ZETApress

hírportál

Héraklész-gála Budán

Szabina és Bálint a díjátadónKopasz Bálint kajakos és a tavaly 2. helyezett Gercsák Szabina cselgáncsozó érdemelte ki a 2015-ös év legjobb utánpótlás sportolója címet, az elismerést a tegnap este megtartott XII. Héraklész Díjátadó Gálán vehették át a Budapesti Kongresszusi Központban.

A rendezvényen a tavalyi esztendő korosztályos, illetve felnőtt kontinens- és világbajnokságain, a bakui Európa Játékokon, valamint a tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) legeredményesebben szerepelt utánpótláskorú versenyzőket és edzőiket részesítették elismerésben. A gálára negyedszer került sor a MOB szervezésében.

Borkai Zsolt, a MOB elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy amíg a pekingi olimpián a 170 magyar sportolóból több mint 70-en, addig Londonban már 150 versenyzőből több mint százan vettek részt korábban valamelyik utánpótlás-nevelő programban. Az elnök egyúttal megköszönte azoknak az edzőknek, sportvezetőknek és kluboknak a munkáját, akik, illetve amelyek a fiatalokat hozzásegítették a sikerekhez. Kozmann György, az EMMI sportért felelős helyettes államtitkára beszédében arra emlékeztetett, hogy a londoni olimpiai bajnokok közül Kozák Danuta, Gyurta Dániel, Berki Krisztián, Szabó Gabriella, Szilágyi Áron és Dombi Rudolf is héraklészes volt egykor.

A férfiaknál Kopasz Bálint, az Algyő SK kajakosa azzal végzett az élen, hogy aranyérmes lett egyesben 1000 méteren az ifjúsági világbajnokságon, illetve tagja volt az ugyanott 1000 méteren bronzérmes négyesnek. A nőknél Gercsák Szabina cselgáncsozó, a Hell Miskolci Judo Club versenyzője annak köszönheti összetett elsőségét, hogy 2015-ben megnyerte a junior Európa- és a világbajnokságot, valamint az U23-as Eb-t, a felnőtt kontinensviadalt pedig ötödikként zárta.

A legfeljebb négyfős, úgynevezett kis csapatok versenyében két kajak kettes lett a legjobb: a férfiaknál az 1000 méteren ifjúsági világbajnoki aranyérmes Béke Kornél, Mayer Keán duó, míg a nőknél az 500 méteren ifjúsági világbajnok Racskó Fruzsina Lilla, Sólyom Dóra egység. A nagy csapatoknál csak egy díjat osztottak ki, itt a junior világbajnoki bronzérmes férfi vízilabda-válogatott bizonyult a legjobbnak, amelynek tagja többek között a januári felnőtt Eb-n is szerepelt Manhercz Krisztián.

A 2001-től működő Héraklész Bajnok- (14-18 évesek), illetve Csillagprogram keretében (18-23 évesek) húsz sportágban évente közel 1800 tehetséges sportoló részesül rendszeres állami támogatásban. Az összetett legjobb férfiak: 1. Kopasz Bálint kajakos, 2. Halász Bence kalapácsvető, 3. Bányai Zsombor párbajtőröző. Nők: 1. Gercsák Szabina cselgáncsozó, 2. Márton Anna kardozó, 3. Gálfi Dalma teniszező és Krizsán Xénia hétpróbás.

Szóljon hozzá!