ZETApress

hírportál

’58-tól az 58. a Nemzeti színpadán

Nemzeti SzínházA kazanyi vizes világbajnokságon aranyérmes Cseh László és a december 22-én panaszkodó Hosszú Katinka is bekerült a legjobb három közé az MSÚSZ hagyományos szavazásán. A győztest január 14-én csütörtökön 19:30-tól a Nemzeti Színházban sorra kerülő M4 Sport ? Év sportolója gálán hirdetik ki.

Szöllősi György, a szavazást már 58. alkalommal kiíró MSÚSZ elnöke a délelőtti sajtótájékoztatón jelentette be az egyes kategóriák legjobb három jelöltjét, s elmondta, hogy 279 voks alapján alakult ki a sorrend. A férfiaknál Imre Géza vívó és Michelisz Norbert autóversenyző, míg a nőknél Kárász Anna kajakos és Miklós Edit sízőnő került melléjük az első háromba.

A csapatok versengésében a divízió I/A-s világbajnokságon a sportági elitbe feljutott férfi jégkorong-válogatott, a 44 év után Európa-bajnokságra készülő férfi labdarúgó-válogatott, illetve a 28 év után kontinensviadalon szerepelt női röplabda-válogatott között dől el a cím. Az edzők és a szövetségi kapitányok összevont kategóriájában Dárdai Pál labdarúgó kapitány mellett Plagányi Zsolt és Shane Tusup úszóedzők kerültek dobogóra. Az Év labdarúgója Böde Dániel, Király Gábor és Nikolics Nemanja, míg az Év gólja Böde Dániel (a Feröer-szigetek elleni Európa-bajnoki selejtezőn szerzett találata), Priskin Tamás (a Norvégia elleni Európa-bajnoki pót-selejtezőn szerzett találata) és Németh Krisztián (az MLS-ben az Év góljának választott találata) között dől majd el.

Két életműdíjat is átadnak: az egyiket az MLSZ nevében Csányi Sándor elnök, a másikat meg az MSÚSZ elnöke. Utóbbi nyertesét már be is jelentették: minden idők egyik legeredményesebb edzője, a kolozsvári születésű Károlyi Béla lesz a kitüntetett. Az Egyesült Államokban élő tornaedző ? akinek tanítványai kilenc olimpiai aranyérmet nyertek, Kim ZMESKAL pedig ’92-ben Barcelonában bronzot! ? várhatóan részt vesz majd a gálán. Terveik szerint minél több korábbi győztes is részt vesz majd a gálán, míg az élőben közvetítő M4 Sport a kihelyezett stúdiójában szólaltatja majd meg a nyerteseket.

? Két éve már sportolókkal közösen ünnepeljük a magyar nyelv napját, hiteles embereket, hősöket keresünk a színpadon, ők pedig valóban hősök, akikkel azonosulni lehet. Nagyon szeretném, ha ez nem egy egyszeri alkalom volna, hanem hosszútávon is megtiszteltének minket ? fejezte ki örömét Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, amiért házigazdái lehetnek a gálának. Kiss Gergely, a hatszoros Év csapata vízilabda válogatott tagja, a gálát megszervező Duna Incentives, Training and Events társtulajdonosa hozzátette, hogy nemrég csapattársával, Benedek Tibivel a III. Richárdot nézték meg a Nemzetiben. Meghívták a közjogi méltóságokat is, de visszajelzés egyelőre nem érkezett.

? Az M4 Sport ? mint a legnézettebb hazai sportcsatorna ? kötelességének érezte, hogy az év legjobb magyar sportolóinak elismerésére létrehozott gálaest névadó szponzora legyen, és kizárólagos közvetítőként a sportot, külön kiemelten a magyar sportot szerető közönség számára lehetővé tegye élő adásban az esemény megtekintését ? hangsúlyozta Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. televíziós médiaszolgáltatási igazgatója, a közmédia képviselője. Hozzátette, hogy nyáron a Foci Eb-t és a Riói Olimpiai Játékokat is az M4 Sportcsatorna fogja közvetíteni.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és a gála kreatív igazgatója elmondta, hogy a jövő csütörtöki rendezvény több mint másfél órás lesz ? 19:30-tól 21:10-ig tart majd ?, s ez idő alatt megpróbálják kihasználni a Nemzeti Színház minden technikáját, hogy a műsor méltó legyen a színpadra lépő világsztárokhoz. Fellépők érkeznek majd a tánc, a cirkusz és a könnyűzene világából is. Ismertette továbbá, hogy kik kapták tőlünk a legtöbb szavaztot a fogyatékkal élő sportolók és edzőik közül. Az Év férfi parasportolója: Boronkay Péter triatlon, Gelencsér Róbert atléta, Szegfű Attila kerékpáros. Az Év para-sportolónője: Bereczky Atina judós, Biatovszki Míra lövész, Gyurkó Alexandra úszó. Az Év parasport csapata: férfi atlétaváltó, férfi kosárlabda-válogatott, női párbajtőr csapat. Az Év parasport edzője: Antal Andor atlétika és bocsa, Feczer Viktor vívás, Galambos Zsolt kosárlabda.

2015. december 20-ai szavazataim

Az előző évek gyakorlatával szemben most az MSÚSZ elnöksége által összeállított tízes listákból kellett kiválasztanunk a dobogósokat. Mint a 2014-es gálára, úgy a mostanira is leadtam szavazataimat. Csapatok: 1. férfi rövid-pályás gyors-korcsolyaváltó, 2. férfi sakk-válogatott, 3. labdarúgó-válogatott. Edzők: 1. Shane Tusup úszó, 2. Storcz Botond kajak-kenu, 3. Dárdai Pál labdarúgó. Nők: 1. Hosszú Katinka úszó, 2. Miklós Edit síző, 3. Kárász Anna kajakos. Férfiak: 1. Lázár Vilmos fogathajtó, 2. Szilágyi Áron vívó, 3. Mórádi Zsolt kick-box. Focisták: 1. Király Gábor, 2. Böde Dániel, 3. Priskin Tamás. Az Év góljára nem kellett szavaznunk. Parasportoló nők: 1. Gyurkó Alexandra úszó, 2. Bereczky Atina judós, 3. Veres Amarilla vívó. Parasportoló férfiak: 1. Boronkay Péter triatlon, 2. Tóth Tamás úszó, 3. Szappanos János görkorcsolya. Parasportoló csapatok: 1. férfi atlétaváltó, 2. női tőrcsapat, 3. férfi bocsa-válogatott. Parasportolók edzői: 1. Antal Andor atlétika és bocsa, 2. Feczer Viktor vívás, 3. Szabó Álmos úszás.

Szóljon hozzá!