ZETApress

hírportál

Szenzáció Kaliforniában!

Gyarmati Panka világkupa futamot nyert! Történelmi magyar siker született snowboardban! Az egri snowboardos Magyarország első győzelmét szerezte havas sportágban ? tudatta a Magyar Snowboard Szövetség.

A szerdán tervezettel ellentétben Gyarmati Panka már tegnap este, magyar idő szerint 22:05-kor rajthoz állt a kaliforniai Mammoth Mountainon rendezett FIS Snowboard Világkupa slopestyle versenyén. A helyszínen a hétvégén a slopestyle mellett félcső verseny is lesz, és a snowboardosok mellett sízők is versenyeznek, mindkét szakágban. A péntekre előre jelzett 160 km/órás szél miatt a szervezők módosították a programot, hogy minden versenyt meg tudjanak rendezni. A döntés értelmében a snowboard slopestyle versenyt szombat helyett csütörtökre hozták előre. A lányoknál a létszám lehetővé tette, hogy selejtező nélkül, rögtön élesben versenyezzenek. A két menetes döntőben a jobbik futam eredménye számított. A változás miatt a versenyről sajnos sem televíziós, sem internetes online közvetítés nem volt.

Nincs annyi felkiáltójel, ami elég lenne annak érzékeltetéséhez, mit jelent az, hogy egy magyar snowboardos abban az országban nyer nemzetközi versenyt, ahol a szabadstílusú snowboardozást feltalálták! Panka 2011-ben junior világbajnok volt. Kétszer volt eddig nagyon közel a világkupa dobogóhoz, mindkét alkalommal negyedik helyet szerzett. A tavalyi kreischbergi felnőtt világbajnokságon slopestyle-ban bejutott a hatos döntőbe, de a bemelegítésnél elesett és agyrázkódást szenvedett. A döntőben már nem tudott rajthoz állni, de 6. helye mindmáig a legjobb magyar eredmény havas sport világversenyén. Most pedig megvan végre az első győzelem a FIS Világkupában. 10 hónappal az után, hogy a tavalyi szezon végén karját törte. Ez volt Panka első versenye a sérülése óta. Panka az utóbbi két hónap nagy részét a coloradói Breckenridge-ben, a Kirk?s Campben edzéssel töltötte. Elmondása szerint sokat fejlődött mind technikailag, mind mentálisan, mind pedig stílus terén. Ezek pedig elengedhetetlen összetevői a sikernek.

Panka 16 órás autóút után hétfőn érkezett a kaliforniai Mammoth Mountainra. A síterep már huszadik éve látja vendégül a legjobb amerikai snowboardosokat és freestyle sízőket, a US Grand Prix keretén belül. A keddi edzést követően a szerdai nap eredetileg a selejtezőre volt szánva. A szervezők azonban a kedvezőtlen időjárási előrejelzés ismeretében, félve a péntekre várható 160 km/órás szél miatt szombatról előre hozták a slopestyle döntőket is. A női mezőny számára selejtezőt sem rendeztek, az első csúszás rögtön élesben ment. Gyarmati Panka másodikként csúszott, és már az első körben beadott egy olyan menetet, amit a bírák 82.75 pontra értékeltek a lehetséges 100-ból. Ez már akkor kiváló eredményt sejtetett. Bár sok erős ellenfél volt a mezőnyben, ilyen magas pontszámmal nem ritkán dobogón lehet végezni. Pankát végül sem az első, sem a második sorozatban nem tudták felülmúlni. Megvan tehát a történelmi magyar siker, mégpedig egy snowboardostól!

Szóljon hozzá!