ZETApress

hírportál

Új helyszínen a gála

Héraklész-gála a BKK-banHajdú Jonatán kenus és Földházi Zsófia öttusázó érdemelte ki a 2013-as év legjobb utánpótlás korú sportolója elismerést tegnap este a X. Héraklész Díjátadó Gálán a Budapesti Kongresszusi Központ színpadán.

A tavalyitól eltérő helyszínen az elmúlt év korosztályos világ- és Európa-bajnokságain legeredményesebben szerepelt utánpótlás korú versenyzőket, valamint edzőiket jutalmazták. A gálára másodszor került sor az egész hazai sportélet irányításért felelős MOB szervezésében. A fiúknál Hajdú Jonatán kenus a Dunaferr SE versenyzőjeként az ifjúsági világ- és Európa-bajnokságon is aranyérmet nyert. A lányoknál győztes Földházi Zsófia nemcsak a junior öttusa vb-n, hanem a felnőtt Eb-n is nyert. A KSI sportolója jelenleg Mexikóban versenyez, ezért nem tudott megjelenni a gálán.

A kettő-négyfős, úgynevezett kis csapatok versenyében a lányoknál a Piller Szabina, Malcsiner Eszter, Katrinecz Rita, Szabó Ágnes összeállítású, 500 méteren ifjúsági világbajnok kajaknégyes, míg a fiúknál az 1000 méteren ifjúsági világ- és Európa-bajnoki első Noé Zsombor, Vass Péter kajakkettes lett a legjobb. A nagy csapatoknál csak egy díjat osztottak ki, itt az U20-as Európa-bajnokságon ezüstérmes női kézilabda-válogatott bizonyult a legjobbnak.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a Héraklész Program több mint egy évtizedes története alatt olyan sportolók nőttek fel, akik később a felnőtt világversenyeken és az olimpián is fantasztikus eredményeket értek el. Példaként Gyurta Danit, Szilágyi Áront és Berki Krisztiánt, a londoni ötkarikás játékok aranyérmeseit említette. Büszkén jegyezte meg, hogy a héraklészes sportolók a tavalyi világversenyeken mintegy 170 érmet, köztük 50 aranyat nyertek. Szekeres Pál, az EMMI helyettes államtitkára beszédében megjegyezte: büszke lehet az az ország, amely ilyen aranytartalékokkal rendelkezik.

A 2001-től működő, Héraklész Bajnok- (14-18 évesek) illetve Csillagprogram keretében (18-23 évesek) 20 sportágban évente csaknem 1800 tehetséges sportoló részesül rendszeres állami támogatásban. A 2013-ban legjobb fiúk: 1. Hajdú Jonatán kenus, 2. Tóth Krisztián cselgáncsozó, 3. Szatmári András kardvívó. Lányok: 1. Földházi Zsófia öttusázó, 2. Gercsák Szabina cselgáncsozó, 3. Gyurátz Réka kalapácsvető.

Szóljon hozzá!