ZETApress

hírportál

Katka megint legjobb lett

Akárcsak egy évvel korábban, úgy 2015-ben is Hosszú Katinka érdemelte ki a világ legjobb női úszójának járó elismerést a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetségnél (FINA). A Vasas 26 éves klasszisa az amerikai Katie Ledeckyt és a svéd Sarah Sjöströmöt megelőzve nyerte meg a pontversenyt.

Katka a tavalyi év fő versenyén, a kazanyi nagy-medencés világbajnokságon 200 és 400 méter vegyesen diadalmaskodott, előbbi távon világcsúccsal győzött, emellett 200 méter háton harmadik lett. A férfiak mezőnyében Cseh László ? aki Kazanyban pillangóúszásban három távon három különböző érmet nyert, közte 200 méteren aranyat ? a második helyen végzett Mitch Larkin mögött. Az ausztrál úszó 100 és 200 méter háton lett világbajnok. A FINA-gálán ugyanakkor egyikük sem vett részt, mivel Luxemburgban versenyeztek. Szántó Éva, a jövő évi vb szervezőbizottságának ügyvezető igazgatója vette át Hosszú díját. Fotóink Vigh Alex felvételei.

Julio Maglione, a FINA uruguayi elnöke angolul mondott köszönetet Budapestnek a Pesti vigadóbeli gála megrendezéséért, egyúttal hangsúlyozta, biztos benne, hogy a magyar főváros fantasztikus világbajnokságnak ad majd otthont jövőre. Hozzátette, a szervezőbizottság kiváló munkája, illetve az épülő vadonatúj uszodakomplexum garancia egy kiváló vb megrendezésére.

A sok-sok angol szó után Tarlós István főpolgármester magyarul mondta el, hogy a jövő évi vb a legnagyobb esemény lesz, amelyet Magyarország valaha rendezett. (Szavait angolul feliratozták az óriáskivetítőn.) Megjegyezte: abban bízik, hogy rekordokat, magyar győzelmeket is láthatnak majd Budapesten, amely baráti otthona lesz a szurkolóknak. Az eseményen Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a jövő évi budapesti világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke a világszövetség legmagasabb kitüntetését, a FINA Aranyjelvényt vehette át Maglionétól.

A déli InterContinental hotelbeli sajtótájékoztatót követő esti FINA-gálán részt vett Al-Fahad Al-Shabab sejk, a világ nemzeti olimpiai bizottságait tömörítő szervezet (ANOC) elnöke, aki rendszeres vendége az ötkarikás játékok elitkategóriájába emelt úszósport kiemelkedő eseményeinek. Al-Shabab sejk látogatása fontos állomás a 2024-es budapesti olimpiai pályázat sportdiplomáciai népszerűsítésében is.

A Pesti Vigadó épületébe este bárki ellenőrzés nélkül bejuthatott. A földszinten pezsgővel és finom falatkákkal vártak a felszolgálók, az I. emeleti Bálteremben tízfős asztalokhoz ülhettünk. Fél 8-tól fél 11-ig hordták a pincérek a finomságokat. Előételként borókával sült szarvaspástétom cukkinivel, rikottával várt az asztalon, majd tökleves (bechamel szerű) zellerrel, répával érkezett, amit paradicsomszószos zöldség tál korianderrel, lime-mal fűszerezve, hasábburgonyával követett. Háromféle főételből választhattunk, az árpagyöngy (gersli) rizottó fonnyasztott paradicsommal, parmezánnal vagy paprikaszószos harcsatöltetes rétes, tejföllel vagy vörösboros marhapörkölt, roppanós zöldségekkel, pasztinákpürével közül az utóbbit kértem. Az ételsort Vigadó Royal: dupla csokis mousse torta zárta.

A díjakat folyamatosan adták át a színpadon, a hivatalos nyelv az angol volt, tolmácsolás nélkül. Egy-egy átadás között zenészek, énekesek, táncosok lepték el a pódiumot. Király Viktor előbb egyedül, majd Lindával együtt is angolul énekelt. Szerencsére Tóth Gabit és Demjén Rózsit is meghívták, így magyar dalokat is hallhattunk. Zárásként a 100 tagú cigányzenekar lépett fel. A Monti-csárdást követően vonósaik lejöttek az asztalok közé, bejárták a jókora termet, s közben Az a szép, az a szép dallamai csendültek fel a húrokon.

Az elmúlt években a FINA-nál szavazás alapján hirdettek győzteseket, ezúttal azonban pontrendszer alapján került ki az év legjobbja a különböző vizes sportos kategóriákban. Pontot szerezni csak FINA-eseményeken lehetett, illetve a végső győztesek csakis a Kazanyban világbajnoki címet szerzett sportolók közül kerülhettek ki, ezen túlmenően úszásban a világrekord bármilyen medencében és viadalon ugyanannyi bónuszt jelentett, illetve díjazták az év végi világranglistás helyezéseket is. Többek között ez utóbbinak köszönheti Hosszú Katinka az idei elsőségét, mert bár a világbajnokságon Katie Ledecky négy aranyérmével és három világrekordjával jelentős előnyre tett szert, az amerikaival ellentétben Katka részt vett a világkupában, valamint a rövid-pályás szezonban is igencsak kitett magáért, hiszen két világrekord mellett hat számban is a világranglista élén végzett. Hosszú 1110 ponttal zárt, Ledecky 980-nal. Hosszú mellett korábban a vízilabdázó Varga Dénes (2013) és a nyílt-vízi úszó Risztov Éva (2012) nyerte el az év legjobbjának járó FINA-díjat.

A FINA 2015-ös díjazottjai

Úszás, férfiak: Mitch Larkin (ausztrál), nők: Hosszú Katinka (magyar).

Az év legkiemelkedőbb úszása (FINA-ponttáblázat) férfiak: Adam Peaty (brit) ? 50 m mell, világrekord (Kazany), nők: Katie Ledecky (amerikai) ? 800 m gyors, világrekord (Kazany).

Műugrás, férfiak: He Csao (kínai), nők: Si Ting-mao (kínai).

Óriás-toronyugrás, férfiak: Gary Hunt (brit), nők: Rachelle Simpson (amerikai).

Szinkronúszás, férfiak: Bill May (amerikai) és Alekszandr Malcsev (orosz) ? megosztva, nők: Szvetlana Romasina (orosz).

Nyílt-vízi úszás, férfiak: Jordan Wilimovsky (amerikai), nők: Ana Marcela Cunha (brazil).

Vízilabda válogatott, férfiak: Szerbia, nők: Egyesült Államok.

Különdíj ? FINA Újságírói-díj: Stefano Arcobelli (La Gazzetta dello Sport).

Szóljon hozzá!