ZETApress

hírportál

Idénynyitó fedett-pályán

PeridotNépes mezőny indul az öttusázók fedett-pályás idénynyitóján. Csaknem 150 öttusázó vesz részt a 21-én csütörtöktől 24-én vasárnapig tartó Peridot nemzetközi fedett-pályás viadalon. ? Ilyen B-kategóriás verseny még nem volt! ? jelentette ki délután a zuglói sajtótájékoztatón Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány.

A szakvezető a Trófea Grill Étteremben utalt a nagy létszámra, illetve arra, hogy a férfiaknál és a nőknél is kétcsoportos selejtező előzi meg a hétvégi döntőket. Emlékeztetett rá, hogy az év első öt hónapja az olimpiai kvalifikációról szól, és már a budapesti versenyen is lehet pontokat gyűjteni. A kvóták egy részét ranglista alapján osztják majd ki. ? Mindenkit megnyugtatok, hogy meglesz a két-két kvóta, sőt három, de akár négy is összejöhet! ? tette hozzá.

Tavaly Kasza Róbert és Kovács Sarolta ért el olyan eredményt, amellyel már nevezhetővé vált a riói játékokra. A magyarok közül jelenleg Marosi Ádám és Földházi Zsófia áll a közvetlen élcsoportban a ranglistán, amely azonban az idei világkupaversenyekkel, vk-döntővel és a május végi, moszkvai világbajnoksággal folyamatosan változni fog. Az olimpián egy országból nemenként legfeljebb két versenyzőt lehet indítani, így ha többnek jön össze a kvótája, az adott szövetségnek kell határoznia arról, hogy kit nevez.

Kármán Sándor versenyigazgató tájékoztatása alapján a hétfői helyzet szerint 77 férfi és 71 női öttusázó indul a budapesti versenyen, s a férfiaknál 21, a nőknél 17 országból érkeznek a magyarok mellé ellenfelek. ? A legjobb edzés a verseny. Megpróbálok mindent megtenni, hogy úgy szerepeljek, ahogy az elmúlt nyolc-tíz évben ? mondta Kasza Róbert, aki többnyire az élmezőnyben végzett a hagyományos budapesti fedett-pályás viadalon, négyszer pedig a legjobbnak bizonyult. Tibolya Péter elmondta, hogy 13-án szerdán született meg a kisfia, emiatt most nem a verseny a legfontosabb számára. ? Inkább a világkupák kerülnek előtérbe, eszerint is zajlott a felkészülésem! ? tette hozzá.

Simóka Bea korábbi világbajnok, a Szövetség általános alelnöke hangsúlyozta, hogy a riói játékok miatt kiemelt év az idei, mert ? mint mondta ?, az olimpia minden sportágnak meghatározza a jövőjét. A budapesti nyitányon 21-én csütörtökön a női, 22-én pénteken a férfi selejtezőt rendezik, majd 23-24-én szombat-vasárnap következnek a döntők. A versenyek a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban, a mellette lévő uszodában, a közeli Nemzeti Lovardában és a SYMA Csarnokban zajlanak majd.

Szóljon hozzá!