ZETApress

hírportál

Váci siker az Akadémián

A váci Boronkay sikereA 2014/15-ös tanév diákolimpiai rendezvényein legkiemelkedőbben szereplő köznevelési intézményeket és testnevelő tanáraikat díjazta délelőtt a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) a Széchenyi téri MTA Székház földszinti Kodály-termében.

Az ünnepségen Czunyiné Bertalan Judit, az EMMI köznevelésért felelős államtitkára Szent-Györgyi Albertet idézve arra hívta fel a figyelmet, hogy a sport olyan polgári erényekre tanítja meg az embert, mint az összetartás, az önfeláldozás, a kitartás, tisztesség és a fair play, amelyek egyben az iskola és a nevelés céljai is. A mindennapos testnevelés bevezetésével új alternatíva nyílt a sport és az iskola kapcsolatában, ez adja az alapot a sport és a mozgás iránti igény kialakításához, ezen keresztül pedig a tömegsport erősítéséhez. Az államtitkár egyúttal elismerően szólt az MDSZ által az elmúlt években beindított programokról, amelyek jól szolgálják a tehetségek kiválasztását.

Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a testnevelő tanároknak nagy szerepük van a tehetségek felfedezésében, ehhez az igazi pedagógusi véna mellett a sport és a gyerekek iránti elkötelezettségre is szükség van. A legutóbbi diákolimpián csaknem 280 ezer diák vett részt, a távlati cél az, hogy 2018-ra ötszázezerre emelkedjen a szervezett keretek között sportoló gyerekek száma.

Hanesz József, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) elnöke emlékeztetett arra, hogy a diákolimpiák keretében gyakorlatilag minden harmadik diákot sikerült bevonni a sportolásba. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy a versenyek megrendezéséhez idén is legalább annyi anyagi támogatást nyújtanak, mint tavaly. Ezután az államtitkárok és Balogh Gábor, a MDSZ elnöke elismerő okleveleket és plaketteket adott át a diákolimpiákon legsikeresebben szerepelt iskolák képviselőinek.

Az általános iskolák között ? mint 2012 óta minden évben ? ezúttal is az Egri Kemény Ferenc Sportiskolai Általános Iskola volt a legeredményesebb, megelőzve a Kecskeméti Széchenyi-városi Arany János Általános Iskolát, valamint a tatabányai Dózsa-kerti Váci Mihály Általános Iskolát. A középiskolák versenyében a Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakközépiskola és Gimnázium győzött. (Jogelődjében, a Lőwy Sándor Gépipari Technikumban 1971-ben végeztem, melyről idekattintva olvashatunk.) Második a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium, harmadik a veszprémi Vetési Albert Gimnázium lett.

Ismét külön értékelték azokat az iskolákat, amelyekben kétszáznál kevesebb diákot oktatnak. Ebben a kategóriában a nyárlőrinci Eötvös Iskola Buzás János Általános Iskolai Tagintézménye bizonyult a legjobbnak. Szintén elismerésben részesítették 19 megyénk és fővárosunk legeredményesebb testnevelő tanárát ? Pest megyéből a váci Pajor Ferencnét ?, valamint díjat kaptak a 3 legjobb diákolimpiai rendezvény szervezői is.

Szóljon hozzá!