ZETApress

hírportál

Panka Kaliforniában kezd

Panka ColorádóbanKezdődik a világkupa! Fritz Botond davosi sikere után a hétvégén a kaliforniai Mammoth Mountainon vesz részt idei első éles bevetésén Gyarmati Panka, hazánk legjobb snowboardosa. A verseny a holnapi selejtezőkkel kezdődik ? tudatta a Magyar Snowboard Szövetség.

A FIS Snowboard Világkupa hagyományosan minden évben az új-zélandi Cardronában kezdődik augusztusban. Ez a szezon sem volt kivétel, két slopestyle versenyt is rendeztek a kivik földjén. Gyarmati Panka tavaly márciusi kartörését követően rehabilitációval kezdte a nyarat, így az augusztusi viadal kissé korai lett volna számára. Miután a novemberre tervezett londoni big air verseny elmaradt, a következő FIS Világkupa-fordulóra január végéig várnia kellett.

Panka ennek ellenére mozgalmas időszakon van túl. A nyáron korábbi edzőjével úgy döntöttek, hogy külön utakon folytatják, így nem volt könnyű helyzetben a közeledő versenyszezon előtt. Egy szerencsés találkozás azonban pozitív fordulatot hozott Az utóbbi két hónap nagy részét a coloradói Breckenridge-ben, a Kirk?s Campben edzéssel töltötte. Kértük, meséljen az elmúlt hónapokról és a közeljövőbeli terveiről! ? Nyáron fogalmam sem volt, hogy mi lesz a jövőben, kivel fogok edzeni. Kicsit elveszettnek éreztem magam. Ősszel egyedül edzettem a Stubai gleccseren, amikor találkoztam Ian Kirkkel. A korábbi edzőmön keresztül már ismertem őt. Tudtam, hogy van egy programja, amiben főleg amerikai riderek vesznek részt. Beszélgettünk, rákérdeztem, hogyan lehetne oda bekerülni, három héttel később pedig már Coloradóban voltam ? mondta Panka.

A Kirk?s Camp nem fogad akárkit, komoly válogatási elveik vannak. A program öt hónapos, egész télen át tart. Az edzések napi rutin szerint zajlanak, de a hangulat felszabadult. Megpróbálják mindenkiből a legtöbbet kihozni. ? Összesen négy edző van, de én főleg kettővel dolgozom, Ian Kirkkel és Chris Wakerrel. Nagyon jó edzők, és imádnak snowboardozni. Reggel 9-től délután 1-ig vagyunk a hegyen. Breckenridge az egyik legjobb pálya a világon, nagyon sok nemzetközi rider edz itt. Csúszás után főzök valamit a fiúknak ? én vagyok az egyetlen nő a házban! ? utána pedig irány a konditerem, ahol másfél-két órát töltünk. Bemelegítés, erősítés, egyensúly, nyújtás ? mondta.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=GvjzTpOdVL4[/youtube]

A sok munka máris meghozta gyümölcsét, Panka elégedetten számolt be az eddigi eredményekről: Sok újat gyakoroltam, tanultam. Van új switch trükköm, emellett fejlődtem korlátokon. Ami még fontos, hogy fejlődtem stílus terén is. Talán ebben más Amerika. Nekik borzasztóan fontos a stílus, volt mit tanulnom tőlük. ? Az edzésprogram eredményessége nagymértékben függ attól is, milyen a társaság, a csapattársak. Panka ebben a tekintetben kiváló közegbe csöppent. ? Itt edz a legjobb barátnőm, a szlovák Klaudia Medlova. Sajnos más versenyeken indulunk, ezért egy darabig most nem fogom látni, de jó volt vele csúszni az elmúlt hetekben. A többieket igazából most ismertem meg, de mindenki közvetlen, szerencsére rögtön befogadtak.

Panka 16 órás autózás után érkezett meg Mammoth Mountainba, amely már 20. éve ad otthont a US Snowboarding Grand Prix-nek. A verseny évek óta a FIS Világkupának is része. A mai napon már az edzések zajlanak, a slopestyle selejtezőket csütörtökön rendezik. A döntő vasárnap, magyar idő szerint 22:00 órakor kezdődik, melyet hazánkban az Eurosport2 magyar kommentárral, élőben közvetít. Bízunk benne, hogy Pankának a döntőben is szurkolhatunk! Ami a folytatást illeti, Panka egy hétig még marad Mammoth Mountainon, ahol indul az észak-amerikai Revolution Tour soron következő versenyén. Utána két hétre visszautazik Breckenridge-be, majd február 19-én következik Bokwang, Dél-Korea, ahol a 2018-as pjongcsangi téli olimpiai játékok tesztversenyét rendezik. Korea után lesz még egy kis ideje Coloradóban edzeni, majd március elején hazatér.

Eredetileg tervezte, hogy elindul a World Snowboard Tour hivatalos világbajnokságán a kínai Yabuliban, de végül módosítottak a versenyprogramon: A hallottak alapján a körülmények nem a legjobbak, és mivel ebben a szezonban szeretnék okosan, de legfőképpen sérülésmentesen versenyezni, így a szövetséggel együtt úgy döntöttünk, hogy kihagyom a WST világbajnokságot. Ugyanabban az időpontban lesz egy verseny Ausztriában, és egy világkupa Csehországban is, így azokon legalább el tudok indulni! ? Panka remek hangulatban, pozitívan várja a folytatást: Úgy érzem, jót tett ez a 180 fokos fordulat, az újdonság ereje. Úgy látszik, minden mélypont után jön egy felfelé ívelő szakasz!

Slopestyle: A szabadstílusú snowboardosok legkifejezőbb szakága, melyben egy ugratókkal és korlátokkal, valamint egyéb mesterséges elemekkel tarkított lejtőn lecsúszva mutatnak be különféle trükköket: szaltókat, forgásokat és csúszásokat. Igazán találó magyar elnevezése nincs. 2014 óta olimpiai sportág.

Szóljon hozzá!