ZETApress

hírportál

Hőskori hokiemlékek

Kovács CsabaKovács Csaba, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke játékosként az Újpestet erősítette és a ’80-as években ötször bajnokságot is nyert a lilákkal. ? Hogyan emlékszik vissza a ’70-80-as évek nagy derbijeire? ? kérdezte tőle Takács Gábor.

K.CS: Felejthetetlen ütközetek voltak. Mindig hatalmas közönség előtt játszottunk akár a Kisstadionban, akár a Megyeri úton. Gyakran telt ház előtt zajlottak a mérkőzések, már órákkal a derbik előtt hosszú sorok kígyóztak a pénztárak előtt. El lehet képzelni, mit jelentett a szurkolóknak mondjuk mínusz 15 fokban állni a gyakran csúszós lépcsőkön két és fél órán keresztül.

? Abban az időben gyakorlatilag a Fradi és az Újpest jelentette a magyar hokit. Az időjárás viszont gyakran átírta a bajnokság menetrendjét: előfordult, hogy eső. köd, hóesés miatt elmaradtak vagy félbeszakadtak meccsek.

K.CS: Hát igen, a fiatalabbak talán már el sem tudják képzelni, mit jelentett számunkra igencsak mostoha körülmények között, nyitott pályákon edzeni és játszani.

? Ön stabil válogatott játékosnak számított. Mik voltak a legnagyobb sikereik a nemzeti csapattal?

K.CS: Általában a C-csoportban szerepeltünk, azaz a világ harmadik vonalában. Óriási sikernek számított, amikor 1977-ben feljutottunk a B-csoportba. 1978-ban Belgrádban pedig ötödikek lettünk és bennmaradtunk. Felejthetetlen élmény marad az 1983-as C-csoportos vébé is, amikor az akkor egyéves Budapest Sportcsarnokban fantasztikus közönség előtt, újra kiharcoltuk a feljutást.

? A mostani válogatott 2009. után tavaly Lengyelországban ismét feljutott a világ elitjébe. Mire számít a jövő májusi szentpétervári vb-n?

K.CS: Az A-csoportban 16 válogatott szerepel, mi 19. helyen vagyunk a világranglistán. Így természetesen nagy bravúrnak számítana a bennmaradás. Ráadásul, ellenfeleink közül a franciák és a németek közösen rendezik a 2017-es A-csoportos világbajnokságot, ezért ez a két csapat biztosan nem eshet ki.

? Fia folytatta a családi hagyományt: szintén jégkorongozik…

K.CS: Csaba fiam a Fehérvárban játszik, hétről hétre az EBEL-ben vívhat éles meccseket.

? Szokta dicsérni, netán szidni a fia játékát?

K.CS: Nem! Inkább csak a háttérből figyelem a fejleményeket. Természetesen a hazai mérkőzéseken igyekszem személyesen jelen lenni.

Szóljon hozzá!