ZETApress

hírportál

Nagykövetet az államtitkárnál

Szabó Tünde a szudáni nagykövettelDr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára hivatalában fogadta Adil Bashir Hassan Bashir szudáni nagykövetet, aki bemutatkozó látogatáson vett részt. Az egyeztetésen az államtitkár összefoglalta a magyar kormány sportstratégiáját ? tudatta Fiedler Anna Mária sajtóreferens.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány számára a sport stratégiai ágazat, amelyet kiemelten támogat. A gyermekek rendszeres mozgásáért, egészségesebb életmódjáért tett legfontosabb lépés a mindennapos testnevelés bevezetése volt, ugyancsak fontos, hogy közel 300 új létesítmény épült, és további 500 felújítása történt meg az elmúlt években. A hazánkban megrendezendő nemzetközi sportesemények közül a 2017-es budapesti vizes vb-t említette meg, mely az eddigi legnagyobb magyarországi sportesemény lesz, illetve jelezte: Budapest pályázik a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezésére.

Az élsport támogatása mellett dr. Szabó Tünde a feladatok között említette meg a szabadidős sporttevékenység és a fogyatékosok sportolásának fokozottabb segítését, a szakemberképzés fejlesztését, az Új Nemzeti Sportstratégia és szükség esetén az új Sporttörvény megalkotását. Az államtitkár jelezte: nyitottak vagyunk arra, hogy az együttműködés érdekében közvetítsünk a sportági szövetségek között, és szakmai támogatást nyújtsunk a sport területén.

A nagykövet kifejtette, hogy a szudáni fél példaértékűnek tartja a magyar kormány intézkedéseit, ezért ösztönöznék a két fél együttműködését. Adil Bashir Hassan Bashir elmondta, hogy a 2015. szeptemberi hivatalba lépése óta folyamatosan látogatja a kormányzati intézményeket, és bízik benne, hogy a sport területén is kialakulhat együttműködés a két ország között. Utalt rá, hogy ennek már vannak hagyományai is, korábban például Puskás Ferenc is pályára lépett Szudánban a Honvéd csapatával, s korábban több magyar futballedző is dolgozott az országukban. Hozzátette, hogy Szudánban az első számú sport a labdarúgás, emellett az atlétika (elsősorban a hosszútávfutás) és a kosárlabda számít fontos sportágnak. Tekintettel a magyar sport kiemelkedő sikereire ? örülnének, ha a magyar fél szakmailag tudná segíteni a szudáni sport fejlesztését, hiszen az elért eredmények példaértékűek.

Szóljon hozzá!