ZETApress

hírportál

Váratlan vereség a sakk Eb-n

Almási ZoltánAz izlandi EB ötödik fordulójában férfi csapatunk hatalmas küzdelemben kedden kikapott az ukránoktól, míg a nők győztek Spanyolország ellen ? tudatta Szurmai-Palotai Piroska kommunikációs vezető.

A hétfői remek szereplésnek köszönhetően férfi válogatottunk már a második táblán játszott a második helyen kiemelt Ukrajna ellen az Eb ötödik játéknapján. Sajnos ezúttal nem nekünk jött ki a lépés, és az eddig remekül szereplő Rapport Richárd veresége, továbbá a három döntetlen eredményeképpen 1,5:2,5 arányban alul maradtunk.

A nők esetében Papp Petra győzelme egyben a csapat sikerét is jelentette, miután a többi táblán három döntetlen született. Ez tehát összességében 2,5:1,5-es győzelmet ért Spanyolország ellen. Ma pihenőnap lesz, csütörtökön a hatodik fordulóval folytatódik a csapat Európa-bajnokság. A nők ellenfele Németország, a férfiaké pedig Norvégia lesz.

? Tudtuk, hogy Ukrajna nem véletlenül a másodikként rangsorolt együttes a tabellán, jól ismertük a játékosokat is, és teljes optimizmussal ültünk asztalhoz. Lékó halvány előnyre tett szert, de ellenfele, Ivancsuk pontos védekezése meghozta számára a döntetlent. Az eddig remekül játszó Rapport Ricsi a mai napon rosszabbul állt a játszma nagy részében, de így is kapott egy hatalmas esélyt kapott. Ezzel nem tudott élni, végül pedig elvesztette a játszmáját. Almási Zoli a rossz időbeosztásának köszönhette a nehézségeket. Remek nyitási előnyt hagyott elúszni, és utána mondhatjuk, hogy örültünk a döntetlennek. Berkes Ferenc viszont fantasztikusan érdekes és jó játszmát játszott Korobov ellen, aki szomorúságunkra végül megúszta a mattot, amit Fecó kihagyott. Utána is remek nyerési esélyek voltak, egészen az utolsó lépésig. Sokáig izzasztotta volna ellenfelét, de bele lépett egy örökös sakkba ? a hatodik órában már könnyen fárad a játékos. Kemény nap van mögöttünk, így nagyon jól jön a szabadnap. Utána újult erővel vetjük be ismét magunkat! ? értékelte Polgár Judit szövetségi kapitány férfi csapatunkat.

Szóljon hozzá!