ZETApress

hírportál

Judotábor Dunavarsányban

Marius VizerDunavarsányban indított edzőtábort a Nemzetközi Cselgáncs Szövetség (IJF), amely a Testnevelési Egyetemmel együttműködve Magyarországon üzemelteti a felsőfokú képesítést nyújtó Judo Akadémiát is ? tudtuk meg ma délben a Hotel Marriottban az IJF és az MJSZ sajtótájékoztatóján.

Marius Vizer IJF-elnök kifejtette, a 800 négyzetméteres küzdőfelülettel rendelkező edzőtábor és az akadémia mellett az iskolai dzsúdófejlesztés is kiemelt értéket jelent az olimpia előtt. ? Az ország méretéhez és kapacitásához képest Magyarország fordít Európában a legtöbbet sportra ? jelentette ki az IJF vezetője.

Szabó Bence, a MOB főtitkára hangsúlyozta, a magyar cselgáncsozók számára is óriási dolog, hogy itthon létesült egy komoly edzőközpont, mivel külföldi edzőpartnerek nélkül nincs fejlődés. ? Az edzőképzésben egy új dimenziót nyitott meg a judo, ami valóban példaértékű, nagyon jó a sportág gondolkodása abban a tekintetben, hogy a jelen sikerei mellett a szakembereknek tovább kell képezniük magukat, a sporttudomány meg is követeli, hogy az edzők tudása nap mint nap megújuljon ? vélekedett dr. Bartha Csaba, a MOB sportigazgató-helyettese, a Testnevelési Egyetem edzéselméleti és módszertani kutató központjának igazgatója.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Wd03oZzMzPc[/youtube]

Kozmann György, az EMMI sportért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a mindennapos testnevelés keretében különböző sportágakkal ismerkedhetnek meg a diákok. A 2013/14-es tanévtől a testnevelésórákon például kötelező tananyag az eséstechnika, egyes dzsúdófogások, a nagyobbaknál pedig az önvédelem. ? Az MJSZ 2013 őszétől 143 pedagógusnak költségmentes 60 órás akkreditált képzést biztosított. A Sport legyen a tiéd! nevű programhoz csatlakozva pedig 19 városban, 10 iskolában tartott bemutatót, 58 iskolának biztosított tatamit, dzsúdóruhákat ? tette hozzá a helyettes államtitkár, és gratulált a dunavarsányi nemzetközi olimpiai edzőközponthoz és az edzői akadémiához, melynek keretében magyar nyelven képezik a judo edzőket, s így nemzetközi szinten elismert képzést szerezhetnek meg itthon.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ISLh2WaaYvM[/youtube]

Tóth László, az MJSZ vezetője arról számolt be, hogy a Mini Judo, az Edzők az iskolában és a Sport legyen a tiéd! programoknak köszönhetően immár az ország 247 oktatási intézményében van jelen a dzsúdó. Kiemelte, a 2014-es 2500-hoz képest mostanra 9000 regisztrált tagja van a szövetségnek, és a KSI-nél, az UTE-nél és a Honvédnál megvalósított fejlesztések után dzsúdócsarnok épül Cegléden, Zalaegerszegen, Kaposváron, Tatabányán és Pakson is. A dunavarsányi IJF-edzésközponttal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ez az egész magyar sportnak rendkívül nagy siker. ? Magyar és nemzetközi sportszövetség ilyen fokú együttműködésére eddig nem akadt példa Magyarországon. Kézhez kaphatjuk azokat az edzőpartnereket, akikért a világ másik végére kellene utazni, emellett keddenként és csütörtökönként a felnőtt válogatott edz ott ? közölte a jövőre Budapesten vb-t rendező MJSZ első embere. ? Azok a versenyzők, akik a saját klubjukban nem tudnak megfelelően készülni, az IJF vendégeként dolgozhatnak az edzőtáborban. Számunkra ez a központ a 2020-as tokiói olimpiára érik majd be igazán, mivel addig egy négy-ötéves folyamat során a jelenlegi ifik, juniorok megfelelő szintű edzéslehetőséghez jutnak ? tette hozzá Tóth László.

Szóljon hozzá!