ZETApress

hírportál

Idén is Fuss velünk!

Együttható együttfutókA turizmuson belül a futóturizmus lehet az egyik legdinamikusabban fejlődő terület a következő években, a futóversenyeknek nemcsak egészséges életre nevelő, szemléletformáló hatásuk van, hanem kézzelfogható gazdasági hasznot és pozitív külföldi médiavisszhangot is generálnak.

Erről Varga Mihály tárcavezető beszélt ma délelőtt a futóversenyek nemzetgazdasági hatásait vizsgáló tanulmány bemutató sajtótájékoztatóján, az NGM Pénztártermében. A fő budapesti futóversenyekhez kapcsolódó közvetlen költés 2,7 milliárd forint volt 2015-ben, a kapcsolódó adó- és járulékbevételek 880 millió forintot tettek ki ? ismertette a nemzetgazdasági miniszter a Budapesti Sportiroda (BSI) által megrendelt, a KPMG által készített tanulmány főbb megállapításait.

Varga Mihály beszámolt arról, hogy az elmúlt években dinamikusan emelkedett a budapesti futóversenyeken résztvevők száma. A tanulmányban vizsgált három nagy rendezvényen ? Telekom Vivicittá Városvédő Futás, Wizz Air Budapest Félmaraton, SPAR Budapest Maraton Fesztivál ? meghaladta a 70 ezret a regisztrált versenyzők száma tavaly, ami 22 százalékos növekedés az előző évhez képest. A világ 80 országából regisztráltak és érkeztek ezekre a rendezvényekre tavaly, 17 ezer-ötszáz külföldi futó és kísérője mintegy 65 ezer vendégéjszakát töltött itt, de a hazai indulók 60-70 százaléka is vidékről érkezett, ők is Budapesten töltöttek pár vendégéjszakát. A turizmus adja a bruttó hazai termék (GDP) növekedés 9 százalékát, a munkavállalók 12 százalékát foglalkoztatja, stratégiailag fontos területe a gazdasági növekedésnek.

Varga Mihály tájékoztatott arról is, hogy a kormány szándéka szerint a turizmus fejlesztésére a 2014/2020-as uniós időszakban az eddig kiírt pályázatokból is több mint százmilliárd forintot biztosítanak. A budapesti támogatott programok közül ide tartozik a Hauszmann-terv, a Liget-projekt és a vizes világbajnokság helyszínének kialakítása, amely szintén hozzájárul a város turisztikai vonzerejének növeléséhez. Az elmúlt évek látványos eredményéhez kellettek a befektetések is. A kormány azokat az ágazatokat támogatja, amelyek szorosan kapcsolódnak a gazdaság növekedéséhez; a futóturizmus ilyen terület. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a keretösszeg az év végére megközelíti a 150 milliárd forintot.

Kocsis Árpád, a BSI ügyvezető igazgatója elmondta: 2010 óta majdnem háromszorosára nőtt a külföldi futók létszáma, a legtöbben Franciaországból, Olaszországból, Nagy-Britanniából jönnek, de az utóbbi években a szlovák és a lengyel futók száma is megugrott, akiknek fontos, hogy Magyarországon megfelelő ár-értékarányt találnak.

Indra Dániel, a KPMG szenior menedzsere a tanulmány ismertetésekor elmondta: a gazdasági hatást az őszi futóversenyek ? Wizz Air Budapest Félmaraton, SPAR Budapest Maraton Fesztivál ? kapcsán vizsgálták. Az eredményekből kiderült: a maraton 2,3 milliárd forint, a félmaraton 700 millió forint közvetlen költést generált, ami a multiplikátor hatással számolva 4,44 milliárd költést jelent a teljes gazdaságban. Ha 40 százalékos hozzáadott értéket rendelnek a versenyekhez, akkor azok 1,78 milliárd forinttal járultak hozzá a 2015-ös GDP-hez.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kiemelte: fontos eredmény, hogy a kutatás szerint az első alkalommal Magyarországra érkező futóturisták 70 százaléka vissza is akar térni ide. A kiemelt területeken ? rakpart, alagút ? rendezett futóversenyek engedélyezése során figyelembe veszik, hányan vesznek részt az adott rendezvényen, és más elbírálás alá esik egy nagyobb múltú rendezvény. Nem a versenyek számát szeretnék csökkenteni, hanem próbálják összeegyeztetni azokat a belvárosban élők igényeivel.

Szóljon hozzá!