ZETApress

hírportál

Márványtábla Angélának

Németh Angéla gerelyhajítóMárványtáblát avattak Ránkyné Németh Angéla emlékére. ? Ránkyné Németh Angéla idén lenne 70 esztendős. Sikereire, olimpiákon, Európa-bajnokságokon elért eredményeire, valamint pedagógusként, edzőként és testnevelőként feledhetetlen teljesítményeire egy nemzet emlékezik ? mondta dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán.

Ránkyné Németh Angéla egykori egyetemén, a tanszékvezető, olimpiai és Európa-bajnok gerelyhajító emlékére ma márványtáblát helyeztek el. Az avatóünnepségen felszólalt dr. Magyar Zoltán, a Nemzet Sportolója, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, valamint prof. dr. Sótonyi Péter, az oktatási intézmény dékánja is. ? Nekünk sportvezetőknek kötelességünk támogatni bajnokaink megbecsültségét, hirdetni azokat az értékeket, amelyet ők képviseltek; ráirányítani a figyelmet tetteikre, erényeikre és érdemeikre ? jelentette ki dr. Szabó Tünde az 1968-as, mexikói olimpián aranyérmet szerző gerelyhajító érdemeit méltatva.

Ránkyné Németh Angéla 22 évesen lett olimpiai bajnok és az év magyar sportolónője, egyben az év magyar atlétája. A magyar nemzet nagyrabecsülésének jeleként, 1972-ben rá esett a választás, így az ötkarikás játékokra készülő magyar csapat előtt ő mondhatta el az olimpiai eskü szövegét. Teljesítményének elismeréseként 2002-ben kapta meg A nők sportjáért-életműdíjat a Magyar Olimpiai Bizottságtól és 4 éve választották meg fővárosunk díszpolgárává ? emlékeztetett az államtitkár. A 2012. június 19-ei díszpolgárságról idekattintva olvashatunk.

Dr. Szabó Tünde köszöntőjében szólt arról is, hogy Ránkyné Németh Angéla a sportban olyan kiváló eredményeket ért el, amelyek már önmagukban is megérdemlik, hogy fejet hajtsunk előttük, ő azonban nem elégedett meg ennyivel. Élete párjával, a szövetségi kapitányként és testnevelőként ismert és megbecsült Ránky Mátyással, a magyar kosárlabdasport meghatározó alakjával, a sportolás elterjesztésének, a sport megszerettetésének és népszerűsítésének szentelték életüket. Munkájuk során sosem feledkeztek meg arról, hogy a versenysport és a szabadidősport összeforrottsága megkérdőjelezhetetlen ? hangsúlyozta a sportvezető.

Az államtitkár köszöntőjében felidézte, hogy Németh Angéla példaértékű sportbéli sikereit is többek között annak köszönhette, hogy időben meglátta, milyen változtatásra (más technikára) van szükség a jobb eredmény eléréséhez. Mindig is ez volt az a tudás, amely a jókat megkülönböztette a legkiválóbbaktól. Ezt a tudást kell támogatnunk és érvényre juttatnunk, hogy mindannyian, egész közösségünk úgy érezze, a megszabott célokért érdemes összefognunk, és közösen cselekednünk ? tette hozzá az államtitkár.

A most felavatott emléktáblára, a világ tetejére felérő olimpiai bajnok, egy igazi ikon nevét vésték, aki tetteivel sportemberként, pedagógusként és édesanyaként egyaránt példaképpé vált egy olyan világban, amelyben óriási szükség van a valós értékek hirdetésére. Ránkyné Németh Angéla élete, sportbeli kitartása, eredményei, méltán állíthatóak példaként egy egyetem hallgatósága és emellett egy egész nemzet elé ? hangoztatta az államtitkár, aki köszöntőjét az újkori olimpia atyja, Pierre de Coubertin báró sporthoz írt ódájának soraival zárta. A 68 évesen 2014. augusztus 5-én elhunyt olimpiai bajnoknő nekrológja idekattintva olvasható.

1 hozzászólás

  1. FELEJTHETETLEN MARAD a törékeny, nagyszerű gerelyvető. Igazi példakép.