ZETApress

hírportál

Sikersportág a korcsolyázás

Rövid-pályás gyors-korcsolyázóinkKósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke szerint a rövid-pályás gyorskorcsolyázók éremszerzése a cél a 2018-as Pjongcsang-i Téli Olimpián ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Gyakorló Jégcsarnok I. emeleti tükröstermében.

A férfiak és a nők is olyan eredményeket értek el az elmúlt években, hogy a szövetség nem is tűzhet ki más célt a következő téli játékokra, mint mindkét nem esetében az éremszerzést, illetve egy arany megnyerését. A rövid-pályás gyorskorcsolyázó férfiak Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba összetételben ? sportágtörténeti sikert elérve ? aranyérmet nyertek váltóban a múlt vasárnapi, sanghaji világkupán.

? A Magyar Olimpiai Bizottság és az állami sportvezetés is mellettünk áll, de ennek az olimpiai programnak a megvalósításához a mostani 380 millió forintos támogatás nem elegendő ? jelentette ki Kósa Lajos, s kitért arra, hogy a legutóbbi egyeztetésen a MOB az eredményektől tette függővé a támogatás növelését. ? Azt gondolom, hogy a világ-, és Európa-bajnokságokon, valamint a világkupákon egyéniben és váltóban mutatott teljesítményünknél többet nem tudunk letenni az asztalra ? mondta a MOKSZ elnöke.

Kósa Lajos kiemelte, hogy a rövid-pályás csapatoknál szerencsés a konstelláció, mert az idősebb, tapasztaltabb versenyzők mellett ott vannak a fiatalok. A MOKSZ elnöke beszámolt róla, hogy a MOB idei rangsorában, amelyben az olimpiai versenyszámok világversenyein elért eredmények alapján értékelték a 17 kiemelt sportágat, a korcsolyasport történelmi sikert elérve harmadik lett az úszás és a kajak-kenu mögött. ? A téli sportágak közül korábban még egyik sem volt ilyen előkelő helyen ebben a rangsorban, s ez egyben azt is jelzi, hogy a rövid-pályás szakág a világ élvonalának közvetlen közelében van ? mondta a szövetség vezetője.

Orendi Mihály, a MOKSZ ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a 2010-es átalakítás óta az idén sikerül úgy zárni egy évet, hogy a szövetség gazdálkodása tökéletesen átlátható, s a szervezetnek semmilyen tartozása nincsen.

Engi Klári, a MOKSZ pontozásos ágazati igazgatója kiemelte, hogy a gyorsasági ágazat sikerei azért nagyon fontosak, mert ezzel áttételesen lendületet és segítséget ad a műkorcsolyázóknak és a jégtáncosoknak is. Jelezte, hogy utóbbi két szakágban fiatal csapatot építettek, köztük olyan versenyzőkkel, akik még junior korúak, de már a felnőtt mezőnyben is képviselik Magyarországot. Hangsúlyozta, hogy hosszú évtizedek után újra lesz magyar páros az Eb-n Anna-Marie Pierce és Magyar Márk személyében, ahogyan jégtáncosok és női műkorcsolyázók is részt vesznek az eseményen. ? Ha a támogatás változatlan marad és folytatni tudjuk az építkezést, akkor a 2018-as Pjongcsang-i játékokon három szakágban lesznek jelen magyar versenyzők ? mondta Engi Klári.

Darázs István gyorsasági ágazati igazgató a rövid-pályások sikereiről a csapatmunka fontosságát hangsúlyozta, s jelezte, későbbre edzőtábort terveznek Pjongcsangba, mert a december elején rendezett nagojai vk-n például gondjuk volt az akklimatizációval, így fontosnak érzik, hogy minél jobban felkészítsék a versenyzőket az ázsiai átállásra. Beszámolt arról, hogy januártól egymás után jönnek a világversenyek, Eb, ifjúsági vb, két európai vk és ifjúsági téli olimpia is vár a versenyzőkre.

Sallak György, a MOKSZ nemzetközi ügyvezető igazgatója azt mondta, a március 14-20-án Debrecenben sorra kerülő junior műkorcsolya- és jégtánc-vb, valamint az április 7-9-ei, budapesti SYMA csarnokbeli szinkronkorcsolya-vb szervezésében minden a tervek szerint halad, januártól gőzerővel folytatják a munkát. ? A szinkron-vb azért is fontos, mert a nemzetközi szövetség elnöksége azon az eseményen köszön majd le, így a világ sportági vezetésének színe-java itt tartózkodik majd Magyarországon ? tette hozzá Sallak György.

Szóljon hozzá!