat magának, akinek nevéhez olimpiai arany-, ezüst- és bronzérem, világ- és Európa-bajnoki cím, számtalan világcsúcs kötődik.

Szóljon hozzá!