ZETApress

hírportál

Győrtől Pécsig tied a sport!

Szabó Tünde sportért felelős államtitkárDr. Szabó Tünde nyitotta meg A Sport Legyen a Tied! idei rendezvénysorozatát délelőtt a Csörsz utcai MOM Sport Uszoda és Sportközpontban. Idén is folytatódik A Sport Legyen a Tied-program, idén már 13 sportági szövetség vesz részt benne, és kap támogatást sporteszközök beszerzéséhez ? jelentette be az EMMI sportért felelős államtitkára.

A Sportért Felelős Államtitkárság és a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) együttműködése keretében létrejött kezdeményezés célja az volt, hogy közelebb vigyük a gyermekeket a sporthoz, növeljük az aktívan sportoló gyermekek számát és szélesítsük az utánpótlás bázist. Szeretnénk elérni, hogy a programban részt vevő sportágakban igazolt sportolók száma elérje az 500 ezer főt Magyarországon. A program három pillérre épül. Az első pillér keretében sportági bemutatókat rendeztünk szerte az országban. Minden megyeközpontban, összesen húsz város sportcsarnokában ismerkedhettek meg a fiatalok az országos szakszövetségek és helyi egyesületek közreműködésével a kiemelt sportágakkal, valamint a látvány-csapatsportágakkal ? hangsúlyozta az államtitkár.

A második részben a köznevelési intézményekbe vitték a szervezők a különböző sportágakat, így helyben ismerkedhettek meg velük az iskolások. A program ezzel kívánja összekapcsolni a helyi sportági kínálatot és keresletet, hiszen általában azokat a sportágakat választják a fiatalok, amik könnyen elérhetők számukra, esetleg épp helyben, az iskolában vannak az edzések. Eddig több mint 10 ezer általános iskolás ismerkedhetett meg a rendezvényeken bemutatkozó 238 sportszervezettel. A harmadik pillér az iskolai sporteszközállomány fejlesztésével járul hozzá a fiatalok sportolásához. A program keretében a köznevelési intézmények tíz sportághoz szükséges eszközöket vettek át. A budapesti esemény után az országos sportbemutató sorozat első vidéki állomása április 4-én Győrben lesz és október végéig 18 helyszínen folytatódik a Pécsen záruló program.

A Sport Legyen a Tied! ünnepélyes megnyitóján írta alá az államtitkár és Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke az EMMI és az MDSZ között létrejött stratégiai megállapodást. Ennek lényege, hogy az oktatás, a sportpolitika, az egészségügy, a gyermek- és ifjúságpolitika, valamint a társadalmi felzárkózás területén a minisztérium és az MDSZ együttműködik a jogszabályok előkészítésében, módosításában, felülvizsgálatában. Ez a megállapodás is segíti, hogy a sport, a mozgás és ezzel együtt az egészséges életmód minden téren hozzátartozzon az ifjúság mindennapjaihoz. Ez a megállapodás is erősíti az olyan programok fontosságát, mint A Sport Legyen Tied! ? hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Szóljon hozzá!