ZETApress

hírportál

Nem adják fel kajakosaink

MKKSZ-sajtó JózsefvárosbanA téli hazai alapozás után meleg-vízi edzőtáborokban folytatják a felkészülést a kajak-kenu válogatott tagjai: edzőkkel, kísérőkkel együtt hat helyszínre 51-en utaznak el ? tudtuk meg az MKKSZ délelőtti sajtótájékoztatóján Józsefvárosban, a Magdolna utcai Nem Adom Fel Cafe&Barban.

Baráth Etele elnök arról beszélt, hogy a feltételek adottak, amit kértek az edzők, szakvezetők, azt a kiemelt állami támogatásnak köszönhetően az ésszerűség határain belül teljesíteni tudták, így masszőrök, orvosok is a csapatokkal tarthatnak. Ám a szövetség sem tisztíthatja meg Riót a sajtóban olvasható veszélyektől. Ami feltételt Magyarországon teljesíteni lehet, azt teljesíteni fogjuk! ? szögezte le Baráth elnök, s példaként a szúnyoghálót, az itthonról kiszállított vizet említette, illetve azt, hogy a versenyzőket arra biztatják majd: megfelelően felkészülve utazzanak ki a játékokra. A magyar kajak-kenu erejét bizonyítja, hogy mindhárom szakágban van éremszerzésre esélyes versenyzőnk! Szólt arról is, hogy a vízi turizmus fejlesztésére jelentős állami forrás áll rendelkezésre. A vízen bejárható Magyarország-programról idekattintva olvashatunk.

Csabai Edvin, a szövetség szakmai igazgatója utalt arra, hogy tavaly ilyenkor még a kvótaszerzés lázában égtek, de mostanra már a csapat-összeállítás, az olimpiai eredményesség került középpontba. A riói keret tagjai döntő többségükben Floridában, Portugáliában, Sevillában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Abu-Dzabiban és Horvátországban készülnek a következő hetekben, de edzőtáborba utaznak a Tokió keret tagjai is.

Storcz Botond, a válogatott szövetségi vezetőedzője emlékeztetett rá, hogy a kvóták többségét tavaly, Milánóban megszerezték a magyar versenyzők. Mint mondta, a meglévő 15 mellé a maradék két férfi és egy női kajakos kvótát is igyekeznek majd begyűjteni a májusi duisburgi európai pót-kvalifikációs versenyen, de a hangsúly ezzel együtt már elsősorban az olimpiai csapat kialakítására kerül.

Május 10-12-én lesz az első válogató, majd egy sűrű hét következik Duisburgban, ahol 18-19-én zajlik a pót-kvalifikációs verseny, illetve azzal egy időben a Parakenu-vb, amelyen szintén kvótákat lehet szerezni, 20-22-én pedig világkupa-versenyre kerül sor ugyanott. Ezen már C?2 1000 méteren, női K?1 500-on és esetleg női K?1 200-on is riói csapatba tud kerülni magyar versenyző. A németországi viadalt júniusban követi a második magyar válogató, amely után teljessé válik a riói csapat. A célegyenesben nyugodt készülés szükséges, de előtte a versenyhelyzet hozzájárulhat a jó szerepléshez. Nincsenek bérelt helyek, az olimpiai részvételért mindenkinek meg kell küzdenie.

Szóljon hozzá!