ZETApress

hírportál

Kész az idei Tour de Hongrie útvonala!

A Tour de Hongrie, a legnagyobb magyar kerékpárverseny június 28-án kedden ? az elmúlt évhez hasonlóan ismét ? Nyugat-Magyarországról rajtol. A nemzetközi mezőny hat versenynapja alatt tíz megyét érintve összesen 700 kilométert tesz meg a Budai várbeli befutóig. Fotóink tdh.hu/Takács Tamás felvételei.

Az idén 20 csapat kap meghívót, így várhatóan 25 ország 120 kerekese áll rajthoz a Magyar Körversenyen. A Tour de Hongrie mai sajtóbemutatóján jelen volt a Hungexpo G-pavilonjában zajló Bringaexpón L. Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár, Révész Máriusz országgyűlési képviselő, Polony István, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke, Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie szervező bizottságának elnöke és Szilasi László, a Tour de Hongrie versenyigazgatója.

L. Simon László államtitkár elmondta, a magyar kormány számára kiemelt fontossággal bír a sport támogatása, ahogyan az is, hogy egy ilyen jellegű rangos nemzetközi esemény megmutassa Magyarország szépségeit. A Tour de Hongrie ebben az évben egyik szakasza a fertődi Eszterházy-kastély elől indul és a keszthelyi Festetics-kastélynál ér célba, míg a végső befutója július 3-án vasárnap a budai Várkert Bazárnál lesz.

A 2016-os útvonalat Eisenkrammer Károly főszervező mutatta be. A Tour de Hongrie prológjának, vagyis a rövid, másfél kilométeres egyéni időfutamnak ? akárcsak tavaly ? Szombathely belvárosa ad otthont. Másnap, a szerdai 1. szakasz során a fertődi Eszterházy-kastélyból indulva Keszthelyre, a Festetics kastélynál felállított célig jut el a mezőny. A csütörtöki 3. versenynapon Keszthely és Siófok közötti etapra kerül sor, a cél a jellegzetes siófoki Víztorony tövében lesz. Július 1-jén pénteken Cegléd központjában lesz a 3. szakasz rajtja. Az alföldi, teljesen sík szakaszon látványos mezőnysprint várható a Karcagon felállított célban. Innen indul július 2-án szombaton a viadal királyetapja, a karaván Magyarország legmagasabb csúcsán, a Kékestetőn zárja ezt a szakaszt. A vasárnapi zárónapra a Gyöngyös és Budapest közötti mezőnyverseny marad, a hagyományoknak megfelelően a tavalyihoz hasonlóan a Budai Várban fejeződik be a hatnapos Tour de Hongrie.

A Tour de Hongrie ebben az évben is szerepel a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) versenynaptárában, a 2.2-es kategóriájú nemzeti körverseny összdíjazása meghaladja majd az ötmillió forintot. Az egyéni verseny legjobbjai ebben az évben is megkülönböztető mezeket viselnek majd, az összetett legjobbja sárga, a gyorsasági pontverseny legjobbja zöld, a hegyi pontverseny legjobbja piros, a legjobb 23 évnél fiatalabb kerékpáros pedig fehér mezt húzhat fel.

Polony István, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke elmondta: elnöki döntései közül a legjobbnak tartja, hogy annak idején megállapodott Eisenkrammer Károllyal a Tour de Hongrie újraindításáról, a nemzeti körverseny ugyanis anyagiakban és azokban ki nem fejezhetően egyaránt sok hasznot hoz a magyar kerékpársportnak. Révész Máriusz a biztonságos kerékpáros közlekedés fontosságát hangsúlyozta, s üdvözölte, hogy az idei Tour de Hongrie során amatőr versenyek, túrák és bemutatók is a programba kerülnek.

Szilasi László versenyigazgató a nemzetközi verseny mezőnyéről ejtett szót: a viadal iránt igen nagy az érdeklődés a külföldi és hazai csapatok részéről, a szervezők a beérkező jelentkezések alapján áprilisban jelölik majd ki a résztvevő együtteseket. Az már most kijelenthető, hogy júniusban indul a Tour de Hongrie versenyén a 2015-ben győztes luxemburgi Tom Thill, ahogyan várhatóan rajthoz áll a legutóbbi viadal legjobb magyar versenyzője, Lovassy Krisztián is. A sajtóbemutató után a felszólalók is próbára tették felkészültségüket a Bringaexpo-kiállítás Tour de Hongrie standján, ahol egy-egy kerékpár tekerésével vihették végig saját versenyzőjüket az idei viadal útvonalát bemutató terepasztalon.

Az elmúlt másfél évtized hagyományaihoz hűen ebben az esztendőben is különféle kerékpáros eseményekre kerül sor a Tour de Hongrie útvonalán, bevonva a kedvtelésből kerékpározókat, az egészséges életmód híveit. A körversenyt megelőző időszakban a Tour de Hongrie Road Show keretében járjuk végig a nemzetközi verseny útvonalát, bemutatókkal, túrákkal, ügyességi versenyekkel várjuk az érdeklődőket. A Tour de Hongrie idején minden rajt és befutó helyszínen amatőr versenyek, túrák, gyermekversenyek, látványos kerékpáros bemutatók lesznek. Három különleges eseményt már most érdemes kiemelni!

Június 28-án kedden, a Prológ napján Szent Márton-futam néven egyéni időfutamversenyt rendezünk amatőrök számára is, akik Szombathely belvárosában, a Tour forgalom elől lezárt pályáján tehetik próbára felkészültségüket. Egy nappal később Szombathely és Fertőd között kerül sor a szintén amatőröknek szóló Szent Márton túrára, amelynek befejezésekor a résztvevők a Tour de Hongrie mezőnyével váltják egymást, az országúti karaván Fertődről vág neki az aznapi penzumnak. Tavaly csaknem hatszázan mászták meg Magyarország legmagasabb pontját a viadal királyetapjának napján. Erre idén is lehetőség nyílik: július 2-án szombaton a Kékesre fel! keretében hobbi kerékpárosok százai hódíthatják meg a Kékestetőt, ahol a Tour de Hongrie legjobbjainak is szurkolhatnak.

Szóljon hozzá!