ZETApress

hírportál

Felépült a Tüskeuszoda

Átadták a TüskeuszodátA Jövő bajnokai versennyel délelőtt 11-kor megnyitották az újbudai Tüskecsarnok mellett felépült Tüskeuszodát. A Tüskecsarnokot még 1993-ban kezdték építeni, ám a beruházás 1996-ban leállt. A kormány 2012-ben döntött arról, hogy a félbemaradt építkezést folytatni kell, majd egy évvel később határozott az uszoda megépítéséről.

Az ünnepélyes átadón Boros Anita, az NFM vagyonpolitikáért felelős államtitkári feladatait is ellátó vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára elmondta: az új, fedett uszodakomplexum egy 50 méteres, tízpályás versenymedencéből, valamint egy 25 méteres, állítható medencefenékkel rendelkező bemelegítő- és tanmedencéből áll, és egy ezerfős lelátó is tartozik hozzá.

A beruházás 3,2 milliárd forint plusz áfából, teljes mértékben állami forrásból valósult meg, az üzemeltető a Nemzeti Sportközpontok lesz. Ezzel befejeződött a 20 éve megálmodott Tüske Sportkomplexum, amelynek multifunkcionális sportcsarnoka 2014. november 27-én megnyitotta kapuit. A multifunkciós Tüskecsarnok és a hozzá tartozó uszoda megépítése jogosan tölthet el büszkeséggel bennünket. Az új létesítmény a riói olimpiára és a 2017-es vizes világbajnokságra való felkészülésben is segítheti a magyar sportolókat.

Simicskó István honvédelmi miniszter ? korábban az EMMI sportért felelős államtitkára ? arra hívta fel a figyelmet, hogy a sportoló nemzetté válás érdekében áldozni is kell a magyar sport oltárán. A Főváros XI. kerületi országgyűlési képviselőjeként ezért is nevezte örömtelinek, hogy az országban egyre több sportlétesítmény épül. Kitért arra is, hogy a sportfejlesztések hatásai már jelentkeznek, hiszen amíg 2010-ben még csak 230 ezer diák sportolt versenyszerűen, addig ez a szám mostanra közel 400 ezerre emelkedett.

Utóda: Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a sportolói igények hatására egy wellness részleg és egy tornaterem is épült a medencék mellé, így a Tüske uszodakomplexum az egyetemi-, a diák- és a szabadidősport fellegvára, s ugyanakkor a magyar úszó- és vízilabdasport központja is lehet. A szalagátvágást követő bejáráson mi is megcsodáltuk a vízi-sportolók legújabb birodalmát, s négy nap múlva Ajkán adják át a következőt.

Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere kiemelte, hogy a ’90-es évek közepén félbehagyott Tüskecsarnok 16 és fél éven át a kerület egyik csúfsága volt, most viszont az elkészült sportkomplexum nemcsak Lágymányos, hanem Budapest, sőt az ország egyik gyöngyszeme lesz. Hangsúlyozta, hogy az uszoda helyi lakosok szabadidősportos igényeit is jól szolgálja majd a Kondorosi úti uszodával együtt. A teljes beruházás ? a csarnok és az uszoda együtt ? több mint kilencmilliárd forintba került.

Szóljon hozzá!