ZETApress

hírportál

Újra kori-vb lesz Debrecenben!

Barcsa Lajos, Kósa Lajos, Orendi Mihály és Engi KláriAz észak-alföldi megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón tegnap bejelentették, hogy a MOKSZ-nak sikerült elnyernie a 2016. évi ISU junior műkorcsolya és jégtánc világbajnokság rendezési jogát is, melyre jövő év március 14-e és 20-e között kerül sor a debreceni Főnix Csarnokban.

A debreceni világbajnokságra 47 ország 212 versenyzőjét nevezték, s ezek a számok rekordot jelentenek a junior vb-k történetében. Legutóbb a rövid-pályás gyors-korcsolya világbajnokságot rendezték a debreceni Főnix Csarnokban (2013). ? Nagyon jó produkciókat láthatnak majd a kilátogatók, jégtáncosaink különösen ígéretesek. Debrecen nagyon erős háttérrel rendelkezik, a 2013-as Rövid-pályás Gyors-korcsolya Vb kiváló példája volt ennek. A nézőszámot illetően, akkor történelmi siker volt a teltház, s figyelembe véve, hogy a műkorcsolya és a jégtánc talán népszerűbb sportág, s bár ez junior Vb lesz, bízhatunk benne, hogy ezen az eseményen is szép számmal tölti meg a nézőteret Debrecen sportszerető közönsége ? mondta Kósa Lajos, a MOKSZ elnöke.

? Folytatódik a rangos sportesemények sora városunkban ? idén is számos világesemények adott otthont Debrecen. Sportszerető közönség, kellő infrastruktúra, tapasztalt, szakértő szervező bizottság ? ezekre van szükség egy magas színvonalú világesemény megrendezéséhez. Mindez Debrecenben megtalálható, eleget tudunk tenni az elvárásoknak, a város és a szervező bizottság ezt már több alkalommal bizonyította ? mondta dr. Barcsa Lajos, Debrecen Város alpolgármestere. ? Debrecen a jeges sportágak fővárosa. Boldog vagyok, hogy egy ilyen csodálatos sportág világeseményének helyszínéül ismét Debrecenre esett a választás ? mondta Orendi Mihály, a MOKSZ ügyvezető igazgatója.

? Felismertük, hogy ha időben pályázunk, minden második évben Magyarországra hozhatunk jeges világversenyt, valamint azt is, hogy az ISU által támasztott igényeket vidéken is lehet teljesíteni. Az utánpótlás számára egy hazai rendezésű világversenyen kötelező kiválóan teljesíteni. Ők lesznek a jövő pontszerző nemzetközi szereplői, cél, hogy a jelenleg az olimpián rendszeresen pontszerző rövid-pályás gyors-korcsolya mellé újra feliratkozzon a műkorcsolya és jégtánc is. Debrecen kiváló lehetőségekkel rendelkezik, a két jégcsarnok alkalmas a sportág magas szintű oktatására és a versenyeztetésre, edzőtáborok szervezésére. A tudást is szeretnénk idehozni, hogy fiatal edzőink akár olimpikonokat is ki tudjanak itt nevelni ? mondta Sallak György, a MOKSZ nemzetközi ügyekért felelős igazgatója.

? A zökkenőmentes lebonyolítás érdekében a verseny helyszínéül szolgáló Főnix csarnokban fontos fejlesztéseket kezdtünk. A vb előtt januárban kiváló alkalom lesz az országos bajnokság, hogy leteszteljük a létesítményt és a szervezést. Mindent megteszünk, hogy a sportolók minél nagyobb létszámú nézőközönség előtt mutathassák be kűrjeiket. Minden sikeres világesemény után megnő az adott sportág iránti érdeklődés, tovább fejlődik az utánpótlás. Most is így lesz ? mondta Becsky András, a Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgatója.

Tóth Ivett? Fiatal csapattal érkezünk a Vb-re, akik közül többen még a következő években is junior korúak lesznek. Remélem, hogy az elmúlt évek kevésbé sikeres időszaka után újra ütőképesek tudunk lenni ? mondta Engi Klári, a MOKSZ pontozásos ágazati igazgatója, majd ismertette a magyar csapat keretét:
– egyéni női: Tóth Ivett, Medgyesi Fruzsina, Bátori Júlia;
– egyéni férfi: Borovoj Alexander, Böröcz Máté;
– jégtánc: Jakucs Hanna ? Illés Dániel, Marton Villő ? Semko Danyil, Wei Kimberly ? Fourati Ilias.

A férfiaknál és a nőknél 3-3, a jégtáncban 2 válogató verseny eredménye dönt az indulásról, a férfiaknál és a nőknél 1-1, a jégtáncosoknál 2 duót indíthat a magyar szövetség. Összesen három válogató versenyt rendeznek a jelöltek részére, az első a november 28-a szombat és december 4-e péntek közötti Mikulás Kupa lesz az újbudai Tüskecsarnokban ? tudtuk meg Dobor Dezső sajtófőnöktől. A fotók Hajdú Péter, Hajdú-bihari Napló felvételei.

Szóljon hozzá!