ZETApress

hírportál

Megújult a vívócsarnok

Gerevich SportcsarnokavatóBefejeződött a valaha volt legeredményesebb magyar olimpikonról, a kardozó Gerevich Aladárról elnevezett régi Nemzeti Sportcsarnok felújítása. A létesítményt ma délelőtt ünnepélyes keretek között avatták fel.

A nagyteremben, illetve a korábbi birkózóteremben összesen 35 páston készülhetnek és versenyezhetnek majd a vívók. Megújult a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, amely legjobb vívóink több évtizedes állandó otthonának tekinthető. A korábbi vívóterem mellett az eddigi birkózóterem is sportágunk felkészülését segíti majd. A teljes arcfelvarrásnak köszönhetően a jövőben 35 páston edzhetnek a mieink, és természetesen a rangos hazai és nemzetközi versenyeket is ideális helyszínen rendezheti a Magyar Vívó Szövetség.

A nem hivatalos debütáláson már túl vagyunk, mivel szeptember 12-13-án a hétszeres kardvívó olimpiai bajnokunkról elnevezett csarnokban európai kadét körversenyt, majd junior Világkupa-versenyeket tartottak közel ezer indulóval. Az igazi nyitány pedig decemberben lesz, amikor december 18-20-a között a hat fegyvernemes országos bajnokságot bonyolítják le, melynek keretén belül december 19-én lesz az immár hagyományos Magyar Vívás Napja nevű rendezvényük.

A Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok felújításának pénzügyi alapja a központi sportágfejlesztésnek köszönhető, melyben a vívás is kiemelt helyen szerepel. Csampa Zsolt elnök javaslatára a Magyar Vívó Szövetség elnöksége úgy döntött, hogy az ebből számunkra befolyó összeg legjelentősebb részét infrastrukturális fejlesztésekre költi, melynek eredménye a Gerevich-csarnok felújítása is. A pástokat és a felszereléseket a Pbt, a sportág egyik támogatója szerelte fel, és az elmúlt hónapokban minden apró részlet a helyére került: orvosi szoba, edzői öltözők, konditerem, fegyvermesteri szoba, stb.

Sákovicsné Dömölky LídiaA sportcsarnok múltjára hosszasan lehetne emlékezni, elvégre közel hat évtized (!) számtalan rangos világeseménye fűződik hozzá. Hungária Kupák, Tokaj Expresszek, Caola Kupák, Törley Kupák, Bajnokcsapatok Európa Kupája, no meg a számtalan országos bajnokság. Lehetetlen összeszámolni, hogy hány olimpiai és világbajnok fordult meg a patinás épület pástjain Gerevich Aladártól, Kulcsár Győzőn, Fenyvesi Csabán, Pézsa Tiboron, Rejtő Ildikón, Szabó Bencén és Nagy Tímeán át, Szilágyi Áronig. Két vívó világbajnokságnak is otthont adott a sportcsarnok: 1959-ben, majd 1975-ben telt ház, kétezer néző előtt rendezték itt a vb döntőit. A sportág már 2013-ra kinőtte a termet, a szomszédos SYMA Csarnokba költöztek, de a magyar vívók ekkor is itt végezték az utolsó simításokat.

Ma délelőtt 11-kor pedig eljött a hivatalos és ünnepélyes átadás pillanata is. Igen rangos vendégek avatták majd fel a Gerevich Aladár Sportcsarnokot. A nemzeti színű szalagot Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára és elődje: Simicskó István honvédelmi miniszter vágta át Csampa Zsolt vívószövetségi elnökkel és Sákovicsné Dömölky Lídia 1964-es tokiói olimpiai tőrvívó csapatbajnokkal. ? Az 1959-es felnőtt világbajnokságon együtt nyertünk a férjemmel. Ritka az a házaspár, amelynek tagjai ugyanazon a világversenyen tudnak nyerni, a szívemhez ezért is áll közel ez a létesítmény! ? árulta el a 80. életévét taposó éves Lidi néni.

Szóljon hozzá!