ZETApress

hírportál

Hazajöttek olimpikonjaink

ÉrmeseinkA MOB Csörsz utcai Székházában köszöntöttük délután a Lillehammer-i II. Ifjúsági Téli Olimpiáról hazatért magyar sportolókat. A fél 3-ra tervezett sajtótájékoztató a csapatszállító repülőgép 40 perces késése miatt negyed 4-kor kezdődött. Fehér Zsófi snowboardosunk két mankóval érkezett, sérüléséről idekattintva olvashatunk.

Az ünnepélyes fogadáson Fábián László, a MOB sportigazgatója gratulált a magyar versenyzőknek, akik a vegyes csapatokat is beszámítva összesen négy érmet nyertek a február 12-e és 21-e között lezajlott ifjúsági ötkarikás eseményen. ? Nagyszerűen szerepelt a csapat. Bár nem vagyunk egy igazi télisport nemzet, az elmúlt hat-nyolc évben egyre szebb sikereket értünk el a téli sportágakban. Az idei felnőtt világversenyek, valamint a mostani Lillehammer-i játékok eredményei azt ígérik, hogy bizakodva tekinthetünk a 2018-as Pjongcsangi, valamint a 2022-es Pekingi Téli Olimpia elé ? fogalmazott az igazgató.

Nagy Zsigmond csapatvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar delegáció nagyot lépett előre, mert a versenyzők Norvégiában összességében kétszer annyi érmet gyűjtöttek be, mint négy évvel ezelőtt, Innsbruckban. ? Megható érzés volt, ahogy a szemünk előtt nyíltak ki ezek a tehetségek, akik emellett végig példamutatóan képviselték a magyar nemzetet ? mondta a sportvezető, aki kiemelte, azért is értékesebbek a mostani eredmények, mert a jégkorongban például sokkal erősebb volt a mezőny, mint legutóbb Innsbruckban.

A magyar fiatalok rövid-pályás gyorskorcsolyázásban Jászapáti Petra (500 méter) révén egy ezüst-, míg Liu Shaoang (1000 méter) által egy bronzérmet nyertek egyéniben. ? Minimum két egyéni éremért mentem ki, csalódott vagyok, hogy az egyik nem sikerült, bár nem rajtam múlt ? jelentette ki Liu Shaoang, akit elmondása szerint pengeproblémák akadályoztak meg a még jobb eredmény elérésében. Emellett 5. lett Vértes Nátán ügyességi jégkorongozásban ? aki a finnek óvása miatt a 4. helyről csúszott vissza egy pozíciót ?, valamint a short-track-es Sziklási András, míg az alpesi sízőknél Szőllős Barnabás műlesiklásban ért el 7. helyezést.

Az ifjúsági olimpiák sajátossága, hogy egyes számokban több nemzet sportolóiból összeálló vegyes csapatok is versengenek. Így ért el még egy második helyet Jászapáti Petra, egy harmadikat a műkorcsolyázó Medgyesi Fruzsina, valamint egy hatodikat Sziklási András. A Lillehammer-i II. Ifjúsági Téli Olimpián 15 sportág volt, ebből nyolcban összesen 15 versenyzőnk képviselte a magyar színeket és a 71 induló nemzet között a 22. helyet értük el.

Szóljon hozzá!