ZETApress

hírportál

Hosszú panaszáradat

Hosszú KatinkaHosszú Katinka világ- és Európa-bajnok úszónőnk elégedetlen a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) teljesítményével és hozzáállásával. A Vasas versenyzője erről délelőtti sajtótájékoztatóján beszélt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) Csörsz utcai Székházában.

Főleg azt kifogásolta, hogy a sikeres kazanyi világbajnokság után augusztusban felkészülése körülményeinek javításában kért segítséget a szervezettől, hogy fenntartsa versenyelőnyét, de ebből az azóta eltelt négy hónapban semmi nem valósult meg. A tavaly a nemzetközi szövetség által az év női úszójának választott sportolónő kifejtette, hogy olyan masszőrt szeretne, aki vele utazna valamennyi versenyre, továbbá privát öltözőt és erősítő gépeket kért az uszodába, valamint egy videóelemző programot, melyek nemcsak az ő felkészülését szolgálnák, hanem a többi úszóét is. Jelenleg a vízből kiszállva a parton öltözik át és nyilvános konditerembe kell járnia.

Férjével, Shane Tusuppal ? aki egyben az edzője is ?, elsődleges szabályuk, hogy sosem elégszenek meg a jelenlegi helyzetükkel, ezért mindig felteszik maguknak a kérdéseket, hogy mit nem csinálnak elég jól, mi az, amit jól csinálnak, de lehetne jobban is, vagy miben tudnának fejlődni. ? A kazanyi vb után is feltettük magunknak ezeket a kérdéseket. Tudjuk, hogy meg kell próbálnunk még tovább fejlődni. Ehhez a technika és az edzések tökéletesítésén kívül találtunk több más tényezőt is, ami segíthetne. A változások, amiket idén szerettem volna a programomhoz adni, nemcsak engem segítenének, hanem hosszú távú pozitív hatásai lennének a jelenlegi és a jövő úszó generációi számára is. Ezen kívül a változtatások nagyban segítenék, hogy a testemet fizikailag olyan állapotban tudjam tartani, hogy még a 2020-as tokiói olimpián is versenyezni tudjak! ? sorolta hosszasan.

A versenyzőnél akkor telt be a pohár, amikor a kérések teljesítését a MÚSZ attól tette függővé, hogy az arcát és nevét adja-e a 2017-es vizes vb reklámozásához, holott eddig azt hangoztatták, hogy azok kaphatják meg ezt az extra támogatást, akik eredményt hoznak egy világversenyről. A normál medencében ötszörös világ- és kilencszeres Európa-bajnoknőt a történtek ráébresztették, mit érezhet a többi úszó, aki olyan helyzetben sincs, mint ő!

? Ha nekem kell harcolnom ezekért a dolgokért az én eredményeimmel, akkor mi lehet a helyzet a többi úszóval? ? tette fel a költői kérdést. ? Ez nem a pénzről szól. Megengedhetném, hogy kifizessem magamnak azokat a dolgokat, amikre szükségem van. Nem okozna problémát, hogy továbbra is fejlődésembe fektessem a versenyeken megnyert pénzdíjakat, de ha ezt megteszem, akkor akaratlanul is felmerül a kérdés: mégis mire van az úszószövetség? ? folytatta Katinka, aki szerint ezt a harcot három éve próbálja zárt ajtók mögött, házon belül megvívni a MÚSZ-szal. A szövetség elvárja a világszínvonalú eredményeket, ugyanakkor nem biztosítja a világszínvonalú hátteret. A vezetők megelégedtek a magyar úszás jelenlegi helyzetével, és nem gondolnak arra, mi lenne szükséges az előrelépéshez.

Hosszú Katinka tisztában van azzal, hogy esetleges támadásoknak teszi ki magát, de vállalja, mert úgy érzi, eljött az ideje, hogy kiálljon magáért és a többi úszóért, mivel saját szemében a karrierje csak úgy lehet teljes, ha sikerül a magyar úszósportban pozitív változást elérnie. ? Ne vegyétek támadásnak a MÚSZ ellen! A cél, hogy meginduljanak a pozitív változások! ? hangsúlyozta a sajtótájékoztatón. Siklós Erik, a MOB marketing- és kommunikációs igazgatója megígérte, hogy meg fogják vizsgálni a kialakult helyzetet és a MÚSZ-szal közösen megpróbálnak majd megoldást találni; erre ígéretet is tett válaszában Hosszú Katinkának.

MÚSZ-elnöki reflexió

Gyárfás TamásGyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke szerint is meg kell találni a közös hangot azután, hogy a világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinka komoly kritikát fogalmazott meg a szervezettel szemben. ? Mi értük vagyunk, ennek bizonyságát kell adni és az is kell, hogy Katinka érezze, tapasztalja ezt! Bízom benne, hogy helyt tudunk állni, hozzá tudjuk segíteni Katinkát és társait a sikerekhez. Katinka egy digitális kamerát jelzett, amire szüksége lenne a stíluselemzésre. Ennek darabja hárommillió forint, Hollandiában rendeltük meg és húszat kértünk, mert olyannyira igaza van, hogy Gyurta Dani, Cseh Laci és a meghatározó klubok mind-mind Katinka kérésének köszönhetően ebben részesülnek. Emellett rendeltünk 73 millió forintért egy kamerarendszert az újonnan átadásra kerülő Tüske Uszodába, a Nemzeti Sportközpontokkal már tárgyaltunk ennek az érzékeny rendszernek a beépítéséről ? mondta Gyárfás Tamás a konkrétumokról és megjegyezte: csaknem másfél hónapja még a Netánja-i Rövid-pályás Eb előtt volt egy beszélgetés a szövetségben, ahol a Hosszú-kérések megfogalmazódtak.

A masszőrről a MÚSZ elnöke elmondta, hogy az a szakember, akit Katinka szeretne, Debrecenben él és annak ellenére nem akar Budapestre költözni, hogy magasabb fizetést ajánlottak neki és lakást is béreltek volna a számára. ? Ennek ellenére ott volt a világkupa-versenyen Dohában, Dubajban, Pekingben és Tokióban (lehet, hogy egy várost tévedek), de az említett helyeken a masszőr ott volt a szövetség költségén ? jelentette ki Gyárfás elnök, hozzátéve: arról nem tudott, hogy a Komjádi-uszodában Katinkának a medence partján kellett öltöznie, ezt nagyon sajnálja és orvosolni kell a problémát!

Mivel Hosszú jelezte, hogy többek nevében szólt, Gyárfás Tamás arra kérte a többieket ? név szerint Gyurta Danit, Cseh Lacit, Bernek Petit, Verrasztó Dávidot, Kapás Bogit, Jakabos Zsuzsit ?, hogyha gondjuk van, azt jelezzék, mert ezért van a szövetség, amelynek kötelessége helytállnia! ? Katinka a világ legjobb úszója, a világ egyik, ha nem a legnagyobb sportolója a szememben. Értelemszerűen minden gondolatát, szavát, kérését, igényét komolyan kell venni. Azt viszont nem várhatja el, hogy olyan magasságokba emelkedjen a szövetség, mint amilyenben ő van, mert ilyenből csak egy van, mint Katinka, aki világrekordokat döntöget, tehát az úszószövetség ezeket a csúcsokat nem fogja tudni döngetni, de mindent meg kell tennie, hogy segítse őt és a többieket is. Tény, hogy rendezünk vb-t, épül új uszoda, vannak programjaink, ez azonban nem egyedi, ilyet mások is csinálnak, amit azonban Katinka művel, egyedülálló és utolérhetetlen. Mi azért vagyunk, hogy a csillagokat segítsük, s értük kell, hogy dolgozzunk ? mondta Gyárfás Tamás.

? Bevallom, nekem az volt a szándékom, hogy ebben a filmben Katinka is benne legyen, megjelenjen, ő azonban azt mondta, ebben most nem vesz részt. Ezt tudomásul vettem, de bevallom férfiasan, magánemberként bántott. Mert itt akárhogy is nézzük, a kormány egy uszodát épít a vb miatt, a jogdíj tekintélyes, mindenki azért dolgozik, hogy ez a világbajnokság olyan legyen, hogy Magyarország büszkén nézhessen bárkinek a szemébe, az egész világ előtt nőjön a tekintélyünk. Nemet mondott, ez engem bántott, de hangsúlyozom, a kamerákat megrendeltük, a külön kamerarendszert megrendeltük, nem ezért nem kapott öltözőt, a masszőr ott volt és a jövőben is szolgálni fogunk, mert ezért vagyunk ? fogalmazott az elnök azzal kapcsolatban, hogy Hosszú Katinka szerint azért nem kapta meg a kért segítséget, mert a 2017-es hazai vb promóciójában nem vállalt szerepet. Hangsúlyozta továbbá, hogy legjobb lenne, ha az együttműködés olyan irányt venne, hogyha a szövetség Hosszú Katinkát szólítja a vb, a hírverés érdekében, akkor a versenyző ezt jó szívvel és nem kötelezettségérzetből vállalja!

A MÚSZ elnöke kitért még Shane Tusupra, Hosszú Katinka edzőjére és férjére is. Szerinte az edzővel való megromlott viszonya egy félreértésre vezethető vissza. Tusup azt kifogásolta, hogy a Herning-i Rövid-pályás Eb-n annak ellenére sem Gyárfás adta át az ezüstérmet Katinkának, hogy bemondták a nevét. Emiatt az úszó és férje úgy érzeték, hogy a MÚSZ-elnök nem értékeli az ezüstérmet. Gyárfás szerint nem így megy a díjátadás, egy nappal előbb már értesítik és nincs olyan, hogy a helyszínen nem adja át az ezüstérmet, mert attól a pillanattól már se LEN-kincstárnok, se FINA-alelnök nem lenne, mert ezzel megsértené az alapvető etikai normákat.

Szóljon hozzá!