ZETApress

hírportál

Ösztöndíjas sportcsillagok

Magyar Sportcsillag ÖsztöndíjDr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára és dr. Palkovics László, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkára adta ma át a kiemelkedő sportteljesítményt nyújtó egyetemi és főiskolai hallgatóknak a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíját a Budapesti Music Centerben.

A IX. kerületi BMC-ben megtartott ünnepségen dr. Szabó Tünde emlékeztetett, hogy a sportcsillagok példaképei a nemzetnek, példaképei az ifjúságnak, hiszen megmutatták, lehet egyszerre jól tanulni és jó eredményeket elérni a sportversenyeken is. ? Bízom benne, hogy a sportcsillagok ösztöndíja és a többi támogatás elérik céljukat, és segítségükkel olyan feltételeket tudunk biztosítani sportcsillagjainknak, hogy képesek legyenek minden eddiginél jobban koncentrálni az adott feladatra, azaz a tanulásra és a sportra! ? mondta.

Dr. Szabó Tünde megköszönte a fiataloknak, hogy sporteredményeikkel örömet szereztek a magyar sportbarátoknak, s emlékeztette őket arra, hogy egy egész nemzet figyel rájuk, van velük, amikor egy-egy hazai vagy nemzetközi viadalon a dobogós helyekért küzdenek. ? Egy egész nemzet lesz velük a riói olimpián is! ? hangsúlyozta.

Dr. Palkovics László Kemény Dénes szavait idézte: a teljesítőképességünk határa sokkal messzebb van annál, mint amit gondolunk magunkról. Igaza van ? hangsúlyozta az államtitkár, hiszen aki magasra teszi a lécet, és mindent megtesz azért, hogy át is tudja ugrani, az a saját korlátainak, saját képzelt határainak legyőzéséről tesz bizonyságot.

Ebben a félévben összesen tizenkilenc sportágban 197-en jelentkeztek, ebből 109-en részesülnek a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjában. Az olimpiai, paralimpiai éremmel rendelkezők havonta 204 ezer forint nettó ösztöndíjat kapnak, az éremesélyesek 170 ezer forintot. A világbajnoki érmesek 170 ezer, az éremesélyesek 136 ezer, az Európa-bajnoki érmesek 136 ezer, az Eb-esélyesek pedig 104 ezer forintot kapnak. Az ösztöndíj nyertesei 29 különböző felsőoktatási intézmény hallgatói.

Szóljon hozzá!