ZETApress

hírportál

Kettős döntetlen a nyitányon

Balogh CsabaMegkezdődött az izlandi sakk csapat Európa-bajnokság. Mindkét válogatottunk döntetlennel rajtolt. Férfi csapatunk Moldova ellen ült asztalhoz. Rapport Richárd győzelme hamar megadta az alaphangot: világossal jó játékkal győzte le ellenfelét ? tudatta Szurmai-Palotai Piroska kommunikációs vezető.

Ezt követően Berkes Ferenc és Almási Zoltán döntetlent játszott, azonban éltáblásunk, Lékó Péter időzavarban nem tudta megmenteni az állását. ? Az első fordulóban Moldova ellen egyértelműen mi voltunk az esélyesek. Lékó Pétert a 15. lépésben meglepte ellenfele, a válasz 50 perc gondolkodás után érkezett. Az ebből kialakult későbbi időzavar sajnos hozzájárult a vereségéhez. Rapport Richárd esetében kijött a tudás különbség, elég simán verte meg ellenfelét. Almási Zoltán jól játszott, ő is küzdött az időzavarral, de a végén korrekt döntetlen volt. Berkes Ferenc partijában nem tudott előnyre szert tenni így a végén lépésismétléssel lett döntetlen a játszma ? értékelt Polgár Judit, a magyar csapat új szövetségi kapitánya.

A nők szintén 2:2-re végeztek, ők a nyitányon Svájc ellen játszottak. Papp Petrának sikerült győznie, Vajda Szidóna veszített, Rudolf Anna és Gara Tícia döntetlennel zárt. A következő fordulót magyar idő szerint ma 16 órakor kezdik. A férfiak ellenfele Finnország, a nőké Litvánia lesz.

Zavaró lehet az izlandi sötétség!

A november 12-22-e között Reykjavikban sorra kerülő sakkcsapat Európa-bajnokságon a magyar férfi válogatott ötödik helyen rangsorolt versenyzője Balogh Csaba nemzetközi nagymester lesz. ? Az izlandi sötétségre nem lehet felkészülni! ? mondta Csaba még a hétfői elutazás előtt, a szövetségben tartott sajtótájékoztató után Jocha Károlynak, a Jochapress.hu főszerkesztőjének.

B.CS: Az előző két Európa-bajnokságon úgy alakult, hogy mindkétszer az első fordulóban pihentem, utána viszont mind a nyolc partit végigjátszottam. 2013-ban például két pluszt csináltam, miközben nagyon erős nagymesterekkel kerültem szembe. Új kapitányunknak, Polgár Juditnak nagyon nehéz lehetett döntenie, végül is melyik táblán szerepeltessen ? most én lettem az első tartalék. Ettől függetlenül mindkét változat előfordulhat: az is, hogy keveset játszom és akár az is, hogy valamennyi játéknapon asztalhoz ülhetek majd.

? Ebben nyilván a pillanatnyi forma dönt majd. Hogy érzi magát, jól megy mostanában a játék? ? kérdezte kollégánk. Csaba válasza és a beszélgetés folytatása idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!