ZETApress

hírportál

Kori VB Debrecenben

Versenyzőink edzőikkelNaponta reggel 4-től kezelik, gyalulják és frissítik a jeget, mely 8 cm vastag. Készítéséhez 130 ezer liter (130 m3) vizet használnak ? mondta Bartha László jégmester, a budapesti Műjégpálya igazgatója ma délben a debreceni Főnix-csarnok Sajtótermében.

A junior műkorcsolya és jégtánc világbajnokság Szervező bizottsága a vb kezdetekor sajtótájékoztatót rendezett. Több érdekes adat mellett elhangzott az is, hogy a vb-n 44 országból 176 versenyző szerepel, mivel a férfi rövid program előtt bejelentették, hogy sérülés miatt a német Dumitrescu visszalépett. Bejelentették azt is, hogy a nemrégen befejeződött Lillehammer-i ifjúsági olimpia győztesei közül heten lépnek jégre Debrecenben.

? Igyekszünk jó házigazdái lenni a vb-nek, mivel nagyon kedvezőek a jegyárak, valamint a jövő olimpiai és világbajnokait láthatjuk, bízom benne, hogy sokan kilátogatnak majd a Főnix Csarnokba. Debrecen történetében ez a 26. világverseny, mely a város jó hírét viszi és szeretnénk méltóak lenni az eddigi kiválóan zárult 25-höz ? mondta Dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere.

? A MOKSZ célja, hogy a téli olimpiai sportágak is olyan népszerűek legyenek, mint a nyári ötkarikás versenyekéi. Jó úton haladunk ez irányban. Óriási lendületet adhat rövid-pályás gyorskorcsolyázóink fantasztikus szöuli eredménysora. Itt Debrecenben eddig a szervezésé, mától pedig már a rendezésé a főszerep. Hiszem, hogy megálljuk a helyünket ? mondta Orendi Mihály. A MOKSZ ügyvezető igazgatója egyben bejelentette azt is, hogy a vb legfiatalabb indulója Luc Maierhofer 13 éves osztrák fiatalember, a legnagyobb mezőny: 46 fő a nők között indul!

? Reméljük, hogy minden rendben lesz, a csarnok és a dekoráció gyönyörű, a fény- és hangtechnika az ISU különösen szigorú elvárásainak is megfelel. Kiváló a kapcsolatunk a MOKSZ szakembereivel, bízom benne, hogy ez a remek együttműködés még tovább erősödik ? mondta Becsky András, a Debreceni Sportcentrum Kft. ügyvezetője.

? Több, mint 20 hazai jeges világeseménynek voltam eddig részese, biztos vagyok benne, hogy meg tudjuk mutatni a világnak, hogy nemcsak a magyar vendégszeretet kiváló, hanem a létesítményeink is kitűnőek. Debrecen világklasszis csarnokkal rendelkezik. 880 akkreditációs kártyát adtunk ki, igazi világeseményt rendezünk ? mondta Sallak György, a MOKSZ nemzetközi igazgatója, a VB Szervező bizottság igazgatója.

Debreceni sajtótájékoztató? Kimberley Wei és Ilias Fourati ettől az évtől versenyeznek magyar színekben, Marton Villő és Semko Danyl pedig első éves juniorok, több évig maradnak még ebben a korcsoportban. Nagy siker lenne, ha a két párosunkból legalább egy továbbjutna a legjobb 20 közé és bemutathatná a kűrjét ? mondta Engi Klári, a MOKSZ pontozásos ágazati sportigazgatója.

? Mentálisan és fizikálisan is jól sikerült a felkészülés, több felnőtt versenyen is szerepeltem már, az ott megszerzett rutin előny lehet Debrecenben. De kérem senki ne gondolja, hogy a pozsonyi Eb 11. helye után itt biztos előrelépés vár rám. Ez nem így van, mert a junior mezőnyről ki merem jelenteni, hogy erősebb a felnőttnél ? mondta Tóth Ivett, a magyar csapat versenyzője. ? Minden verseny egy új kihívás, ráadásul hazai közönség előtt szerepelni nagyon nehéz feladat. A mieinknek a cél a tisztes helytállás, bízom a jó szereplésben ? mondta Sebestyén Júlia Európa-bajnok, Tóth Ivett edzője.

? Meg vagyok elégedve a jéggel, nem úgy sikerült a délelőtti rövid program, ahogy terveztem, de már annak is örülök, hogy itt lehetek ? mondta Böröcz Máté, a magyar csapat versenyzője. ? Máté a tavalyi sérülése miatt idén nagy versenyeken nem szerepelhetett, ezért is nem tudta azt nyújtani ma, amit egyébként tud. Jövőre meglátják, hogy négyfordulatos ugrással jelentkezünk ? mondta Akopian Gayane, Böröcz Máté edzője.

? Mindennel elégedettek vagyunk eddig. A hét szálloda mindegyike elnyerte a versenyzők és vezetők tetszését. A csarnok fantasztikus, a szervezők, az önkéntesek lelkesek. Minden adott egy remek versenyhez. A pénz is, hiszem 138 ezer-ötszáz dollár az össz-díjazás. Öt országban közvetítik a versenyt ? mondta Tjasa Andrée-Prosenc, az ISU képviselője.

Szóljon hozzá!