ZETApress

hírportál

Belvárosból Reykjavíkba

Az első hatba szeretne kerülni a magyar válogatottal a pénteken kezdődő reykjavíki Sakkcsapat Európa-bajnokságon Polgár Judit, aki szövetségi kapitányként először irányítja az együttest ? tudtuk meg a mai sajtótájékoztatón. Csokitortával köszöntötték a görögországi U8-as világbajnokságon ezüstérmet nyert Gál Zsókát, aki csak a mezőnyérték-számítás miatt szorult a második helyre.

A reykjavíki sakkcsapat Európa-bajnokság november 13-a péntek és 22-e vasárnap között zajlik, ahol svájci rendszerben, kilenc fordulót játszanak a csapatok. A debütáló szakvezető a mai elutazás előtt elmondta: a magyar csapat az Élő-pontszámok alapján a hetedik helyre van rangsorolva a 36 csapatos mezőnyben, ezért egy érmes helyezéssel már nagyon elégedett lenne. Polgár Judit döntése alapján az első táblán Lékó Péter játszik majd, mögötte Rapport Richárd, Almási Zoltán, Berkes Ferenc és Balogh Csaba lesz a sorrend. Fotóink Lantai József felvételei.

Az Eb-résztvevőkről Polgár Judit annyit árult el, hogy a világ legjobb 20 játékosából nyolc lesz ott Izlandon, a férfiaknál az oroszok kiemelkednek a mezőnyből, de ez még szerinte nem jelenti azt, hogy ők győznek. Bár a kapitány szerette volna, ha a csapat tagjai több időt tudnak együtt készülni, erre a játékosok szoros programja miatt nem volt lehetőség. Pozitívumként említette viszont, hogy a regeneráció érdekében ezúttal két nappal az Eb előtt tudnak kiutazni az észak-európai fővárosba. A kapitány azon a véleményen van, a végső helyezés azon múlik, hogy az utolsó két-három fordulónak milyen pozícióból tud nekivágni a csapat, és szerinte sok függ majd attól, hogy a játékosok mennyire tudnak nyugodtak maradni a végére.

Lékó Péter, a férfiak éljátékosa úgy vélte, a fizikai állóképességnek nagy szerepe lesz az Európa-bajnokságon, ahol szerinte semmire nincs garancia és senki sem érezheti magát biztonságban. Ő is osztja azt a véleményt, hogy az első hat közé kerülés szakmailag már nagyon jó eredmény lenne. A második táblás Rapport Richárd elmondta, hogy magánéleti problémái rendeződtek, s ennek hatására az utóbbi időszakban ismét felfelé indult el a ranglétrán. Úgy érzi, hogy most élete legjobb formájában van. Almási Zoltán arról beszélt, hogy nagyon motiváltan várja az Eb-t.

Ruck Róbert, a női válogatott augusztusban kinevezett kapitánya elmondta: a 2013-ban egyéni Európa-bajnok, decemberben anyai örömök elé néző Hoang Thanh Trangot nélkülöző magyar női együttes előzetesen a kilencedik helyet foglalja el a 30 induló ország között, de szeretné, ha a csapat ehhez képest egy-két hellyel feljebb lépne! A nőknél az első táblán Vajda Szidónia vezeti majd a bábukat, a további táblasorrend: Mádl Ildikó, Rudolf Anna, Papp Petra és Gara Tícia. Ruck szerint a nőknél az orosz, az ukrán és a grúz csapat egyértelműen jobb a többinél, és a férfiak kapitányához hasonlóan ő is szeretne együttesével az első hat között végezni. Kitért arra is, hogy a magyar női csapat két edzőtáborozáson is részt vett, s Papp Gábor személyében kitűnő másodedző segíti a női válogatott munkáját.

1 hozzászólás

  1. Azt hiszem, büszkék lehetünk sakkozóink korábbi eredményeire. MINDENT bele! HAJRÁ MAGYAROK!