ZETApress

hírportál

Átkompoztak Afrikába

Már a Szaharában a Budapest?Bamako mezőnye. 429 km-es offroad special szakasz dűne rendszertől dűne rendszerig. A Lurdy Háztól péntek délután elrajtolt Budapest?Bamako indulóinak Európában nem volt könnyű dolguk. A magyar éjszakai speciális szakaszon hóval, sárral, jéggel kellett megküzdeniük.

Az Olaszországban törölt földközi kompjáratok miatt mindenki kénytelen volt Európán végig autózni. A hosszú menetelés sokaknak technikai problémát okozott. A cseh Sabotage Team fékproblémákkal vesztegelt majd egy napot Spanyolországban. A 07-es Attention Dangel csapat az egész hétvégét Franciaországban töltötte, hogy az 505-ös veterán Peugeot-jukba a pótalkatrész megérkezzen. ? Reméljük kedden utolérjük a mezőnyt! ? bizakodott még vasárnap a lengyel Roman König.

A csapatok nagy része Melilánál kötött ki az Afrikai kontinensen hétfő reggel, míg mások a Nadorba tartó kompot választották. Az első afrikai napba a 02-es Felvidék Teamnek tört bele a bicskája, pontosabban az egyik kerékcsapágya és a féltengelye. Az esélyesként elkönyvelt felvidéki csapatnak tavaly is az első marokkói napon támadtak nehézségeik. Akkor egy folyóban fulladt meg az autójuk elektronikája. Akkor fel kellett adniuk a versenyt. Az idén traileren szállították vissza az autót Nadorba és repülővel várták meg a pótalkatrészeket. A Bamakon egy etap kihagyása csak pontveszteséggel jár. Tegnap reggel a 02-es elindult Erg Chigaga irányába, hogy beérje a mezőnyt és a ma reggeli rajtnál már ott legyen.

Az első marokkói éjszakát egy agyagból készült kasbah szállodában töltötték a versenyzők. A keddig etap rövid volt és viszonylag könnyű, hogy az előző napokban lemaradt csapatok is beérhessék a mezőnyt. Kedden a Ziz folyó völgyében és környékén száguldott a mezőny tovább Merzouga fele. Szerdán pedig a Merzougatól Erg Chigagáig tartó etap tett próbára mindenkit. A közel 500 kilométeres etap régi sivatagi karaván utakon halad távol a lakott településektől az algériai határ közelében. Sokan még nem értek célba és még mindig róják a kilométereket. A reggeli rajt Marokkó legszebb dűnerendszerének Erg Chebbinél volt az esti cél pedig az Iriki sóstótól nem messze eső Erg Chigaga dűne tengernél várja a befutókat.

A versenyben a tavalyi bajnok Gumis Ember Team jelentős előnyre tett szert az első és második etapon. Harmincöt ponttal előztek meg a szintén magyar GTR2B csapatot. A 3. helyen szintén magyar csapat áll. Gyurman Zoltán és Kissa Andrea 4 ponttal vannak lemaradva a harmadik helyezettől. De a neheze és 11 kemény etap még hátra van. Bamako még mindig 4800 kilométerre van és ma a 397 kilométeres Erg Chigaga?Assa szakasszal folytatódik a Nagy Afrikai Futam ? tudatta a B2 Sajtó.

Szóljon hozzá!