ZETApress

hírportál

Gyarmati Panka vk-sikere

Megérkezett a várva várt személyes beszámoló Gyarmati Pankától szenzációs győzelméről. Az egri snowboardos abban a versenyszámban szerezte meg hazánk első győzelmét havas sportágak között, amelyben egyetlen hellyel maradt le a szocsi téli olimpián való indulás lehetőségéről ? tudatta a Magyar Snowboard Szövetség.

2016. január 21-e piros betűs ünnepként vonul be a magyar snowboardsport történetébe. Gyarmati Panka győzelme azonban a magyar télisportok történetében is mérföldkő, hiszen ő az első, aki győzni tudott havas sportág világkupa versenyén. Panka beszámolója alapján lehet igazán érzékelni, mennyire nehéz körülmények között született meg a győzelem.

? Az első edzőnap elmaradt rossz idő miatt, szakadt a hó, úgyhogy szűz-havaztunk. Másnap 3 óra edzésünk volt délután, a síelők előttünk voltak, úgyhogy már nem volt annyira jó a pálya, és nagyon nagy volt a szél is. Folyamatosan lezárták a pályát, mert sérültek az emberek. Egyszer mentem végig a pályán, akkor is csak egyeneseket ugrottam, mert a szél miatt nehéz volt átjutni az első ugrón. Így is előnyben voltam, a lányok nagy része nem ugrott. Eléggé izgultam, nem szeretek úgy versenyezni, hogy az edzésen nem csúsztam végig a versenyre tervezett menetemet, még csak meg sem tudtam próbálni.

Aztán eljött a versenynap. Az első ugrót picit átalakították, így könnyebb volt átjutni rajta. A fiúk előttünk voltak, ezért megint csak lejárt pályán indultunk. Volt lehetőségünk pár edzőkörre, ahol végre beadhattam a versenykörömet. Végre sütött a nap, de a szél megmaradt. Szerencsére ettől el tudtam vonatkoztatni ? valószínűleg az adrenalin segített. Másodikként indultam, eléggé nyugodt voltam. Úgy voltam vele, hogy letettem a köröm az edzésen, csak egy könnyű kört megyek, nincs mit vesztenem, nehezek az időjárási viszonyok.

3 korlát volt, a dupla tört korlátot gappeltem (átugrottam a töréseket), noseslide-oltam, a következő korláton frontboard, utána 50-50 backside 180-nal le. Így switchben mentem az első ugratóra, ahol switch backside 180-at ugrottam Japan grabbel. A hátszél rásegített, hogy jó messzire ugorjak. A második ugratón hátraszaltót csináltam Method grabbel, megint csak hatalmasat. Leugrottam az érkező aljára, de sikerült beleállnom. A nagy szél miatt az utolsó ugrót le is zárták. Először mérges voltam, mert terveztem azzal is.

Mivel csak a második induló voltam a rajtlistán, egy hosszú, izgulós óra következett. A második körben cab 540-et akartam ugrani, de a szél lelassított, így inkább kihagytam az ugratót. Próbáltam a biztosra menni, és egy jó kör után nem megsérülni. Meg most sem hiszem el, hogy ez megtörtént. A dobogósak két 540-et is ugrottak, de a stílussal mégis sikerült legyőzni őket. Ünnepelni is nehéz így, hogy még mindig nem hiszem el! ? örvendezett a vk-győztes.

Panka győzelme a magyar snowboardsport elmúlt közel három évtizedének sikere. Kellett hozzá az elődök által kitaposott ösvény, a nemzetközi mezőny lehetőségeihez viszonyítva sokszor reménytelen körülmények között elvégzett munka. A rétegsportnak számító snowboard a kiemelt sportágakhoz képest töredéknyi támogatással dolgozik, és a visszafogottabb médiafigyelem miatt a szponzorációs lehetőségek is korlátozottak. Viszont éppen Panka eredményei mutatják meg, hogy megfelelő támogatás mellett mekkora potenciál rejlik a magyar snowboard sportban.

Szóljon hozzá!