ZETApress

hírportál

Pólósainkat ünnepeltük

Attila és csapataMa délelőtt a Marriott Hotel Buda-termében ünnepélyesen köszöntöttük a belgrádi Vízilabda Európa-bajnokságon aranyos női és bronzérmes férfi válogatottat. Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) elnöke különösen büszke erre a teljesítményre, mert csak Magyarország tudott mindkét nemnél érmet szerezni.

Az elnök természetesen abban bízik, hogy a riói olimpián is ? bár Benedek Tibor férfi együttesének még sikerrel kell vennie az áprilisi kvalifikációs tornát ? mindkét együttes versenyben lesz az utolsó napokban. A sportvezető köszönetet mondott a szövetség szponzorainak és partnereinek, külön kiemelve az állami segítséget, mert nem tudtak olyat kérni, ami ne teljesült volna.

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára is köszöntötte az érmeseket. Elmondta, hogy a korábbi olimpiákon szinte mindig biztosra lehetett venni a vízilabdázók éremszerzését, de ő most csak annyit kíván nekik, hogy minden céljuk teljesüljön. A férfiak 3. helyükkel a 24. érmüket szerezték az Eb-k történetében, míg a női válogatott 1991. Athén és 2001. Budapest után 3. alkalommal ? Bíró Attila irányításával ? diadalmaskodott kontinensviadalon.

A pólós lányok sporttörténelmet írnának

Lányaink a múlt pénteken Eb-t nyertek Belgrádban. ? Tavaly szeptemberben nevezték ki kapitánynak egy balul sikerült világbajnokság után, ahol csapatunk a 9. helyen végzett. Hogyan lehetett négy hónap alatt csodát tenni, hiszen a kazanyi keret mindössze három helyen változott? ? kérdezte Takács Gábor a fogadáson Bíró Attilát, a női válogatott szövetségi kapitányát.

B.A: A vb-helyezés nem a lányok valós játéktudását tükrözte. Azt gondolom, hogy tavaly is az első öt között lett volna a csapat helye. Az elmúlt hetekben az olimpiai kvóta megszerzése lebegett a szemünk előtt, ezért dolgoztunk. Egyébként vissza lehet nézni a korábbi nyilatkozataimat, mindig azt ígértem, hogy az Eb-n megváltjuk a riói repülőjegyeket.

? A csapatok közül elsőként harcolták ki az ötkarikás játékokon való szereplés jogát.

B.A: Ennek nincs különösebb jelentősége, nem jelent sem előnyt, sem terhet a csapat számára. Egyébként az egészen biztos, hogy az Európa-bajnokságon bronzérmet nyert fiúk is ott lesznek Rióban: Triesztben megszerzik a kvótát az áprilisi selejtező tornán.

? A mostani siker hatására növekszik majd a közönség érdeklődése a hazai bajnoki meccsek iránt?

B.A: Nagyon bízom benne!

? A magyar női vízilabdázás eddig két világbajnoki és három Európa-bajnoki arannyal büszkélkedhet, ám olimpián még nem sikerült az éremszerzés…

B.A: Sporttörténelmet akarunk írni!

Szóljon hozzá!