ZETApress

hírportál

Szilveszteri 5próba Rióba

Egy régi hagyomány az olimpiai ötpróba kel életre az 5próba Rióba! című rendezvénysorozaton. Az egyes eseményeken való aktív részvétellel, próbákon való indulással, pontokat lehet szerezni, melyekért értékes ajándékok nyerhetők, fődíj: kétszemélyes út a Riói Nyári Olimpiára. Nem a helyezés, a részvétel számít!

A programsorozatot azért hívta életre a Magyar Olimpiai Bizottság, hogy bárki átélhesse a tusákon keresztül az olimpiai játékok eszméjét, ahol az a legfontosabb érték, hogy igyekezettel, akaraterővel és kitartással a legjobbat hozza ki magából a sportoló. A MOB 2015 novemberétől a Nagy Sportágválasztó Szervező Irodát bízta meg az 5próba Rióba! események szervezésével.

A szervezők elsősorban azokat szeretnék megszólítani, akik eddig még nem sportoltak, vagy abbahagyták a sportolást és a programsorozattal lehetőséget kínálnak arra, hogy minél többen megtalálják a saját sportágukat. Az 5próba Rióba! programsorozat első budapesti kiemelt rendezvényén, december 31-én csütörtökön a Margitszigetre várnak mindenkit, hogy az év utolsó napján közösen sportoljanak, mozogjanak. Valóban nem a győzelem, hanem a részvétel számít! A szervezők keresik a legsportosabb budapesti önkormányzatot és vállalkozást, így felhívással fordultak a budapesti önkormányzatokhoz és cégekhez, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a rendezvényen. Fővédnöke Tarlós István főpolgármester lesz.

Szilveszter délelőttjén minden sportolni vágyó és életmódot váltani készülő embert várnak a Margitszigetre, ahol a résztvevők négy próba közül választhatnak a számukra testhezálló távokból. A könnyen teljesíthető, rövidebb próbákon belekóstolhatnak a különböző mozgásformákba azok is, akik eddig csak kacérkodtak a gondolattal, és természetesen a hosszabb távokon a rendszeresen sportolók is megtalálják a számításukat. A már aktívan sportolók számára remek alkalom, hogy más szakágakban is kipróbálhassák magukat ? Célunk, hogy minél többen kezdjenek el mozogni, ismerjék meg a sport előnyös hatásait, és tapasztalják meg azt az életminőség-javulást, amit a rendszeres mozgás nyújtani tud ? fejtették ki délután a szervezők a Magyar Sport Házában.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uRetlFE53-w[/youtube]

Az 5próba Rióba! sportrendezvény-sorozat lényege, hogy budapesti és vidéki helyszíneken rendszeresen, szabadidősport-események keretében öt klasszikus sportágban, különböző távokat lehet teljesíteni, és pontokat gyűjteni, melyekből a Játék időtartama alatt 4+1 alkalommal nyeremények kerülnek kisorsolásra. Az NSV Szervező Iroda az 5próba Rióba! eseménnyel szeretné azt is demonstrálni, hogy Margitszigetet eredeti funkciója szerint, sportszigetként használva, nagy útlezárások nélkül is lehet tömegsportrendezvényt megvalósítani a fővárosban.

Az 5próba Rióba! 10 kiemelt eseménye átnyúlik 2016-ra, a Riói Olimpia évébe, a sok értékes ajándék mellett a program fődíja: kétszemélyes Riói Olimpiai utazás. A program időszaka 2015. július elsejétől 2016. június 30-ig tart. A próbák sportágai: kajak-kenu vagy evezés (helyszíntől függően, egyéniben és csapathajóban is teljesíthető); kerékpár (bármilyen típusú kerékpár); futás; gyaloglás vagy nordic walking; úszás (medence és/vagy nyílt-vízi). Nevezni idekattintva lehet.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=eSUX1a-VpiM[/youtube]

Kiemelt 5próba Rióba rendezvények díjai, regisztrációs díj: 2000 forint/fő (egyszeri, amely a regisztráció élesítésének alapfeltétele és magába foglal egy próbán való ingyenes részvételt). Nevezési díj: 1000 forint/fő próbánként, kortól függetlenül. A szilveszteri eseményen 5próbából négy tusa valósul meg: futás, kerékpár, úszás és gyaloglás. Szilveszterkor Mini-Ötpróba sátor is felállításra kerül a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. Az aktivitáson való részvétellel további 10 pontot lehet gyűjteni. (Egy nap, egy helyszínen csak egyszer lehet teljesíteni a Mini-5próbát.) A Mini-5próba a kondicionális képességek (erő, állóképesség, gyorsaság) gyors próbái. Állomások, feladatok: helyből távolugrás, ugrókötelezés (1 perc), ergométeres evezés (300 m), kerékpározás görgős padon (1 perc), szökdelés (1 perc).

Szóljon hozzá!