ZETApress

hírportál

Ünnep a Sport Házában

MEFS díjátadóMegünnepelte legjobbjait az egyetemi sport. Ma délután a Magyar Sport Házában díjazták az év egyetemi sportolóit világversenyeken elért eredményeikért.

A díjakat azok az egyetemi, főiskolai hallgatók vehették át, akik ez évben felnőtt világbajnokságon aranyérmet szereztek, a 2015. évi Nyári Universiádéról éremmel tértek haza, illetve a 2015-ös Európai Egyetemek Evezős Bajnokságán dobogós helyen végeztek. Hagyományosan díjazták a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Országos Bajnokságok (MEFOB) intézményi pontversenyének győztes egyetemeit és főiskoláit és kiosztották az Egyetemi Sportért Aranyplakettet és a Nemzetközi Fair Play Bizottság által megítélt Fair Play Díjat is.

Az európaiakat sportolásra ösztönző Európai Sporthéthez a MEFS 34 felsőoktatási szabadidős programmal csatlakozott. A rendezvényen a BeActive programokat szervező felsőoktatási intézmények részére átadták az Európai Sportbizottság összességében 300 ezer forintos támogatását. Az egyetemisták, főiskolások olimpiájaként ismert Universiadén dobogós helyezést elérő hallgatókat emellett a Magyar Egyetemi ? Főiskolai Sportszövetség (MEFS) értékes tárgyjutalomban is részesítette.

Az esemény házigazdájaként a vendégeket köszöntő dr. Kiss Ádám professzor, a MEFS elnöke azt mondta, a tanulás és a sport összhangjának megteremtését a felsőoktatás 24 intézményében Sportiroda segíti. Az egyetemi oktatók által felkarolt sportolók a mentori rendszerben jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy a versenysportban eredményes hallgatók, példaképekké váljanak. A MEFS vezetője köszöntőjében méltatta dr. Gyarmati Andrea olimpiai ezüst és bronzérmes, kétszeres Európa-bajnok úszót, a rendezvény háziasszonyát, Magyarország örökös úszóbajnokát, a Nemzetközi Úszó Hírességek Csarnokának tagját, akit múlt héten beiktattak a hazai, a Magyar Úszó Hírességek Csarnokának tagjai közé is.

A rendezvényen felszólalt a kétszeres olimpiai bronzérmes, többszörös világ- és Európa-bajnok Kozmann György, az EMMI sportért felelős helyettes államtitkára, aki beszédében elmondta, mindig azt vallotta, hogy a sport és a tanulás összefügg. ? Két tevékenység, ami egymást erősíti, ami egymásból táplálkozik, ami egymást építi. A sportoló ugyanarra törekszik, mint az, aki tanul: nem lehet megelégedni a jelenlegi helyzettel, hanem valami többet kell felmutatni, előbbre jutni. Örömteli látni, hogy nem csak a fiatal sportolók képesek előbbre lépni, hanem a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség is megújul, fiatalodik, e fejlesztés, bizonyítéka az Universiade Bajnokok Klubjának létrehozása, amelynek tagjai között a nagy elődök mellett ott van Cseh László, a MEFS nagykövete, Steinmetz Ádám és Székely Bulcsu is ? mondta a helyettes államtitkár. Emlékeztette arra is a jelen lévőket, hogy idén a fiatalodás jegyében aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai bajnok sportoló is került a MEFS elnökségébe, Gyurta Dániel személyében. ? A fiatal sportolók e tisztségeikben szerzett tapasztalataikkal remélhetőleg sikeresebbé válnak egyéni karrierjükben és elindulhatnak egy sportdiplomáciai pályán ? mondta a helyettes államtitkár.

Dr. Magyar Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, az olimpiai sportágak versenysportjáért felelős szakmai tagozat elnöke egykori Universiadéhoz kötődő emlékeiről mesélt, kiemelve, hogy nem csupán egyéni teljesítményéért, hanem a magyar csapatért, a közösségért is küzd az, aki versenyzőként elindul az olimpián vagy valamelyik az Universiadén. a Nemzet Sportolója, a kétszeres olimpiai és Universiade bajnok sportvezető beszédében kitért arra is, hogy minden egyes kiváló sporteredmény egyben dicséri a versenyzők környezetét is, a szülők, edzők, tanárok munkáját. Dr. Molnár Zoltán említést tett arról is, hogy átadás előtt áll a Tüskecsarnok valamennyi létesítménye, ami az egyetemi sport egyik legkiválóbb központja lehet.

Prof. dr. Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke a magyar felsőoktatási intézmények felelősségéről szólt. Kiemelte: folyamatosan dolgoznia kell az oktatásban és sportban dolgozó vezetőknek azért, hogy minél több élsportoló kapcsolódjon be a felsőoktatás vérkeringésébe. Ki kell dolgozni annak a lehetőségét, hogy a sportban legtehetségesebbeket hogyan vonjuk be a sportszakmai képzésbe és kialakítsuk azt hogy idővel minél többen szerezzenek tudományos címeket, s egyetemi rangokat, miként volt ez Arisztotelész és Platón idejében ? mondta az elnök.

Dr. Dezső Tamás, a Felsőoktatási Tervezési Testület (FTT) elnöke azt mondta, a megszerzett bajnoki címek és érmek nemzetünk kincsei, ezért közös akarattal kell tenni azért, hogy miként Amerikában, hazánkban is tovább erősödjön s a sport és a tudomány kapcsolata. Én magam, személy szerint is elkötelezett vagyok e kérdéskörben, mondta az FTT elnöke.

A díjátadón a MEFS elnöke aranyplakett elismerésben részesítette dr. Vincze Balázst, az Universiade győztes magyar vízilabda csapat edzőjét. A Nemzetközi Fair Play Bizottság Fair Play Díját Valicsek Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója helytállásáért kapta. Amikor Kiss László, az evezősök csapatvezetője a Gwangjuba kiutazó magyar csapat tagjaként a repülőn rosszul lett, a landolást követően mentő vitte kórházba. Mivel a magyar csapat orvosa másnap érkezett csak Dél-Koreába, Valicsek Péter önként, saját elhatározásából ugrott be Kiss László mellé a mentőbe és a csapatorvos másnapi megérkezéséig el nem mozdult a beteg mellől. Valicsek Péter nyelv tudásával, emberségével, talpraesettségével segítette Kiss László mihamarabbi orvosi ellátását, az éjszakát is a kórházban töltve. Valicsek önzetlen, sportolóhoz méltó hozzáállásával érdemelte ki a Fair Play Díjat, amelyet dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára adott át, Dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság távollétében.

Ebben az évben először hirdette meg az Európai Bizottság a BeActive Sporthetet, amelyet Magyarországon a Magyar Szabadidősport Szövetség sporthónapra növelt. A Magyar Szabadidősport Szövetséghez csatlakozott a MEFS is, a sportesemények szervezésére buzdítva a felsőoktatási intézményeket és sportolásra azok hallgatói. A hazai felsőoktatási intézmények, bár az időpont éppen a tanév kezdetével esett egybe, kimagaslóan szerepeltek. 34 intézményi program regisztrált be a BeActive programok közé, amelyeken, több mint 13 ezer hallgató vett részt. A BeActive programokat szervező felsőoktatási intézmények számára az Európai Sportbizottság összességében 300 ezer forintos támogatást ajánlott fel. A díjakat Czene Attila, a MOB alelnöke, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke adta át a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pannon Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem képviselőjének.

A rendezvényen díjat adott át Szalay-Bobrovniczky Alexandra Budapest Fővárosi Önkormányzat főpolgármester helyettese, Sákovicsné Dömölky Lídiaolimpiai és Universiade bajnok, Csanádi Károly és Mató Edit 1966-os Universiade-bajnok jégtánc kettős, valamint Bárány Attila vízilabdázó Universiade-bajnok is. Az ünnepi műsor részeként a sporteseményeken készített filmek levetítése mellett sportági bemutatókat láthattak a vendégek, amelyben közreműködött többek között Kotsis Edina, a sportág világbajnokságán idén az első női magyar érmet megszerző taekwondos is.

Az eseményen megjelent Rózsa Norbert olimpiai-, világ- és Európa-bajnok, dr. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, Bényi Szabolcs Tamás, a Magyar Evezős Szövetség elnöke, Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellára, Hegmanné Nemes Sára, a Kecskeméti Főiskola kancellára, Varga Csaba, a Szolnoki Főiskola kancellára, Szántó Éva, a Magyar Úszó Szövetség főtitkára, dr. Csók Balázs, az Universiade Magyar Csapat és a MEFS bronzfokozatú támogatója, a Tricsók Zrt. képviselője és számos további sportvezető, olimpiai-, világ- és Európa-bajnokok és a díjazottak edzői és Dr. Földesiné Dr. Szabó Gyöngyi professzor emerita, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Oktatási Bizottságának tagja.

Szóljon hozzá!