ZETApress

hírportál

K&H a parasportért

Váczi AnitaKét paralimpikont és egy paralimpikont segítő edzőtársat támogat a K&H mozdulj! paralimpiai kártyaprogram. Váczi Anita kajak-kenu és Pap Bianka Marina úszó paralimpikon, valamint Gergácz Enikő paralimpikonokat segítő cselgáncsozó részesül idén a K&H mozdulj! paralimpiai kártyaprogram bruttó 800-800 ezer forintos támogatásában.

A támogatás jóvoltából a sportolók biztos anyagi háttérrel készülhetnek a jövő évi riói paralimpiára ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón a Városliget Café & Restaurant Törley-termében. A K&H Csoport, a Magyar Paralimpiai Bizottság ezüst fokozatú támogatója, és a Magyar Paralimpiai Csapat Pénzintézete immár 9 éve támogatja a magyar paralimpiai mozgalmat, és egyénileg is segíti a sportolók felkészülését. A K&H mozdulj! paralimpiai kártyaprogram támogatásának sorsa idén is közönségszavazáson dőlt el ? az egy hónapig tartó voksoláson a három kategória 9 jelöltjére összesen 23 ezer 577 szavazat érkezett. A kategóriánként legtöbb szavazatot kapó sportolók fejenként bruttó 800 ezer forintos egyéni támogatásban részesülnek, amit négy hónapon keresztül, havi 200 ezer forintos ösztöndíj formájában kapnak meg.

Felnőtt-kategóriában Váczi Anita kajak-kenus nyert, míg a Reménység-kategória fiatal, de nagy jövő előtt álló jelöltjei közül Pap Bianka Marina úszó kapta a legtöbb szavazatot. (Mivel a 15 éves szigetvári lány épp külföldön úszik, helyette édesapja vette át a jutalmat.) A paralimpikonok mellett három olyan ép sportolóra is lehetett voksolni, akik valamely paralimpikon társuk edzéseit, felkészülését segítik, így a legtöbb szavazatot kapó Gergácz Enikő cselgáncsozó is részesül a K&H bruttó 800 ezer forintos támogatásában, aki Szabó Nikolett látássérült sportolóval edz nap mint nap.

? Az élsportolók elhivatottságát, eltökéltségét és kiváló teljesítményét követendő példának tartjuk, és tisztában vagyunk azzal, hogy a parasportolók egészséges társaiknál jóval kisebb figyelemben és támogatottságban részesülnek. Ezért álltunk 2006-ban a magyar paralimpiai mozgalom mellé, és segítjük egyénileg is a sportolókat abban, hogy biztos anyagi háttérrel tudjanak maradéktalanul a felkészülésre koncentrálni. Idén ismét két eltökélt és kiváló sportolót támogatunk, akik már meg is szerezték a kvótát a jövő évi riói paralimpiai játékokra. Gergácz Enikőnek pedig szintén hatalmas szerepe van abban, hogy Szabó Nikolett is ott lehet jövőre Rióban ? mondta el Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója. A K&H mozdulj! paralimpiai kártyaprogramban a K&H Visa Classic dombornyomott betéti kártyákkal történő vásárlások esetén, a Bank minden elköltött 1000 forint után 1 forintot különít el saját bevételéből a sportolók támogatására. Ezt az összeget ajánlotta most fel a K&H a három sportoló támogatására.

A felnőtt kategória első helyét Váczi Anita 46,16 százalékkal szerezte meg. Anita egy 12 évvel ezelőtti szerencsétlen kimenetelű autóbaleset nyomán került kerekesszékbe. Sportolói pályafutása gyorsan ívelt felfelé, az idei évi milánói kvalifikációs versenyen kvótát szerzett a riói paralimpiára, ahol komoly esélye van az éremszerzésre. Reménység kategóriában a szavazatok 50,62 százalékával nyert Pap Bianka Marina paralimpikon úszó, aki fiatal kora ellenére számos kiemelkedő eredménnyel büszkélkedhet, több érmet is hazahozott a tavalyi Európa-bajnokságról, a riói kvalifikációs szintet pedig már 5 számban megúszta, így a magyar válogatott egyik nagy reménysége.

Gergácz Enikő a segítő kategóriában a szavazatok 45,88 százalékával nyert. Enikő a látássérült Szabó Nikolettel együtt készül a riói paralimpiára. Napi szinten segíti Nikolett felkészülését, és az erősítő edzéseket is együtt végzik. Saját korosztályában, az épek mezőnyében is négyszeres korosztályos bajnok, tavaly serdülő Európa Kupát nyert. Sajnálattal hallgattam, hogy sosem kísérheti el Nikolettet a külföldi versenyekre, de mint Szabó Lászlótól, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökétől megtudtam, a segítőket sehol sem utaztatják a parasportolókkal.

Szóljon hozzá!