ZETApress

hírportál

Fogadalom Lillehammerre

Téli ifjúsági olimpikonokA Magyar Olimpiai Bizottság délelőtti közgyűlésén letették az esküt a Lillehammer-i II. téli ifjúsági olimpiai játékokra kiutazó magyar sportolók. A fogadalomtétel szövegét Regőczy Krisztina olimpiai ezüstérmes jégtáncos mondta el a Larus Étterem és Rendezvényközpont színpadán.

Borkai Zsoltnak, a MOB elnökének tájékoztatása szerint a február 12-e péntek és 21-e vasárnap között sorra kerülő eseményen kilenc sportágban kilenc fiú és hat lány képviseli Magyarországot. A sportvezető köszöntőjében hangsúlyozta, hogy négy évvel ezelőtt, Innsbruckban még csak kilenc magyar sportoló versenyzett, s Lillehammerben most először vesz részt az ifjúsági téli ötkarikás játékokon magyar női síugró, illetve szabadsílusú (freestyle-os) síelő.

A MOB elnöke kiemelte: az elvárásokat a fiataloknál nem lehet a nyári játékokéhoz hasonlítani. ? Nem várhatunk aranyakat, már egy érem is óriási eredmény lenne! ? fogalmazott Borkai, aki szerint ha a magyar versenyzők kihozzák magukból a maximumot, akkor meglepetést okozhatnak, és pontszerzők lehetnek. Egyúttal emlékeztette a fiatalokat arra, hogy ők az első olyan ötkarikás csapat tagjai, akik úgy képviselik Magyarországot, hogy annak fővárosa, Budapest hivatalos olimpiai pályázó.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a MOB 2016. évi költségvetését és a riói olimpiai részvételről szóló előterjesztést. Amint a MOB-tagoknak kiküldött anyagból kiderült, a magyar versenysport és az olimpiai felkészülés állami támogatása tavaly kétmilliárd 63 millió forint volt, idén pedig várhatóan kétmilliárd 108 millió forint lesz, míg a Gerevich Aladár sportösztöndíj rendszerre, akárcsak 2015-ben, ebben az évben is 996 millió forint jut. A riói olimpiai részvételre idén 840 millió forintot biztosít a költségvetés.

A tagok tájékoztatást kaptak az ötkarikás felkészülésről, a jelenlegi állás szerint 76 versenyző szerzett indulási jogot a nyári játékokra. A legtöbb kvótás hely úszásban (19), atlétikában (17), kajak-kenuban (15) van eddig. Nincs már kvalifikációs lehetőség viszont labdarúgásban, taekwondóban, gyep-, kosár-, röp- és kézilabdában. Az eddigi olimpiai kézilabdatornákon ? leszámítva a bojkottált 1984-es Los Angeles-i játékokat ? mindig szerepelt magyar válogatott: 1936-ban és 1972-ben csak férfiak számára rendeztek versenyt, a nők 1976 óta vannak jelen. A Rio de Janeiró-i lesz az első olyan olimpia, amelyre sem a magyar férfi, sem a magyar női csapat nem jutott ki. Erről délután sajtótájékoztatót tartanak a Könyves Kálmán körúti Módusz Irodaházban.

Borkai Zsolt tájékoztatta a közgyűlés tagjait arról is, hogy február 1-jétől megkezdte működését a budapesti olimpia pályázat elkészítésével foglalkozó Budapest 2024 Nonfrofit Zrt, amelynek soron következő feladata a logó és az úgynevezett mesterterv elkészítése lesz, s erről a magyar delegációnak február 17-én kell számot adnia Lasuanne-ban. A közgyűlés keretében Jakabházyné Mező Mária a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Women and Sport Award-díját vehette át a nők sportjáért tett több évtizedes tevékenységért. MOB-érdemérmet kapott az idén 105 éves Vasas SC, amely az utóbbi években a legeredményesebb hazai sportegyesület; Medvegy Iván, a MOB korábbi sportszakmai főmunkatársa; valamint sportpályafutása elismeréseként Fekete László, aki 2012-ig hosszú éveken át a Magyarország legerősebb embere cím birtokosa volt.

A téli ifjúsági olimpián résztvevő versenyzőink névsora, alpesi sí: Archam Chiara, Szőllős Barnabás. Sílövészet: Veres Mirella, Herneczky Áron. Sífutás: Gyallai Máté János. Jégkorong: Vértes Nátán. Műkorcsolya: Medgyesi Fruzsina. Rövid-pályás gyors-korcsolya: Jászapáti Petra, Liu Shaoang, Sziklási András. Szabadstílusú síelés: Nagy Bence. Síugrás: Vörös Virág, Molnár Kristóf. Snowboard: Fehér Zsófia, Szász Csongor.

Szóljon hozzá!