ZETApress

hírportál

Olimpiai előkészület

A február 11-én csütörtöktől 14-én vasárnapig tartó Olimpiai Selejtező Tornára készülve a magyar férfi felnőtt-válogatott szakvezetősége szűkített a keretén, amelyet az eseményt megelőző mai sajtótájékoztatón jelentett be. A szakvezetőség kihirdette a hétvégére tervezett keretét, mely egy kapussal és egy mezőnyjátékossal nagyobb, mint az OST-re nevezhető 2+20-as keret.

A végső listát szerda este az ún. directorate-ülésen kell majd leadni. A mezőnyjátékosoknál Sebők Balázs neve mögött van a kérdőjel, aki megsérült a kedd délelőtti edzésen, ám csak elővigyázatosságból hagyta félbe a gyakorlást. ? 2008-ban Szapporó után kezdtük el együttműködésünket a Magyar Jégkorong Szövetséggel, amikor elindítottuk a MOL Ligát. Célunk az volt, hogy hosszú távon fenntarthatóan segítsük a jégkorong sportot, és hogy idővel ismét A-csoportos világbajnokságon játszhasson a válogatott. Örömmel láttuk, hogy az elmúlt nyolc év sikeres volt, hiszen újabb A-csoportos világbajnoki szereplést ért el a válogatott. Külön öröm számunkra, hogy a mostani válogatott keretben több mint tíz MOL Liga játékos szerepel. Hazai pályán, hazai szurkolók előtt játszani mindig különleges alkalom. Nemcsak a csapatnak, hanem a szurkolóknak is. Szeretnénk mindenkiben felkelteni a szurkolót, ezért látványos aktivitásokkal készültünk. Érdemes ezért is időben érkezni! ? mondta el Szollár Domokos, a MOL-csoport nemzetközi kommunikációs vezetője.

? Egy olimpiai selejtező mindig fontos esemény bármilyen sportágban. Így vagyunk ezzel mi is, annak ellenére, hogy a 2018-as téli játékokon a legjobb 12 jégkorongcsapat szerepel csak, ráadásul Dél-Korea a rendező jogán elvisz még egyet a kiemelt nyolc mellett, tehát jelenleg csak három szabad helyért megy a küzdelem. Mivel a saját selejtezőcsoportunkban mi vagyunk a legmagasabban rangsorolt csapat, így lehetünk rendezők, ami hatalmas öröm, mert bármilyen eseményt szervezünk, az nagyszerű hírverés a jégkorongnak. Össze jegy elkelt rég, ez a játékosoknak nagy kihívás, hogy három teltházat játszhatnak. Ugyanakkor jó felkészülés lehet az A-csoportos világbajnokságra. A papírforma mellettünk, szól, ám nem szabad félvállról venni senkit, abban például egészen biztos vagyok, hogy a lengyelek nem felejtették el a tavaly áprilisban, Krakkóban elszenvedett vb-vereséget ? tette hozzá idősebb Kovács Csaba, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke.

? Az elmúlt három évben a tervünk és fejlődésünk nagy része volt, hogy fiatal játékosokat is bevonjuk, azért, hogy idővel átvehessék a kiöregedők helyét. A csapatkapitány Vas Márton a legidősebb bekkünk, Stipsicz Bence pedig a legfiatalabb, ő például az Ü20-as világbajnokságon és a klubjában is olyan teljesítményt nyújtott, hogy ezzel kivívta a jogot a bő keretben szereplésre, az ottani edzésmunkájával pedig az OST-s kerettagságot is. Ez a keret nem különbözik sokban a 2015- ös vb-keretünktől, mert nagyon fontos az is, hogy az összhang meglegyen a csapatban, és megmaradjanak a vezéreink is, továbbá nem volt okunk, hogy sok tavalyi vb-kerettagunkat lecseréljük. Az OST-n Lengyelország a legmagasabban kvalifikált ellenfelünk, de nem becsülhetünk le senkit. Mérkőzésről mérkőzésre fel kell készülnünk, jól kell éreznünk magunkat, és csakis egyetlen célunk lehet: a továbbjutás! ? mondta Rich Chernomaz, a magyar férfi felnőttválogatott szövetségi kapitánya.

? Mindig nagyon jó érzés hazajönni a válogatotthoz, főleg, amikor ilyen rangos eseményt rendezünk, ez nem minden évben adatik meg. A hangulat változatlanul jó, a csapategység nemkülönben, ezért is tudunk ilyen könnyen jól dolgozni. Kellenek a fiatal bekkek, mert akad már néhány öreg, például én. Nem baj, ha beletanulnak abba, amilyen szinten majd játszaniuk kell hosszútávon is. A mi feladatunk, hogy utat mutassunk, mert a jövőben ők alkotják majd a válogatottat ? mondta Vas Márton, a magyar férfi felnőttválogatott csapatkapitánya.

? Óriási megtiszteltetés ilyen játékosok között lenni. Már annak a lehetőségnek is örültem, hogy a felkészülésre eljöhettem, ugyanakkor minden alkalommal, amikor jégre lépek, tanulhatok a nagyoktól. Jó érzés, hogy itt vagyok, az pedig csak tovább motivál, hogy a teljesítmény is elvárás ? tette hozzá Stipsitz Bence, a magyar férfi felnőttválogatott játékosa.

Az OST menetrendje

A 2013-ban megrendezett, nagy sikerű világbajnokság és a 2014-es vb-t megelőző felkészülési mérkőzések után 2016-ban ismét a Papp László Budapest Sportarénában szerepel a magyar férfi jégkorong-válogatott, amely immár a világ 16 legjobb csapata közé tartozik. Az első OST-s ellenfelünk, február 11-én csütörtökön Litvánia lesz, amellyel legutóbb éppen a BS-ben, éppen az előző olimpia selejtezőjében találkoztunk, és győztük le. 12-én pénteken az ősszel rendezett előző selejtezőkörét fölényesen megnyerő Észtországgal játszunk, amellyel nem találkoztunk a 2008-as szapporói csoda óta. A szombati szünnap után, 14-én vasárnap jön az Olimpiai Selejtező Torna fináléja a világranglistán csak három hellyel mögöttünk lévő Lengyelországgal szemben, amellyel tavasszal is megküzdöttünk a feljutásért. Reméljük, a visszavágót is mi nyerjük, hiszen csak az OST győztese jut az utolsó selejtezőkörbe. Ez a februárban rendezendő Olimpiai Selejtező Torna lesz az első alkalom, hogy a krakkói feljutás óta hazai jégen láthatja a válogatottat a közönség, egyben az utolsó is, mielőtt a csapat megkezdi felkészülését az A-csoportos vb-re.

Dobj egy macit idén is!

A Magyar Jégkorong Szövetség pedig évek óta megszervezi egy-egy válogatott találkozó során a honi macireptetést. A legutóbbi évekhez hasonlóan, idén is a mérkőzést követően repülhetnek plüssfigurák. Az OST-n az IIHF által engedélyezett mérkőzés a február 11-i Magyarország-Litvánia meccs lesz, ennek a lefújásakor, de csakis a dudaszó után repülhetnek a macik. Az összegyűlő plüssállatokat később az A-csoportos magyar férfi felnőttválogatott tagjai beteg gyermekekhez viszik majd el.

Biztonsági intézkedések

A novemberben Párizsban történt terrorcselekmények nyomán Magyarországon is szigorodtak a beléptetési szabályok, amelyek természetesen az OST-re is érvényesek. A Papp László Budapest Sportaréna tájékoztatója szerint az Arénába történő belépéskor szigorodik az ellenőrzés, csomag-és ruházat átvizsgálás is történhet. Kérjük Önöket, hogy az elkövetkező rendezvényeinkre az eddig megszokottnál korábban érkezzenek, és ne hozzanak magukkal nagyméretű táskákat, csomagokat! Továbbra is tilos behozni az Arénába flakonos italokat, fémtárgyakat, szúró és vágóeszközöket. Az intézkedés lassítani fogja a beléptetést, ezért türelmüket kérjük, de mindannyiunk érdeke a kockázatok lehetőség szerinti csökkentése. Hasonló ellenőrzésre kell felkészülniük az Aréna Parkolóházába történő behajtáskor, ahol csomagtér ellenőrzés is lehet. Egy ideig rendőrségi jelenlét is várható rendezvényeinken, mely szintén a prevenció ? így mindannyiunk ? érdekében történik! Megértésüket és együttműködésüket köszönjük és a történtek ellenére kívánunk Önöknek nagyon kellemes szórakozást eseményeinken!

Szóljon hozzá!