ZETApress

hírportál

Mi lett veled, súlyemelés?

Veres Győző és Tóth Géza 1962. BudapestHol van már Veres Győző és Tóth Géza vetélkedése? ? tette fel a kérdést Dr. Hencsei Pál a Jochapress.hu portálon. Az összeállítás szomorú aktualitása súlyemelőink leszereplése az idei világbajnokságon. Fotó: Magyar Olimpiai és Sportmúzeum.

Houstonban pozitív doppingminta, sérülés utáni visszalépés, kiesés, valamint az egyéni legjobbaktól messze elmaradó eredmények, a 14., 17. és 29. helyezések azt jelentették, hogy válogatottunk a közelébe sem került a pontverseny 24. helyéhez. A remélt három kvalifikáció helyett csak abban reménykedhetünk, hogy jövőre az Európa-bajnokságon talán megszerezhetünk egy riói indulási jogot. Pedig az ötven-hatvanas években még többször végeztünk a második vagy harmadik helyen a legjobbak között!

Az ötvenes és hatvanas években két kiemelkedő képességű versenyző, Veres Győző (1936-2011) és Tóth Géza (1932-2011) eredményei határozták meg a magyar súlyemelősport színvonalát. Először 1957-ben a katowicei Európa-bajnokságon szerepeltek, majd 1968-ig három olimpián és szinte mindegyik világ- és Európa-bajnokságon indultak. Veres Győző kezdetben váltósúlyban, majd 1962-től középsúlyban indult, Tóth Géza 1958/64 között középsúlyban, majd félnehézsúlyban szerepelt. Az értekezés folytatása idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!