ZETApress

hírportál

Ökölvívók a Hotel Arénában

Csötönyi SándorA MÖSZ közgyűlésen határoztak az Ökölvívás napjáról. Az Aréna Hotel különtermében ma tartotta meg soros beszámoló közgyűlését a Magyar Ökölvívó Szövetség. Az eseményen megjelent Bartha Csaba, a MOB sportigazgató-helyettese is ? tudatta Dobor Dezső, a MÖSZ médiaigazgatója.

Szóbeli kiegészítésében dr. Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke elmondta, hogy a szövetség vezetése mint eddig is, ezután is minden feltételt biztosít, s nem csak a legkiválóbbak olimpiai felkészüléséhez, hanem mindenhol, ahol a sportág hazai fejlődése érdekében arra szükség van. ? Szemben sokakkal, nálam nemcsak a jéghegy csúcsán álló olimpia számít, hanem vele egyenértékű az a munka is, amit ti mindnyájan elvégeztek napról napra a termekben. Ez a miénk, erre büszkék is lehetünk ? szólt az edzőkhöz.

Kifogásolta, hogy szerinte a média pont azokat a sportágakat nem támogatja, melyeknek arra a legtöbb szükségük lenne. Ezek közé tartozik az ökölvívás is, fejtette ki, mely annak ellenére, hogy évről évre rengeteg utánpótlás érmet szállít a világversenyekről minden korcsoportban és mind a két nemnél, alig kap eredményeinek megfelelő méretű felületeket. Dr. Csötönyi a sportdiplomáciai erőfeszítések méltányolásának tekinti, hogy évről évre rendre utánpótlás Európa-bajnoki versenyek szervezését kapja a szövetség, melyeket saját erőből, állami támogatás nélkül rendeznek meg. A következő a júniusi kaposvári Ifjúsági Európa-bajnokság lesz.

A közgyűlésen megjelentek egyhangúlag fogadták el beszámolókat (elnökség, ellenőrző testület), tájékoztatót (hivatalos tagozat), beszámolót (pénzügy, mérleg, közhasznúsági jelentés, könyvvizsgálói jelentés, szakmai terv). Legvégül megszavazták azt is, hogy ezentúl a mindenkori férfi országos bajnokság döntőjének napja ? a háromszoros olimpiai bajnok Papp László emlékére ? az Ökölvívás napja.

Aki mer, az nyer?

A kvótákért induló magyar ökölvívó csapat fele még 20 év alatti. A MÖSZ mai közgyűlését követően elnökségi ülést is tartottak, melyen elfogadták a szakmai előterjesztést a hétvégén kezdődő Samsun-i olimpiai kvalifikációs tornán szereplő magyar csapatról. Férfiak: 49 kg Virbán Gábor, 52 kg Csóka Nándor, 56 kg Tar Sándor, 60 kg Varga Miklós, 64 kg Kontrecz Márk, 69 kg Bacskai Balázs, 75 kg Harcsa Zoltán, 81 kg Tallósi Péter, 91 kg Sávoly Gergő, +91 kg Bernáth István. Nők: 51 kg Barankai Virginia, 60 kg Benke Sára, 75 kg Szatmári Petra. A csapattal tartó edzők: dr. Kovács László szövetségi kapitány, Balzsay Károly, ifj. Balzsay Károly, Turu István, Erdei Zsolt.

Dr. Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke így kommentálta a csapatkijelölést: A kvalifikációs tornán kockáztatnunk kell, még nincs kvótásunk. A csapat fele az idősebbekből áll, a másik fele 19-20 éves fiatalemberekből. Ez a csapat már a jövőnek üzen a mából. 49 kg-ban Ungvári és Lakatos nem álltak be a sorba, velük már nem kísérletezgetünk. Jöjjön a sokat fejődött 19 éves Virbán. 52 kg-ban az Eb bronzérmes 20 éves Csóka, a tavalyi év ökölvívója, már minden sérülést kihevert, készen áll a tornára. 56 kg-ban újonc Tar Sándor, aki eddig az ígéret kategóriába számított, most átlépheti ennek a határát.

60 kg-ban több jelöltünk, itt a tapasztalat nyert, a kétszeres Eb bronzérmes Varga Miklós utazik. 64 kg-ban szintén egy újonc, Kontrecz Márk vitte el a prímet, a tavalyi Eb-n indult Nyéki előtt. 69 kg, 75 kg: Bacskai és Harcsa pozícióját senki sem tudta megingatni. 81 kg: a jó adottságú Hámori keze megint sérült és mivel általában elég sérülékeny, itt is egy 19 éves fiút vetünk be, Tallósi személyében, aki a téli kubai táborozás óta eltelt hetek során is rengeteget fejlődött. 91 kg: Sávoly fejsérülése helyre jött, semmi akadálya az utazásának. +91 kg-ban Bernáth helye megingathatatlan.

Nőknél a legutóbbi Széchenyi Kupán példa nélküli módon mindhárom döntő után bírói döntéssel hirdették ki a végeredményt. Akkor ? egy kivétellel ? a bírák az idősebb versenyzőknek kedveztek. A törökországi utat illetően viszont a fiatalabbak kerültek előtérbe. 51 kg-ban Barankai Virginia kapta meg a válogatott mezt, 54-kg-ban a legfejlődőképesebb Benke Sára, 75 kg-ban pedig az ifjúsági világbajnok Szatmári Petra. A magyar csapat április 7-én csütörtökön 08:50-kor indul Törökországba.

Szóljon hozzá!